Η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Συνοχής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/5/2020

21 Μαΐου 2020
14:00
Κανένα σχόλιο

Συνεδρίασε την Τρίτη 19/5/2020 η Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αρχικά, προ της ημερησίας διάταξης εκλέχτηκε με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ιωάννης Στρατάκης. Στη συνέχεια από τον Πρόεδρο της επιτροπής κ. Νικόλαο Λυσσαρίδη, τέθηκαν προς συζήτηση τα θέματα ημερησίας διάταξης:

  1. ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας: Προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης

Διαπιστώθηκε ο σημαντικός τους ρόλος στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, παράλληλα όμως και οι ελλείψεις τους σχετικά με τις άδειες χρήσεις νερού και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Επιτροπή αποφάσισε τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας μεταξύ των ΤΟΕΒ για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους και την καλύτερη στελέχωση τις αντίστοιχης υπηρεσίας της Περιφέρειας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ΤΟΕΒ ώστε να επισπευστεί και η διαδικασία της αδειοδότησης αυτών.

  1. Αποκατάσταση γεωργοκτηνοτροφικών υποδομών στη Δυτική Μακεδονία

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα αυτό:

  • Την πρωτοβουλία της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους Δήμους για την καταγραφή και την κάλυψη των ελλείψεων των υποδομών στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας

  • Τη σύσταση ομάδας εργασίας σε συνεργασία με το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών

  • Την υλοποίηση των έργων που αφορούν στην ύδρευση, την ηλεκτροδότηση και την πρόσβαση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Αποφασίστηκε ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ θεματικών, χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και Δήμων για την επίσπευση της υλοποίησης των έργων.

  1. Σύσταση φορέα Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας και Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας (πρώην Εκθεσιακό Κοίλων)

Ο εισηγητής ενημέρωσε την Επιτροπή για το ιστορικό της λύσης του παλαιού φορέα και τη διαδικασία της σύστασης του νέου. Η Επιτροπή ενημερώθηκε για το νέο μοντέλο λειτουργίας του υπό σύσταση φορέα, το σχέδιο του καταστατικού του και τη μελέτη βιωσιμότητας η οποία έχει οριστικοποιηθεί. Συμφωνήθηκε ομόφωνα πως ο νέος φορέας, για να επιτύχει το σκοπό του, πρέπει να λειτουργεί με σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η Επιτροπή αποφάσισε πως το θέμα, λόγω της στρατηγικής του σημασίας, πρέπει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου θα ληφθεί η οριστική απόφαση.

  1. Αδειοδότηση ΒΙΠΕ & ΒΙΟΠΑ της Π.Ε. Κοζάνης

Η Επιτροπή αφού ενημερώθηκε από τον εισηγητή για τις ελλείψεις και τις εκκρεμότητες που υφίστανται στη ΒΙ.ΠΕ Κοζάνης και τα ΒΙΟ.ΠΑ. Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας με επικεφαλής τον κ. Ράλλη Κωνσταντίνο, Διευθυντή Διεύθυνσης Ανάπτυξης ΠΕ Κοζάνης για τη στενότερη παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων έως την οριστική επίλυση του συνόλου των προβλημάτων της ΒΙ.ΠΕ. και των ΒΙΟ.ΠΑ.

Συγκεκριμένα για το ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας, ο αρμόδιος Δήμος Εορδαίας βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης για τους διαθέσιμους πόρους ώστε να κατεδαφιστούν 110 κτίρια το οποίο είναι το προαπαιτούμενο της οριστικής αδειοδότησης.

Ενώ για τη ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης, μετά από τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας προς την ΕΤΒΑ και την αρμόδια Γενική Γραμματεία, έχουν επιλυθεί τα δυσκολότερα προβλήματα και βαίνει προς οριστική αδειοδότηση για να καταστεί έτοιμη να υποδεχτεί μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις που είναι και ο στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της επιτροπής κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους προέτρεψε να ενεργοποιηθούν περαιτέρω τόσο για την υλοποίηση των παραπάνω θεμάτων όσο και για την αποφασιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων παραγωγικών ζητημάτων της Δυτικής Μακεδονίας μέσω της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Συνοχής.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.