Την επέτειο των 75 χρόνων από τη συντριβή του φασισμού, χθες 9 του Μάη, τίμησε αντιπροσωπεία στελεχών και μελών των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της Τομεακής Οργάνωσης Ενεργειακού Κέντρου στις περιοχές Εορδαίας και Αμυνταίου όπου ο λαός της περιοχής με μπροστάρηδες τους ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ έδωσε σκληρές μάχες την περίοδο 1941-1944 με τους ιταλό-γερμανούς κατακτητές αλλά και με τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Πτολεμαΐδα τιμήθηκε η 9η Μαή ημέρα αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Χαιρετισμό έκανε ο Παπαδόπουλος Δημήτρης μέλος της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ. Κατάθεση στεφάνων έγινε από τον Ελευθεριάδη Ηρακλή μέλος της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και από τον Ιωαννίδη Κώστα μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Πτολεμαΐδας.
Το μνημείο είναι προς τιμήν των 6 στελεχών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που δολοφονήθηκαν στις 5 Αυγούστου 1943 από τους ΠΑΟτζίδες συνεργάτες των Γερμανών.
Στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Αμυνταίου κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Γραμματέα της ΚΟΒ Αμυνταίου του ΚΚΕ Ελευθεριάδη Κυριάκο.
Στην Ερμακιά Εορδαίας κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Μωυσιάδη Στάυρο μέλος της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ. Στην σεμνή τελετή παραβρέθηκε ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ερμακιάς Σακελλάρης Δημήτρης αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου.
Η Ερμακιά αποτέλεσε στόχο των Γερμανών την άνοιξη του 1944, στόχος που υλοποιήθηκε σε πολλές φάσεις και για πολλές μέρες (6, 8, 10, 28 Μαρτίου και 22 Απριλίου 1944.Κατά τη διάρκεια του συνεχούς Ολοκαυτώματος της Ερμακιάς δολοφονήθηκαν κατά τη διαφυγή, κάηκαν εντός των οικιών, εκτελέστηκαν, υπέκυψαν σε βασανιστήρια ή πέθαναν από το κρύο άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Συνολικά, έχασαν τη ζωή τους 2 παιδιά, 13 γυναίκες και 48 άνδρες, 4 εκ των οποίων εκτελέστηκαν τον επόμενο μήνα στο στρατόπεδο Κοζάνης, συνολικά 63 θύματα.
Στο Μεσόβουνο Εορδαίας κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Λογδανίδη Κυριάκο μέλος του ΚΚΕ και τον Παραστατίδη Παύλο Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μεσοβούνου.
Στο μνημείο των 3 Σοβιετικών Μαχητών στο Μεσόβουνο Εορδαίας κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Χαστά Θανάση Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Το Μεσόβουνο ήταν μεταξύ των πρώτων χωριών της Ελλάδας που με απόφαση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, οι κάτοικοί του πήραν τα όπλα κατά των κατακτητών. Είναι ένα από τα μαρτυρικά χωριά της χώρας που έκαψαν οι ναζί, όχι μία αλλά δύο φορές. Το πρώτο ολοκαύτωμα έγινε στις 23 Οκτώβρη του 1941 και το δεύτερο στις 24 Απρίλη του 1944. Στο ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και καθ’ όλη την περίοδο 1941-44 εκτελέστηκαν 157 άνδρες, 108 γυναικόπαιδα, αλλά και 3 σοβιετικοί στρατιώτες που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Βέρμαχτ.
Τέλος στους Πύργους Εορδαίας κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Τριανταφυλλίδη Σάκη στέλεχος της ΚΝΕ και παρευρέθηκε ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πύργων Σαμπακίδης Δημήτρης.
Στους Πύργους στις 24 Απρίλη 1944, άνδρες της Βέρμαχτ με τη συνοδεία ντόπιων συνεργατών της, μελών της ΠΑΟ, αφού κύκλωσαν το χωριό επιτέθηκαν και άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως τους κατοίκους. Εκατοντάδες ήταν τα θύματα. Συνολικά 368 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν μαζικά ή πυρπολήθηκαν μέσα σε σπίτια ή αχυρώνες.