Στα 40 δις ευρώ η πρόταση της Κομισιόν για το “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” – Απανθρακοποίηση, εργαζόμενοι και “πράσινες” επιχειρήσεις οι βασικοί άξονες

27 Μαΐου 2020
19:11

Στο πενταπλάσιο αύξησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την χρηματοδότηση της απανθρακοποίησης των ανθρακικών περιοχών (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Just Transition Fund), με νέα κεφάλαια να προστίθενται από το νέο ταμείο ανάκαμψης που συστάθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών στις ευρωπαϊκές οικονομίες από την κρίση του κορωνοϊού.

“Φωτιά” φαίνεται να έχουν πάρει οι αξιώσεις των κρατών μελών αποβλέποντας στο τι θα λάβουν από τον ευρωπαϊκό κορβανά, ενώ, 18 κράτη-μέλη ετοιμάζονται να υποβάλλουν αίτηση για στήριξη με προμετωπίδα, την απανθρακοποίηση τομέων, την επανεκπαίδευση εργαζομένων και την βοήθεια σε επιχειρήσεις εντάσεως άνθρακα να στραφούν σε “πράσινες” δραστηριότητες.

Σήμερα, η Επιτροπή επιβεβαίωσε πόσα χρήματα θα διατεθούν με το ποσό να φτάνει τελικώς τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Από αυτά τα 30 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης του Κορωνοϊού και τα υπόλοιπα 10 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ένωσης 2021-2027.

Μάλιστα σε πραγματική αξία, χοντρικά μιλάμε για 44 δις ευρώ σε σημερινές τιμές, καθώς τα παραπάνω ποσά έχουν υπολογιστεί σε τιμές του 2018. Μετά την παρουσίαση της πρότασης ενώπιον του Ευρωκοινουβουλίου, ακολουθεί η έγκριση από τα κράτη μέλη και από τα αρμόδια νομοθετικά όργανα της Ένωσης.

Να θυμίσουμε ότι με βάση την προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν – συνολικού προϋπολογισμού 7,5 δις ευρώ – όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν δικαίωμα να αιτηθούν χρηματοδότησης, ωστόσο προτεραιότητα είχαν οι περιοχές των οποίων οι θέσεις εργασίας και η οικονομική δραστηριότητα εξαρτιόταν από βιομηχανίες που ρύπαιναν, όπως είναι τα ορυχεία άνθρακα στην Πολωνία ή οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στην Εσθονία.

energypress.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.