Στην εκδήλωση, την ομιλία έκανε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Αρχικά στην ομιλία του ο Μιχάλης Καραπατζιάς στάθηκε στην σημασία της σημερινής ημέρας για τα 75 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών , τονίζοντας ότι το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό “Αξονα” Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Στην συνέχεια μεταξύ άλλων στάθηκε στο ιστορικό κομμάτι της Μάχης του Φαρδύκαμπου, στις 6 Μάρτη του 1943, τονίζοντας ότι έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ενάντια στους κατακτητές. Αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, συσπειρωμένος στις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, με την καθοριστική καθοδήγηση του ΚΚΕ, έδωσε αυτή τη νικηφόρα μάχη στο Φαρδύκαμπο, ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές.

Συγκεκριμένα ακόμη αναφέρθηκε στις προσπάθειες, που γίνονται για να ξανά γραφτεί η ιστορία από παράγοντες της περιοχής, σε σχέση με τον Μητροπολίτη Κοζανης Ιωακείμ, πνευματικό ηγέτη του ΕΑΜ. Στο ρόλο της ΠΑΟ στα Τουρκόφωνα χωριά της περιοχής, τις προσπάθειες που καταβάλλουν κάποιοι νεώτεροι ιστορικοί να παρουσιάσουν Γερμανοντυμένους αξιωματικούς σαν αντιστασιακούς, αναφερόμενοι στα γεγονότα του Αυγερινού Βοίου. Ιδιαίτερη αναφορά-αφιέρωμα έκανε στον υπομοίραρχο Θωμά Βενετσανόπουλο, διοικητή του αστυνομικού τμήματος Σιάτιστας, που μαζί με τους 55 άντρες του εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και στο ρόλο που έπαιξε στο χτίσιμο λαϊκών θεσμών στην ελεύθερη Σιάτιστα με ΕΑΜικη εξουσία. Συγκροτήθηκαν λαϊκά συμβούλια, εθνικοαπελευθερωτικες οργανώσεις, λαϊκά δικαστήρια. Ακόμη, αναφέρθηκε στην εκτέλεση του δημάρχου Σιατιστας, συνεργάτη των κατακτητών, που προσπαθούσε να παραπλανήσει τους κατοίκους της Σιάτιστας συγκεντρώνοντας υπογραφές για τη δημιουργία και την ίδρυση της ηγεμονίας (το βασίλειο) της Πίνδου. 

Τέλος ανέφερε ότι «πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα για το σήμερα και να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που φτάνουν σήμερα σε σημείο να πλασάρουν το συμβιβασμό τους σαν ανατροπή, εμφανίζοντας τον εαυτό τους ως συνεχιστές της ΕΑΜικής παράδοσης, των επαναστατικών παραδόσεων, των μεγάλων ταξικών και απελευθερωτικών αγώνων.

Μετά την εκδήλωση, αντιπροσωπεία της ΚΟ Σιάτιστας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών από τους Γερμανούς, στην Μπάρα Σιάτιστας, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Παπαγεωργίου, στέλεχος του ΕΑΜ στη Κοζάνη με καταγωγή από τη Σιάτιστα.

9/10/2020