Η 19η Μαϊου ανακηρύχθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την Ελληνική Πολιτεία το 1994. Η Ένωση Ποντίων Κυριών Δυτικής Μακεδονίας ‘’Η ΜΝΗΜΗ’’ τιμά σήμερα τους εκατοντάδες χιλιάδες προγόνους μας που βίωσαν με τον πλέον δραματικό τρόπο την πολιτική ενός ακραίου εθνικιστικού και μιλιταριστικού κινήματος και θυσιάστηκαν σε μια πρωτοφανή για τον Ελληνισμό γενοκτονία από το 1916 έως το 1923.

Η ερεβώδης καταδίκη του Ποντιακού Ελληνισμού, που συντελέστηκε για λόγους εθνικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς από την κυρίαρχη εξουσία των Νεότουρκων, οδήγησε σε μια αναιτιολόγητη ανθρωπιστική καταστροφή, με αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών, τον εκτοπισμό, την εκδίωξη και εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες, αφήνοντας τον πλούτο που δημιούργησαν επί αιώνες στα χέρια των δραστών.

Τα γεγονότα αυτά που είναι βαθιά ριζωμένα στη συλλογική μνήμη και συνείδηση του Ελληνισμού, τραυμάτισαν γενιές ολόκληρες που ακόμα αγωνίζονται για την απόδοση δικαιοσύνης. Η Τουρκία δεν πλήρωσε για τα δεινά που έχει προκαλέσει και αυτή η ατιμωρησία ενθαρρύνει τη συνέχιση παραβάσεων η δε κοινωνία μαθαίνει να εξοικειώνεται με τις παράνομες πράξεις. Συνεπώς είναι αδήριτη η ανάγκη της διεθνούς αναγνώρισης του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Σωματείου μας έχοντας καθήκον απέναντι στη δικαίωση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης, δεσμεύονται να συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας, του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ελπίζοντας να αποτελέσει συμβολική πράξη για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας.

Τα μέλη Η Πρόεδρος

Γεωργία Τσαρίδου