Περί της μη μετάδοσης διά της Θείας Κοινωνίας ιών, νόσων και μικροβίων (του π. Νικόλαου Κοντού, Νομικός – υπ. Θεολόγος Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας της Ι.Μ. Σερβίων και Κοζάνης)

30 Απριλίου 2020
23:49

 

Κοζάνη, 30.04.2020

Χριστός Ανέστη !!!

Τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μεγάλη συζήτηση από πολλούς φορείς και άτομα σχετικά με το Μυστήριο των Μυστηρίων, τη Θεία Κοινωνία. Αναφορικά με το μυστήριο αυτό και με βάση μία εισήγηση της Επιτροπής Δημοσίας Υγείας , που δυστυχώς δεν έχει δημοσιευθεί, η οποία λέει ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο, πολλοί έσπευσαν και σπεύδουν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι μεταδίδεται και διά της Θείας Κοινωνίας , λόγω του ότι χρησιμοποιείται η ίδια λαβίδα ( κουτάλι ) και το ίδιο ποτήριο. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το θέμα το εγείρουν άτομα που μάλλον δεν προσέρχονται στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Το ανωτέρω θέμα θα εξεταστεί θεολογικά και επιστημονικά σε μία απόπειρα απολογητικής υπέρ του Μυστηρίου, απολογητική που μετά τον 2ο αιώνα δυστυχώς έχω την αίσθηση ότι επανέρχεται και θα επανέλθει, ή πρέπει να επανέλθει, για την υποστήριξη του Μυστηρίου, αν και η λύση εκκλησιολογικά, πατερικά και κυρίως ποιμαντικά είναι απλή : Αν πιστεύεις ότι θα κολλήσεις το ο,τιδήποτε, δεν κοινωνείς, και εκεί τελειώνει η προβληματική. Παρόλα αυτά θα αποπειραθούμε να παρουσιάσουμε το θέμα.

  1. Τί είπε ο Χριστός για το θέμα;

Η καλύτερη αναφορά στο εξεταζόμενο ζήτημα βρίσκεται στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και μάλιστα στο κεφάλαιο 6, στίχοι 22 έως 71. Το απόσπασμα αυτό θα προέτρεπα κάθε ένα να το διαβάσει, γιατί ο Ιησούς είναι αποκαλυπτικός για το θέμα μας. Συνοπτικά : Ο Χριστός διδάσκει δημόσια ότι για να ζήσουμε πρέπει να φάμε τη σάρκα του και το αίμα του ( Ιωαν. 6, 54 ). Τί αποτέλεσμα είχε αυτό στον κόσμο;; Ιωαν. 6, 52 «…..ἐμάχοντο πρός ἀλλήλους…..», τους δίχασε, ο κόσμος διχάστηκε από το λόγο και άρχισε να φεύγει !!! Ιωαν. 6, 66 «…..ἐκ τούτου πολλοί ἀπῆλθον….» Πώς αντέδρασε ο Ιησούς;; Μήπως στρογγύλεψε τα λεγόμενά του; Μήπως ανασκεύασε για να τους κρατήσει;; Όχι, αλλά τουναντίον είπε σε όσους λίγους είχαν απομείνει «…. Εάν αυτός ο λόγος σας σκανδαλίζει …. Μπορείτε και εσείς οι υπόλοιποι να φύγετε….» ( Ιωαν. 6,61 και 6, 67 ). Συμπέρασμα : Η Θεία Κοινωνία με βάση τα λόγια του Χριστού είναι το Σώμα του και το Αίμα του και δεν γίνονται εκπτώσεις επί αυτού.

  1. Τί είπαν οι πατέρες;

Οι πατέρες της Εκκλησίας ήταν αδιαπραγμάτευτοι σε αυτή τη διδασκαλία. Ότι όταν κοινωνούμε, κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του ίδιου του Χριστού. Οντολογικά !! Προς επίρρωση θα έχουμε έναν μόνο πατέρα, τον Άγιο Κύριλλο Ιεροσολύμων και μάλιστα τις κατηχήσεις του. Λέει ο Άγιος στο σύγγραμμά του Κατηχήσεις, στο Κεφάλαιο Μυστική Κατήχηση Δ, π. Α «……Αὐτοῦ οὖν ἀποφηναμένου και ἐιπόντος περί τοῦ ἄρτου…. Τίς τολμήσει αμφιβάλλει λοιπόν;….», επίσης στην π. Γ «….ὥστε μέτα πάσης πληροφορίας ὠς Σώματος καί Αἵματος Χριστοῦ μεταλαμβάνομεν … οὕτω θείας κοινωνοί γινόμεθα φύσεως», π. Στ΄ «….Μή πρόσεχε οὐν ὡς ψιλοῖς τῷ Ἄρτῳ καί τῷ Οἴνῳ….»

Είπαν οι πατέρες ότι δε κολλάει ιός και μικρόβιο μέσω της Θείας Κοινωνίας; Σαφώς !!! Ο Άγιος Κύριλλος γράφει «…. Ταύτας κατέχετε τάς παραδόσεις ἀσπίλους…. Τῆς κοινωνίας ἐαυτούς μή ἀπορρήξητε, μη διά μολυσμόν… ἑαυτούς ἀποστερήσητε μυστηρίων.» ( Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, Κατηχήσεις, Κατήχηση Μυσταγωγική Ε΄, π. ΚΓ ).

Όταν όλοι μα όλοι οι πατέρες δογματίζουν ότι κοινωνούμε οντολογικά Αυτόν τον ίδιο τον Θεό, τότε όντως κοινωνούμε ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ την ίδια του τη σάρκα και το αίμα.

Συμπέρασμα : Είναι εκτός λογικής να συζητάμε αν μεταδίδεται μικρόβιο από τη Θεία Κοινωνία, γιατί είναι σα να συζητάμε, αν η θεία φύση είναι δεκτική ελαττώματος, ή αν η Θεία φύση είναι ατελής και σχετική, πράγμα αδιανόητο για την ανθρώπινη διανόηση όλων των εποχών και αντιλήψεων.

  1. Τί λέει η δογματική της Εκκλησίας;

Το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας εδράζεται δογματικά και οντολογικά όχι στο Πάθος του Χριστού, αν εδραζόταν το Μυστήριο στο Πάθος, τότε θα τελείτο εις ανάμνησιν του Πάθους και τότε ναι θα ήταν δεκτικό κάθε σχετικότητας. Το Μυστήριο εδράζεται στην Ανάσταση του Χριστού !!! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος εύχεται Χριστός Ανέστη αυτές τις ημέρες, ομολογεί ότι Ένας πέθανε ( με ιατρικά τεκμήρια των Ρωμαίων ), ενταφιάστηκε, και μετά από 3 ημέρες βγήκε Μόνος του από τον τάφο και συνέχισε να ζει. Αυτό δεν είναι υπέρλογο; Το ίδιο υπέρλογο είναι να κοινωνούμε Αυτού του Ενός την Σάρκα και το Αίμα. Το ίδιο υπέρλογο είναι ότι η Θεία Κοινωνία του Σώματος Αυτού δεν είναι δεκτική μικροβίων. Άρα η ομολογία αυτή στην ουσία είναι ομολογία Αναστάσεως Χριστού. Συμπέρασμα : Η Θεία Κοινωνία δε μεταδίδει μικρόβια, γιατί εδράζεται δογματικά και οντολογικά στην Ανάσταση του Χριστού. Εάν πιστεύουμε στην Ανάσταση, τότε αδήριτα και ως sine qua non όρο αυτού πιστεύουμε και στο αμόλυντο της Θείας Κοινωνίας

  1. Τί λένε οι κανόνες της Εκκλησίας ;

Για να μη μακρηγορούμε στα παραπάνω συνηγορούν και τουλάχιστον οι ΚΓ, ΚΗ και ΡΑ της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου. Οι οποίοι μόνοι τους, αλλά και σε συνδυασμό μαρτυρούν το μυστήριο και τη μη μεταδοτικότητα μικροβίων δια αυτού, αλλά και τους τρόπους προσφοράς της Θείας Κοινωνίας. Και για να προλάβουμε συζητήσεις : Στην εκκλησιαστική ιστορία και πρακτική υπήρξαν 2, 3 τρόποι μετάδοσης της θείας Κοινωνίας, όμως όλοι αφορούσαν τον τρόπο μετάδοσης του Σώματος, όχι του Αίματος, το οποίο από καταβολής του Μυστηρίου ( Μυστικό Δείπνο 33μ.χ ) μεταδίδεται με έναν τρόπο, από κοινό ποτήριο !

  1. Τί λέει η Επιστήμη;

Αναφορικά με την επιστήμη, ως μη ειδικός, το μόνο που θα αναφερθεί εδώ είναι ότι δεν υπάρχει καμία καταγραφή στα Επιδημιολογικά Χρονικά για μετάδοση ιού, ή και διασπορά πανδημίας, μέσω της Θείας Κοινωνίας και αυτό αρκεί. Και για αυτό αρκετοί έγκριτοι επιστήμονες ιατροί και επιδημιολόγοι – λοιμωξιολόγοι «τολμούν» και μιλάνε υπέρ του αμόλυντου του Μυστηρίου. Αυτό πιστεύουμε αρκεί.

Συμπέρασμα : Εκκλησιολογικά, Δογματικά, Ιστορικά, Πατερικά, Κανονικά, αλλά και ιατρικά υπάρχει συμφωνία ( consensus ) ότι το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν μεταδίδει μικρόβια. Αυτό όμως είναι θέμα πίστης. Υπάρχει απόδειξη για θέματα πίστης; Ναι, υπάρχει. Μόνο μία, το «… Ἐρχου καί ἴδε…» ( Ιωαν. 1, 47 ) του Φιλίππου στον Ναθαναήλ. Τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα είναι μωρία και σκάνδαλο. Είναι σκάνδαλο και μωρία, για τους εκτός Εκκλησίας, να πω ότι ποτέ δεν κόλλησα εγώ ως λειτουργός όταν κοινώνησα άρρωστους ανθρώπους, έστω με ένα απλό συνάχι. Είναι όμως και διαρκές γεγονός και απόδειξη για τους τακτικά κοινωνούντας.

ΌΜΩΣ κανείς να μην αμφιβάλλει ότι όποιος αμφισβητεί τη μη μετάδοση μικροβίων διά της Θείας Κοινωνίας θέτει εαυτόν εκτός Εκκλησίας. Μη γένοιτο !!!

Ιερεύς Νικόλαος Γ. Κοντός

Νομικός – υπ. Θεολόγος

Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας Ι.Μ.Σ.Κ

46 σχόλια

  • Πειστική και με πληρότητα ανάλυση.
    Διάβασα : 1.το θέμα το εγείρουν άτομα που μάλλον δεν προσέρχονται στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.
    Πάτερ, εκτιμώ, ότι το ” μάλλον ” δεν χρειαζόταν
    2.Είναι εκτός λογικής να συζητάμε αν μεταδίδεται μικρόβιο από τη Θεία Κοινωνία, γιατί είναι σα να συζητάμε, αν η θεία φύση είναι δεκτική ελαττώματος.

  • Ωραία,ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα. Εθελοντές από την πρώτη Κυριακή να κάτσουν να κοινωνήσουν πίσω από έναν υπερήλικα μολυσμένο με κορωνοϊό. Προτιμούνται παιδάκια και να δούμε τις υπεύθυνες υπογραφές γονέων-παλικαράδων.Όχι μόνο λόγια, εντάξει; Θα μας απαντήσεις κι εσύ;Θα μας φέρεις εθελοντές; Όχι θεωρίες. Στο διά ταύτα.

    • Γιατί πριν τον ιό ξέραμε τί κουβαλάει ο άλλος, αν έχει aids φυματίωση κλπ; Εν δεν πιστεύεις, έχεις κάθε δικαίωμα να μην Κοινωνήσεις! Όπως όμως εγώ δε σου το επιβάλλω και δε σε κατακρίνω, έτσι και συ δεν μπορείς να μου απαγορέψεις, ή να με κατακρίνεις, εφόσον θέλω να Κοινωνήσω! Που είναι η δημοκρατία σας και το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής! Όχι μόνο κατά το δοκούν!

      • Αλλου αυτά. Εδω ,στο δια ταυτα,στον κορωνοϊό. Μην πετας αλλου τη μπαλλα. Αντε να δουμε,μονα ζυγα δικα σας παντα!

      • ΕΛΑ ΡΕ, ΤΟ ΕΗΤΖ ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΛΙΟ,ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΣΑΙ. Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ. ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ,ΟΧΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΦΥΜΑΤΙΚΟ ΑΛΛΑ Κ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΑΝ ΣΤΑ ΣΑΝΑΤΟΡΙΑ.

        • Το AIDS μπορεί να μη μεταδίδεται με το σάλιο αλλά μπορούν σίγουρα να μεταδοθούν άλλες ασθένειες. Πότε όμως δεν κόλλησε κάνεις τίποτα. Όταν μπορέσει η αθεϊα σου ή η επιστήμη, έλα να μου το πεις.

      • Πολύ σωστός! Ο άλλος μπορεί να έχει οτιδήποτε κολλητικό; Γιατι δεν κόλλησε κάνεις μέχρι τώρα; Αλλά οι άθεοι αφού δεν έχουν κοινωνήσει ποτέ; Πως να το πιστέψουν και να το καταλάβουν;

    • Challenge Accepted!!!
      Θα προσπαθήσω να βρω κάποιον “Εγκληματία” παπά να κοινωνήσω κρυφά ο ίδιος (παρόλο που είμαι ευπαθής ομάδα λόγω αυτοάνοσου ) καθώς και τα παιδιά μου και βλέπουμε σε μια εβδομάδα τα αποτελέσματα. Όλο και κάτι δεν θα κολλησω?
      Και για να μην το κουράζουμε θα ήθελα να παραθέσω το εξής γνωμικό:

      Τα πάντα είναι απόδειξη για τους πιστούς. Τα πάντα είναι απόδειξη για τους άθεους.
      Jean Dutourd

  • Επισήμανση…όλα καλά αλλά ο Χριστός όταν έδωσε την πρώτη Θεία Κοινωνία στους Αποστόλους στη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου έδωσε χώρια τον οίνο και χώρια τον άρτο. Και όπως φαίνεται στην περιγραφή του γεγονότος αυτού από τον Ευαγγελιστή Λουκά {κατά Λουκά κβ΄17} δεν είπιαν από το ιδιο ποτήρι αλλά μοίρασαν τον οίνο στα ποτήρια τους…

  • Θα μας πείτε τότε γιατί όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή στους Αγίους τόπους γύρισαν μολυσμένοι διασπειροντας μάλιστα τον ιό σε μεγάλο κομμάτι της χώρας; Αφήστε τις θεωρίες περί πιστών και απίστων. Καθένας πιστευει με τον τρόπο του.

    • Αφού δεν έχεις πάει Αγίους τόπους δεν έχεις άποψη γι’αυτό σταματά τις ασυναρτησίες.Οταν πας αγίους τόπους μένεις σε ξενοδοχείο, πας για καφέ φαγητό, για ψώνια κτλπ δεν είσαι όλη μέρα στα μοναστήρια…και αν δε ξέρεις έγινε τεστ σε όλους τους μοναχούς εκεί στο Σινά με όλα τα τεστ αρνητικά.Αν θες πιστεύεις αν δε θες απλά κάθεσαι στα αυγά σου δηνονταρια.Δεν σε είδα να έχεις τόσο ευαισθησια με τους Ρομά τους μετανάστες κτλπ Χριστός Ανέστη όσο και να σκας εσύ και όλοι οι άθεοι.

    • Δεν κόλλησαν στους Αγίους Τόπους οι άνθρωποι. Ανακοινώθηκε αλλά κωφεύετε εσκεμμένα. Η πτήση ήταν γεμάτη κινέζους κ κορεάτες τουρίστες. Εκεί έγινε η ζημιά. Αν ήταν στους Αγλιους Τόπους τότε η Ιερουσαλήμ θα ηταν πρωτο θεμα πανδημιας. Κάποτε πρέπει να διερευνηθει πώς η Κίνα που πήρε δρακόντεια μέτρα εξηγαγε τουρίστες σ ολο τον πλανητη κι εμεις τους δεχομασταν με τους αξιους που μας κυβερνουν οπως εκαναν κ με την Ιταλια αλλα πληρωνουν 51 εκατομμυρια στα καναλια.

    • Και πώς ξέρεις εσύ ότι αυτοί διεσπειραν τον ιό στη χώρα; Επειδή μας το λένε τα κανάλια;

  • Γιατι δεν στελνετε ενα δειγμα για αναλυση? Υπαρχει πιο σιγουρος τροπος απο αυτον? Και ασε τι εγραψε ο Κυριλλος το 517 μ.χ. και στο κατω κατω ας παει οποιος θελει να κοινωνησει, πολυ συζητηση για ενα θεμα στο οποιο “λανθασμενα” βαζετε και τον ορο “επιστημη” μεσα….

  • Διαβάζεις τα λεγόμενα του Κοντού..λες εντάξει τι να πει.. αναμενόμενο.
    Περιμένεις να διαβάσεις κανένα σχόλιο λογικής και τότε έρχεται η επιβεβαίωση και η μεγάλη απογοήτευση. Μεσαίωνας, καμιά ελπίδα.. Ζούμε ανάμεσα σας. .
    Στο τέλος θα κλαιγεστε στα κανάλια πως το κράτος δε κάνει καλά τη δουλειά του και οι ΜΕΘ είναι λίγες. Νεοελληνες!!

    • Μαλλον εσύ υπολοιπεσαι σε λογικη. Μεγαλη απογοητευση για εμας εισαι εσυ και οι ομοιοι σου. Εχεις ομως ελπιδα να σ6νελθεις αν το αποφασισεις. Καποτε ερχεται η ωρα του καθενος…και τοτε θα κλαιγεσαι εσυ γαλαζιε παλαιοελλην

  • ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΑΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ή ΟΧΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  • Πραγματικά με θλίβει που αυτά τα γράφει και τα λέει ένας επιστήμονας, που κατά τα άλλα έχει ήθος, καθώς τον ξέρω προσωπικά…
    Προσέξτε που οδηγείτε τον κόσμο με τέτοιες απόψεις. Μπορείτε να λέτε ιδιωτικά ότι θέλετε, αλλά εδώ το διαβάζει ο οποιοσδήποτε

      • Ποιους ρουβικωνες άνθρωπε μου, εγώ δεξιός είμαι.
        Κι όπως έχω κάθε δικαίωμα θα τα διαβάζω και θα λέω την άποψή μου,όπως και συ. Κι ας κρίνουν οι λοιποί

    • Σιγα τη διανοηση και το πνευματικο σου επιπεδο. Την ακουσες τη Γιαμαρελου η δεν σε καλυπτει κι αυτη η μηπως ζει κι αυτη σε μεσαιωνα οπως τσιχλοφουσκιζετε συνηθως!

  • Είπα δεν θα σχολιάσω, καθόσον δεν θεωρώ εαυτόν ακροατήριο του συγκεκριμένου πονήματος, αλλά τελικά δύο σχόλια πρέπει να τα κάνω:

    1) Είναι εντυπωσιακή η κακλείδιος παράγραφος: ‘ ΌΜΩΣ κανείς να μην αμφιβάλλει ότι όποιος αμφισβητεί τη μη μετάδοση μικροβίων διά της Θείας Κοινωνίας θέτει εαυτόν εκτός Εκκλησίας. Μη γένοιτο !!! ”
    Με άλλα λόγια: Είτε δέχεσθε τα παραπάνω (παντελώς αναπόδεικτα και αξιωματικά) είτε δεν έχετε χώρο στην Εκκλησία… Δηλαδή; Εάν δεν πιστεύω τις σκοταδιστικές απόψεις του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας (αυτό πια, να έχει μια μητρόπολη, νομκούς με προϊσταμένους κτλ), δεν έχω θέση στην εκκλησία και στο εκκλησίασμα..
    Αυτό το επιχείρημα (πέραν από τα προηγούμενα που τίθενται υποτίθεται προς απόδειξιν – αλλά και πάλι αραδιάζονται ένα σωρό αφορισμοί εκπεφρασμένοι προ εκατοντάδων χρόνων) είναι tο πλέον εκβιαστικό. Λέει: Εάν δεν σας έπεισα ακόμη(!!) όλους τους αναγνώστες, να ξέρετε: Είτε τα δέχεσθε αυτά όλα, είτε δεν είστε μέρος αυτής της εκκλησίας.

    2) Σε ένα σύνολο πολλών αναφορών σε “Πατέρες” και κείμενα προ εκατονταετιών που φυσικά ΔΕΝ αποδεικνύουν τίποτα, το κείμενο στο τέλος προσπαθεί να μπει σε χωράφια που βέβαια ο γράφων ΟΥΤΕ γνωρίζει (το ομολογεί βέβαια) ΟΥΤΕ αναλύει.
    Αναγράφει το εξής καταπλητικό: “δεν υπάρχει καμία καταγραφή στα Επιδημιολογικά Χρονικά για μετάδοση ιού, ή και διασπορά πανδημίας, μέσω της Θείας Κοινωνίας και αυτό αρκεί”. Η επιστήμη εδώ εξαντλείται.!!
    Αυτό προφανώς δεν είναι επιστημονική θέση, και σίγουρα δεν μαρτυρά ότι η επιστήμη συντάσσεται με την άποψη του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας (Σημ απορίας: γιατί αναγράφει τον τίτλο αυτό; θεωρεί πως του προσδίδει κάποιο κύρος;;).
    Θα μπορούσα με απλά παραδείγματα να αποδείξω το αστείο του επιχειρήματος:
    Πχ. Δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένος θάνατος ιερέα (οποιασδήποτε θρησκείας, για να μην παρεξηγούμαστε) ο οποίος να περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τη γη χωρίς οξυγόνο., Ε, και εμένα αυτό μου αρκεί για να το πιστεύω.
    Συνεπώς, με την ίδια λογική, όλοι οι ιερείς είναι αθάνατοι και μπορούν να ζήσουν και χωρίς οξυγόνο..

    Το κείμενο που σας παραδίδει ο νομομαθής ιερέας είναι ένα χαρακτηριστικό κείμενο θρησκευτικού προσυλητισμού με παντελή έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων, ψυχολογικών επιχειρημάτων, αφορισμών και εν τελεί εκβιασμών, με αναφορές σε δοξασίες και καταστάσεις προ εκατονταετιών (ο άνθρωπος όμως έχει αλλάξει, σε πείσμα όλων των θρησκειών). Γι΄αυτό και μπορεί κάνείς να το χαρακτηρίσει ως επιτυχημένο ως προς τον σκοπό του.

    Όπως προείπα, δεν είμαι το κοινό του, δεν αποσκοπεί άλλωστε σε εμένα, διαφορετικά ίσως να είχε την ανάγκη άλλων επιχείρημάτων και προσεγγίσεων.
    Προσεγγίσεων όμως που όσο δεν υιοθετούνται τόσο θα απομακρύνεται η σύγχρονη ορθόδοξη εκκλησία από την σύγχρονη κοινωνία.

    • Φιλοσοφίες Ινδίας… ΟΚ πας έπεισες. Ωστόσο άσε μας να ζήσουμε κι εμάς τους “κουτούς” αν μας το επιτρέπεις φυσικά. Χορτάσαμε από ψευτοκουλτούρες και ψευτοεπιστήμονες δήθεν ψαγμένους κλπ κλπ …

    • Μίλησε ο ψαγμένος επιστήμονας που χρησιμοποιεί και επίσημο λεξιλογιο μήπως και γίνει πειστικός. Πήγαινε στην “Ινδία” σου και άσε εμάς να λαμβάνουμε κάθε φορά που κοινωνουμε αποδείξεις ότι κανένας ιός δε μεταδίδεται μέσω της θείας κοινωνιας.

  • Καταρχήν η πίστη στα θεία είναι προσωπικό θέμα του καθενός ο οποίος μπορεί να κάνει και να πιστεύει ότι θέλει φτάνει ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ με οποιονδήποτε τρόπο την ελευθερία και την ακεραιότητα του συνανθρώπου του.
    Και εδώ ακριβώς αγαπητέ μου πάτερ κάνεις λάθος. Διότι η άποψη όποιος δεν πιστεύει να μην μεταλάβει δεν μπορεί να ακούγεται από έναν μορφωμένο άνθρωπο. Διότι εάν αυτός που θα μεταλάβει μολυνθεί από τον ιό, τότε αυτόματα γίνεται πυρήνας μόλυνσης για τους γύρω του και συμβάλλει στην διασπορά της ασθένειας.
    Επίσης η βεβαιότητα ότι δεν μολύνεσαι από την μετάληψη, χωρίς επιστημονική εξήγηση παρά μόνον την πίστη, δεν πείθει. Εάν η εκκλησία θέλει να πείσει ας πάει ο αρχιεπίσκοπος στο Σωτηρία και να μεταλάβει τους αποδεδειγμένα ασθενείς με κορονοιό και μετά από το ίδιο δισκοπότηρο και από το ίδιο κουταλάκι, ας μεταλάβει ο ίδιος και όσοι άλλοι πιστοί θελήσουν.
    Και κάτι ακόμα. Αν η θνητότητα του κορονοιού ήταν 30% και πάνω δεν νομίζω να το συζητούσαμε τώρα.

    • Φωστηρα!!! Πόσο μίσος!! Τα ρητά σε μάραναν! Εσυ εχεις ιικο φορτιο μεγαλυτερο του κορωναιου

      • Δυστυχώς το μίσος και ο φανατισμός χαρακτηρίζουν τα λεγόμενά σου. Επί της ουσίας αυτών που γράφω δεν είπες τίποτα. Χαρακτηριστική αντιμετώπιση φανατικών. Ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αφορίζουμε

  • ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΣΚΙΖΑΝ!!! ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ,ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΟΔΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΝΕ ΡΟΥΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΧΟΡΟΠΗΔΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ, ΕΝΩ ΤΑ ΠΗΓΑΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΩΣ ΕΔΩ!!!!

    • Ποιός Τσίπρας, αυτός που θα έσκιζε τα μνημόνια και θα βαρούσε τα νταούλια; Ένα ευχαριστώ στο Μητσοτάκη το οφείλεις..

      • Γιατι;επειδη μας εκλεισε τις εκκλησιες;επειδη μας βουλιαζει για αλλη μια φορα οικονομικα;γιατι εδωσε 51 εκατομμυρια στα καναλια για πλυση εγκεφαλου;γιατι εδωσε σε 2 δικα του εργοστασια παρασκευη μασκων και τις επεβαλε ενω αρχικα ελεγε οτι δεν χρειαζονται;επειδη μας εβαλε ενα χαρδαλια να μας μιλα σαν χρυσαυγιτης;επειδη ανεχομαστε τη δικτατορια του; γιατι πολλα γιατι μπορω να παραθεσω ακομη….

  • Οι φανατικοί ταλιμπάν της κομουνιστοθρησκείας που προσκυνούν το ταριχευμένο λείψανο του Λένιν και βγάζουν αφρούς μόλις δουν Σταυρό ας μας πουν αν φιλήσουν το λείψανο κολλάει ο κορωνοϊός;

    • Ασε γιατι ειδαμε και τους γαλαζιους πιστους….χορτασαμε απ ολους φτανει. Ευτυχως καταρριφθηκε ο μυθος του πιστου κομματος κ θα σταματησει η πλυση εγκεφαλου των γαλαζιων ορθοδοξων. Πιο αντιχριστοι απ τους σημερινους δεν υπαρχουν

  • H Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν είναι θεωρία, είναι πράξη. Εμπειρία 2.000 χρόνων από εκατομύρια πιστούς δεν ανατρέπεται από ψυχές επαναστατημένες εναντίον του Θεού. Ψυχές που βοούν προς Αυτόν που πεθαίνει πάνω στο Σταυρό, «κατέβα από το Σταυρό για να πιστεύσουμε»!!

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!

  • H Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν είναι θεωρία, είναι πράξη. Εμπειρία 2.000 χρόνων δεν ανατρέπεται από ψυχές επαναστατημένες εναντίον του Θεού. Ψυχές που βοούν προς Αυτόν που πεθαίνει πάνω στο Σταυρό, «κατέβα από το Σταυρό για να πιστεύσουμε»!!

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!

    • Και τώρα
      1. Άθεος ως το κόκκαλο – 1 Μαΐου, at 00:08
      Ωραία,ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα. Εθελοντές από την πρώτη Κυριακή να κάτσουν να κοινωνήσουν πίσω από έναν υπερήλικα μολυσμένο με κορωνοϊό. Παιδάκια για να δούμε…….
      2. Ενας – 1 Μαΐου, at 08:48
      Γιατι δεν στελνετε ενα δειγμα για αναλυση?

      Εν τω μεταξύ : Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας: Αντισυνταγματικοί οι περιορισμοί στη θρησκευτική λατρεία λόγω κορωνοϊού πηγή ιστολόγιο ΑΚΤΙΝΕΣ 1-5-20

  • Εγώ να δεχτώ πως δεν κολλάς την ασθένεια με τη θεία κοινωνία; Τότε γιατί τόσον καιρό αρνηθήκατε τον χριστό; Φοβηθήκατε τα 150 ευρουλάκια; Ή τα τριακόσια αργύρια της Ανάστασης;

    Είστε πολύ χλιαροί για τη Βασιλεία των Ουρανών…

  • Δεν έχεις μάθει για τον Ιερέα τη Σπιναλόγκα που κοινωνούσε τους λεπρούς;
    Ο πατέρας μου πατήρ Σωτήριος ήταν 20 χρόνια Ιερέας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμό και κοινωνούσε ασθενείς με AIDS κοιμήθηκε Στα βαθιά γηρατειά του από άνοια αν έχεις καλή διάθεση αυτά θα σου αρκούν

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.