ΔΕΗ: Ενεργειακά φυτά για την τροφοδοσία της «Πτολεμαΐδας 5»

3 Μαΐου 2020
17:51

Εναλλακτικές μορφές καυσίμων αναζητάει η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να στηρίξει τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό – πέραν της εγκατάστασης νέων μονάδων φωτοβολταϊκών – εξετάζεται και η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών σε εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία.

Η παραγόμενη ενέργεια, μάλιστα, αναμένεται να αποτελέσει μία από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας του νέου, υπό κατασκευή, εργοστασίου «Πτολεμαΐδα 5».

Άλλωστε, η νέα μονάδα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το 2022, θα τροφοδοτείται με λιγνίτη μόνο έως το 2028, όταν και ξεκινήσει η χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα έχουν τεθεί  εκτός λειτουργίας έως το 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη Mitsubishi, η οποία αποτελεί τον κατασκευαστή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της νέας μονάδας, να εκπονήσει ειδική μελέτη για τη βέλτιστη επιλογή ως προς το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί από το 2028.

Οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται – πέρα της καύσης βιομάζας μέσω ενεργειακών φυτών – αφορούν το φυσικό αέριο ή την καύση σκουπιδιών, χωρίς να αποκλείεται και ένας συνδυασμών αυτών των δύο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

9 σχόλια

 • Φυσικό αέριο σε αυτήν την μονάδα; Όποιος πάρει αυτήν την απόφαση πρέπει να απολυθεί άμεσα.

  Ας μας δείξουν μια μονάδα 660MWel που να καίει βιομάζα, σκουπίδια κτλ

  Μικτή καύση (90% λιγνίτης + 10% βιομάζα ή/και σκουπίδια) και δέσμευση CO2 και μετατροπή του σε μεθανόλη είναι μία λύση που πρέπει να εξεταστεί

 • Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι μια μονάδα με φυσικό αέριο πολύ μεγαλύτερης ισχύος κοστίζει το 1/4

  Κοινώς με τα ίδια χρήματα έστηνες 2400MW

  • Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε πληρώσει ατελείωτα δισεκατομμύρια για να εισάγουμε φυσικό αέριο, ενώ έχουμε ατελείωτο λιγνίτη.

 • Πριν λίγα χρόνια εδωσαν άδεια παραγωγική ανχωραφια να γεμίσουν με φωτοβολταϊκά
  Να ξεπεράσω τις ανοησίες που σωστά επισαινουν οι προηγούμενοι
  Θ απωα απλώς πως η γη καλλιεργείται για τροφή η ενδυση. Όλα τα άλλα είναι παραφυση και παραλογα

 • Ενεργειακά μυαλά…να δω, πότε θα ξεκινήσουμε να παράγουμε! Γιατί από ενεργειακά φυτά και ενεργειακές ιδέες, μας έχουν φλομώσει!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.