Να λάβουν το επίδομα των 800€ και οι άνεργοι που εργάζονταν το 2019 στις αρχαιολογικές ανασκαφές της εφορίας αρχαιοτήτων Κοζάνης και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών όλα τα προηγούμενα χρόνια βιώσαν την ανεργία στο πετσί τους και την μετανάστευση σε άλλες χώρες για αναζήτηση εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αρκετοί εργαζόμενοι στις κατασκευές στην Δυτική Μακεδονία εργάζονταν έκτακτα, συνήθως με 6μηνες συμβάσεις , στις αρχαιολογικές ανασκαφές στα εδάφη που προορίζονταν για εξόρυξη λιγνίτη. Οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές λόγο και της κατοχυρωμένης εμπειρίας τους στηρίζονταν στις 6μηνες προσλήψεις για να εξασφαλίζουν την διαβίωση τους για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Το 2020 και για τα επόμενα χρόνια οι προσλήψεις εργατοτεχνιτών στις αρχαιολογικές ανασκαφές μειώνονται ραγδαία και προβλέπετε να μειωθούν ακόμα περισσότερο λόγω του κλείσιμου των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε.

Με την απολιγνιτοποίηση που προωθεί η ΕΕ και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση, οι μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ οδηγούνται σε κλείσιμο. Με τον περιορισμό της επέκτασης των ορυχείων, έχουν περιοριστεί έως εξαλειφθεί οι προσλήψεις από το Υπ. Πολιτισμού για αρχαιολογικές ανασκαφές στερώντας από εργαζόμενους έστω και αυτούς τους 6μηνες δουλειάς με αυτούς τους μισθολογικούς όρους.

Επιπλέον οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση επιδιώκεται να φορτωθούν πάλι πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται ραγδαία.

Ως Συνδικάτο Οικοδόμων ζητάμε:

  • Να καταβληθούν τα 800€ στους συναδέλφους που απασχολούνταν το 2019 στις αρχαιολογικές ανασκαφές και παραμένουν άνεργοι και χωρίς να έχουν λάβει το ταμείο ανεργίας από τότε.

  • Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στις εφορίες αρχαιοτήτων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εργασιών και να διευρύνονται. Αύξηση της χρηματοδότησης για τις εφορίες αρχαιοτήτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Να μην κλείσουν οι σταθμοί και τα ορυχεία της ΔΕΗ Α.Ε.

Κοζάνη 15.5.2020