ΣΕΕΕΝ Δ. Μακεδονίας: Πρωτομαγιά 2020: Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός – Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός

29 Απριλίου 2020
21:27
Κανένα σχόλιο

 

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Η 1η ΜΑΗ είναι η παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, τιμάμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τους νεκρούς του Σικάγο, του Μάη του 36, της Καισαριανής. Τιμάμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντι στην καπιταλιστική σκλαβιά και εκμετάλλευση.

Η 1η ΜΑΗ μας διδάσκει πως τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται, με αγώνες, θυσίες, οργάνωση και ταξική ενότητα. Οι εργαζόμενοι σήμερα μπορούν και πρέπει να σηκώσουν το ανάστημα τους απέναντι στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού, των κυβερνήσεων τους. Απέναντι στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που αιματοκυλίζουν τους λαούς ανά τον κόσμο για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς ενέργειας. Οι εργαζόμενοι στο κλάδο της ενέργειας βιώνουν τις συνέπειες του ανελέητου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης που υπηρέτησαν και υπηρετούν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας με απολύσεις – εθελούσιες αποχωρήσεις, συμπίεση μισθών, επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας με έξαρση του δουλεμπορίου, ατελείωτα 12ωρα, εργατικά ατυχήματα.

Η 1η ΜΑΗ μας διδάσκει πως σε κάθε στιγμή της ιστορίας ποτέ οι καπιταλιστές, η εργοδοσία δεν παραιτήθηκαν από την προσπάθεια χειραγώγησης του εργατικού κινήματος. Η πάλη σήμερα για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν συνεργούς την ηγεσία της ΓΣΕΕ και άλλων εργατοπατέρων που ξεπληρώνουν στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ τα γραμμάτια της στήριξης που τους παρέχουν για να εξακολουθούν να στέκονται στο σβέρκο της εργατικής τάξης, με την πλήρη συμφωνία τους σε όσα μέτρα έχουν παρθεί και σε όσα ακόμη έρθουν για να τσακίσουν όσα δικαιώματα απέμειναν.

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Που έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.

Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.

Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού, ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Γιατί επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ ούτε την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας εμπόδισε, ούτε τα εκατομμύρια απολύσεις σε όλες τις χώρες, προκειμένου να μη χαθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά

ΑΓΩΝΑΣ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.

Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

  • Να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.

  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.

  • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

  • Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.

  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.

  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.

  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Πτολεμαΐδα 29.4.2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.