Πρόταση για το Ταμείο Εγγυοδοσίας (του Στάθη Κωνσταντινίδη)

4 Μαΐου 2020
10:19

 

«Η διάχυση των κεφαλαίων κίνησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας σε περισσότερους δικαιούχους και στην πραγματική οικονομία θα φέρει υγεία στις συναλλαγές, θα συγκρατήσει τις τιμές και τελικά θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος».

Στην κατεύθυνση της παροχής ρευστότητας και της επανεκκίνησης της οικονομίας, η κυβέρνηση αποφάσισε μεταξύ άλλων και τη δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας για την άμεση χορήγηση, μέσω τραπεζών, κεφαλαίων κίνησης ύψους 7 δισ. Ευρώ, με την μερική εγγύηση του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα γνωστά στοιχεία, οι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και από τραπεζικές συμμετοχές, ενώ η κρατική εγγύηση θα ανέλθει στο 80% και θα είναι 6ετούς διάρκειας.

Στόχος είναι τα δάνεια να κατανεμηθούν ισομερώς σε μεγάλες και μικρομεσαίες (μη προβληματικές) επιχειρήσεις.

Το ύψος του δανείου για κάθε δικαιούχο, θα συναρτάται προς το μισθολογικό κόστος (ετήσιο χ 2) ή τον κύκλο εργασιών του κατά το προηγούμενο έτος (25% αυτού).

Το πρόγραμμα κατατείνει στην κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Με τη σταδιακή επανέναρξη της δραστηριότητας, η αγορά αναμένεται να «πιεστεί» από συσσωρευμένες υποχρεώσεις των επαγγελματιών, από τη μειωμένη ζήτηση, από την έλλειψη ρευστότητας, και από τη διστακτικότητα και επισφάλεια που θα χαρακτηρίζει τις συναλλαγές. Το βέβαιο είναι ότι η αγορά θα χρειαστεί ρευστότητα.

Κατά συνέπεια, ουσιώδη παράμετρο για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί η μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή, περισσότεροι κατά το δυνατόν δικαιούχοι, που θα κάνουν πραγματική χρήση αυτών στην επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Με απλά λόγια «να πέσουν τα χρήματα στις δουλειές».

Η εγγύηση του δημοσίου αποτελεί αναγκαία και επαρκή, ελπίζω, συνθήκη για το πρώτο, ενώ η στοχευμένη χρήση τους θα συνιστούσε χρήσιμο κριτήριο για το δεύτερο.

Έτσι, θα ήταν ίσως σκόπιμο, το κεφάλαιο που θα εγκριθεί σε κάθε δικαιούχο να κατευθυνθεί μόνο σε επιχειρηματικές υποχρεώσεις. Δηλαδή, η χορήγηση να παραμένει σε τραπεζικό του λογαριασμό (σαν πιστωτική γραμμή), και από εκεί να πληρώνει μόνο εμπορικές συναλλαγές ή λειτουργικές και εργοδοτικές δαπάνες, με την απλή κοινοποίηση του σχετικού παραστατικού (πάγια, ενοίκια, μισθοδοσία, προμήθειες κλπ) χωρίς καμία εγκριτική διαδικασία από την τράπεζα.

Η διαδικασία αυτή θα έδινε φερεγγυότητα στην προμηθευτική αλυσίδα και πλάτος, βάθος και διάρκεια στη χρήση των κονδυλίων. Τελικά, θα πολλαπλασίαζε τους ωφελούμενους. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος, είτε να μείνουν τα χρήματα στα συρτάρια για τις «βροχερές ημέρες» είτε να γίνει άσκοπη χρήση των δανείων και άρα να αυξηθεί ο κίνδυνος για τη μη αποπληρωμή τους.

Στις επιχειρήσεις επικρατεί προσώρας η ανησυχία μήπως τα δανειακά αυτά εργαλεία δεν καταλήξουν σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται, εφόσον επικρατήσουν τραπεζιτικά κριτήρια. Φρονώ ότι η προτεινόμενη διαδικασία θα ενισχύσει την ασφάλεια και αποδοτικότητα του ούτως ή άλλως χρήσιμου εργαλείου που ενεργοποιεί η κυβέρνηση.

 

ΠΗΓΗ https://www.xrimaonline.gr/

24 σχόλια

    • Που την κάνει την “ίσως” πρόταση??? Είναι σίγουρος ότι την κάνει τελικά??
      Γιατί γράφει:
      “Έτσι, θα ήταν ίσως σκόπιμο το κεφάλαιο που θα εγκριθεί σε κάθε δικαιούχο να κατευθυνθεί μόνο σε επιχειρηματικές υποχρεώσεις”.
      Τελικά κάνει ή δεν κάνει πρόταση, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ..

      • Φίλε Ε.Τ. πόση ώρα σου πήρε για να σκεφτείς και να γράψεις αυτή την καταλυτική κριτική;

        • Εσύ φίλε πόση ώρα σου πήρε να απαντήσεις ? Άσε τον κόσμο να μιλάει ελεύθερα και να λέει τις απόψεις του , γιατί με τον τρόπο που λειτουργείς κάνεις ζημιά στο βουλευτή .

    • Δεν θα σας πάρουμε την άδεια για να κάνουμε κριτική. Δημόσιο πρόσωπο είναι . Θα μάθετε να δέχεστε και την κριτική.

      • Εσείς που διεκδικείτε δικαίωμα στην κριτική δεν την δέχεστε από άλλους; Δηλαδή ένα (ίσως) στο κείμενο ακυρώνει την πρόταση; Ελεος !

  • Κ Κωνσταντινίδη εκτός από το Ταμείου Εγγυοδοσίας , υπάρχει το ΕΣΠΑ , δεν γνωρίζεται για το ταμείο αυτό και τις δράσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσει ? Επιτέλους ενημερωθείτε.

      • Δεν είναι η πρώτη φορά. Στέλνουμε δελτία έτσι για να είμαστε στην επικαιρότητα άνευ ουσίας. Με την ανεργία τι θα κάνετε κ. βουλευτά? Υπάρχει σχέδιο ? Θα δοθούν κίνητρα μέσα από τις κρατικές ενισχύσεις . Για αυτά πέστε μας!!!

      • ΑΔΙΑΒΑΤΟΣ λέει ο ένας; ΕΣΠΑ λέει ο άλλος. Ό,τι κατάλαβε ο καθένας. Σωστή η πρόταση λέω εγώ για να μην πληρώνουμε εμείς τα θαλασσοδάνεια κάποιων.

        • Εσύ τι είσαι ? Ο εκπρόσωπος όλων μας . Σας ξαναλέω αν συνεχίσετε έτσι όλοι σας κάνετε ζημιά στο έργο του βουλευτή. Σταματήστε για θα τον εκ θέσετε. Αφήστε τους αναγνώστες να διαβάζουν όλες τις απόψεις.

        • Και ότι κατάλαβες και εσύ . Άσε ρε φίλε που έχεις άποψη για όλα. Το τι λένε όλιοι μας ενδιαφέρει και όχι μόνο ότι λες εσύ τρολάκι.

  • Πραγματικά είναι πολύ καλή σκέψη ,όταν δοθούν τα δάνεια αυτά, να μην καταλήξουν στη τζέπη του επιχειρηματία και αυτός να μην πληρώνει προμηθευτές ,εγαζομένους κτλ, αλλά να μένουν στην τράπεζα στο λογαριασμό του και να εκταμιεύονται μόνο για πληρωμές. Γιατί ετσι θα κινηθεί το χρήμα στην αγορά. Ετσι και αλλιώς για αυτό το λόγο κάνει αυτο το πρόγραμμα η κυβέρνηση. Και όσο για ενα φίλο που γράφει παραπάνω ότι υπάρχει και το ΕΣΠΑ, αυτό τι σχέση έχει. Αλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το ένα άλλο το άλλο. Πολύ καλή πρόταση κυριε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗ.

  • Είναι μια λογική και καλή πρόταση. Ομολογώ ότι με την μέθοδο που προτείνει ο κύριος Κωνσταντινίδης (στην προ-προ τελευταία παράγραφο) εξασφαλίζεται η ομαλή ροή προς την αγορά του κεφαλαίου που θα εγκριθεί σε κάθε δικαιούχο.

    Πραγματικά θετικό δείγμα ότι κάποιοι βουλευτές έχουνε κάτι να πούνε.

  • αυτό που λέει ο κύριος Κωνσταντινίδης μου θυμίζει σαν φιλοσφία αυτό που στην αγορά γίνεται μέσω της πιστωτικής επιστολής όπου διασφαλίζεται μέσω της τράπεζας η ομάλη διευθέτηση των συναλλαγών δύο πλευρών και έτσι δεν παρατηρούνται φαινόμενα άλλα…..

    Αν και δεν τον ψήφισα, μου φαίνεται ότι λέει κάποια ουσιαστικά πράγματα σε πείσμα διαφόρων αναγωνστών που απλά γράφουνε ορμώμενοι από διάφορα θέματα, χωρίς καν να διαβάσουνε καν τι λέει.

  • Πρέπει να δίνονται λύσεις στα καυτά θέματα της ανεργίας. Βαρεθήκαμε τις προτάσεις . Το θέμα είναι να υλοποιούνται. Με θεωρίες δεν γίνεται τίποτα. Δηλαδή το θέμα της ανεργίας δεν θα λυθεί με μάνα εξ ουρανού.

  • Περί αναπτυξιακού σχεδιασμού και ανάπτυξης έργων συγκεκριμένων στην περιοχή έχετε κάνει κάποιο σχεδιασμό? Σύντομα θα πρέπει να προχωρήσετε στην υποβολή προτάσεων για αναπτυξιακά έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην περιοχή μας. Έχετε προετοιμάσει κάτι .Συζητάτε με τον κ. Κασαπίδη για αυτά ή ο καθένας λειτουργεί όπως θέλει?

  • ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ
    ΤΟΥ ΣΤΥΛ “ΛΕΩ ΚΑΜΙΑ ΜΛΚ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΞΕΡΕΙΣ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ”

  • Αυτό που συμβαίνει στα σχόλια κάθε άρθρου ,όποιου και να είναι, να βγαίνει ο καθένας και να κράζει αυτόν που το έγραψε είναι μεγάλη ξεφτίλα. Οι περισσότεροι ούτε καν εχουν διαβάσει το οποιοδήποτε άρθρο και αν είναι αντίθετοι με τον εκάστοτε αρθρογράφο τον κατηγορούν. Τα σχόλια είναι για να γίνεται επικοδομητικός διάλογος για τις συγκεκριμένες απόψεις η προτάσεις του αρθρογράφου .Σχόλια για το καθαυτό άρθρο λιγοι κάνουν. Μάλλον κάποιοι βγάζουν το χαρτζιλίκι τους.

    • Ο καθένας έχει την αποψή του και την εκφράζει. Γιατί ενοχλείσαι αγαπητέ . Μήπως τελικά εσύ βγάζεις το χαρτζιλίκι σου. Επιτέλους σταματήστε να χειραγωγείται την δημόσια κριτική και τα σχόλια.
      Γιατί κόπτεστε τόσο πολύ που δεν αφήνεται κανέναν να εκφραστεί.Προφανώς όλοι βλέπουν κάτι σε κάθε ανάρτηση και θέλουν να εκφραστούν . Αφήστε τους λοιπόν να μιλήσουν ελεύθερα. Η μεγάλη ξεφτίλα είναι κάποιοι χωρίς να οριστούν να το παίζουν αυλικοί του εκάστοτε πολιτικού και να φιμώνουν την ελευθερία του λόγου. Αυτό είναι ξεφτίλα.

      • Εσείς που υπερασπίζεστε την ελευθερία στην έκφραση γιατί χαρακτηρίζετε αυλικούς όσους διαφωνούν με το ύφος και το περιεχόμενο άσχετων με τα άρθρα σχολίων; Επιλεκτική δημοκρατική ευαισθησία. Κάτι μου θυμίζει..

  • Η δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας για την άμεση χορήγηση κεφαλαίων κίνησης σε μεγάλες και μικρομεσαίες (μη προβληματικές) επιχειρήσεις, θα δώσει την δυνατότητα σε αυτές να ανταποκριθούν στις φετινές σκληρές οικονομικές συνθήκες που επιχειρούν και να αποβεί εγγύηση συνέχειας της δραστηριότητάς τους. Στην σωστή κατεύθυνση η προτάσεις του Βουλευτή Κωνσταντινίδη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.