kozan.gr: Η άγνωστη ιστορία του λογοτύπου του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας

15 Μαΐου 2020
22:17
Κανένα σχόλιο

 

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το λογότυπο του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, πόσοι όμως ξέρουν τι συμβολίζει κι από πού το εμπνεύστηκε ο δημιουργός του και συμπολίτης μας Κωνσταντίνος Καραδήμος (Γραφίστας – Ιδιοκτήτης της εταιρείας Spinner),  όταν κατέθεσε, την πρότασή του, στο πλαίσιο ανοιχτού διαγωνισμού, που διεξήχθη το 2008;

 

Το ζητούμενο για το σχεδιασμό του λογότυπου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ήταν να προβάλλει ένα θέμα αντιπροσωπευτικό της πολιτιστικής, της ιστορικής, της αρχιτεκτονικής, της λαογραφικής παράδοσης ή και του φυσικού περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας. Κίνητρο για τον σχεδιασμό της πρότασης αποτέλεσε ένα σχεδιαστικό μοτίβο που συναντάται σε βιτρό παλιών αρχοντικών της Σιάτιστας (φωτογραφία1), ώστε να συνδυάζεται μ’ αυτό τον τρόπο η αρχιτεκτονική και λαογραφική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας. Αντίστοιχα βιτρό υπάρχουν και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου (φωτογραφία 2).

 

        Φωτογραφία 1   

Φωτογραφία 2

Αναζητώντας ακόμη περισσότερα στοιχεία επικοινωνήσαμε με τον κ. Κ. Καραδήμο, ο οποίος δέχτηκε, με ιδιαίτερη θέρμη, να μας αναλύσει μερικές άγνωστες πτυχές του πολύ όμορφου, σχεδιαστικά, λογοτύπου. Όπως μας είπε: “Το μοτίβο εξελίχθηκε σχεδιαστικά σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, χωρίς όμως ν’ αλλοιωθεί ο αρχικός χαρακτήρας του. Τα σχεδιαστικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται είναι πρώτον δύο ελλείψεις που εμπλέκονται η μία με την άλλη στο κέντρο τους και δεύτερον ισομεγέθη τετράγωνα πλαίσια σε ρομβοειδή διάταξη που βρίσκονται στο σημείο ένωσης των δύο ελλείψεων και το εμπλουτίζουν σχηματίζοντας ένα μεγαλύτερο ρόμβο στο κέντρο.Οι δύο ελλείψεις παραπέμπουν στην εικόνα του ατόμου με τον πυρήνα και την κίνηση των ηλεκτρονίων, κάτι που συμβολίζει την εσωτερική ενέργεια και τον επιστημονικό χαρακτήρα του ιδρύματος, ενώ τα τετράγωνα πλαίσια, που είναι με διαφορετικά χρώματα και σε συγκεκριμένη διάταξη, συμβολίζουν τα επιμέρους διακριτά στοιχεία – τμήματα του Πανεπιστημίου – που βρίσκονται σε μια οργανωμένη δομή αλληλοεπιδρώντας μεταξύ τους, όπως και η δομή του Πανεπιστημίου. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ανήκουν στην παλέτα των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην διακόσμηση των παλιών αρχοντικών της Δυτικής Μακεδονίας και είναι τα παρακάτω σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα χρωμάτων της Pantone. Οι τυπογραφικοί χαρακτήρες με ακραίμονες, που χρησιμοποιούνται, είναι σύγχρονοι σχεδιαστικά, έχοντας καταβολές από την παλιά μακεδονική γραφή. Η γραμματοσειρά Fedra Serif Greek που επιλέχθηκε, διακρίνεται για τον όγκο, την προσωπικότητα και την στιβαρότητα των στοιχείων της”.

kozan.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.