To kozan.gr σας παρουσιάζει το αναλυτικό αίτημα της ΔΕΤΗΠ, που ενέκρινε και το Δ.Σ. Εορδαίας και θα κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία και στη ΔΕΗ, για την παράταση λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς έως την τροφοδότηση θερμότητας Τηλεθέρμανσης με την Πτολεμαΐδα 5.
Το Δ.Σ της ΔΕΤΗΠ λαμβάνοντας υπόψη:
1. Την υπ’αριθμ. 2133/17-04-2019 ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ από τον ΑΗΣ Καρδιάς μεταξύ Δ.Ε.Η , Δ.Ε.ΤΗ.Π. και Δήμου Εορδαίας,
2. Το νέο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας (ΕΣΕΚ) , την εξαγγελθείσα απολιγνιτοποίηση και τον Επιχειρησιακό σχεδιασμό της Δ.Ε.Η. ,
3. Την λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, που ακυρώνει τον ενεργειακό και επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΔΕΗ, το υπό διαβούλευση χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης και το αίτημα των τοπικών κοινωνιών περί δίκαιης μετάβασης, αφού οδηγεί σε συνολική απένταξη των λιγνιτικών μονάδων από το ενεργειακό σύστημα (25-30-2020) , με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο (3) από τις (7) λιγνιτικές μονάδες που παρέχουν τηλεθέρμανση και από τις (14) λιγνιτικές μονάδες συνολικά,
4. Τα ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΕΠ, σύμφωνα με τα οποία, τον Μάρτιο 2020 :
− Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η συνολική ζήτηση μειώθηκε (-6%). Η Παραγωγή από Μονάδες Φυσικού Αερίου σημείωσε αύξηση (16%). Οι Εισαγωγές σημείωσαν σημαντική αύξηση (65%), ενώ οι Εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά (-78%). Η ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ σημείωσε σημαντική μείωση (-65,40 %) και η Υδροηλεκτρική Παραγωγή σημείωσε μείωση (-24%).
Τέλος, η Παραγωγή των ΑΠΕ σημείωσε αύξηση (+16%).
− Η ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ συμμετείχε στο Ενεργειακό Ισοζύγιο μόλις κατά 8,77% (Οκτ.2019 :16,95%)
5. Σε αντίθεση με τις αντιδράσεις που διατυπώνονται, η διαρκώς μειούμενη, περιορισμένη ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
α) δεν αυξάνει το ενεργειακό κόστος, διότι έχει αμελητέα επίδραση στον ορισμό της Οριακής Τιμής του Συστήματος (τιμή χονδρεμπορικής αγοράς) μόλις 4,17% τον Μάρτιο 2020 από 20% τον Οκτ.2019 (Αριθμός των ωρών ανά τύπο Καυσίμου/ Εισαγωγές/ Εξαγωγές που όρισαν την ΟΤΣ) β) δεν επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, διότι η ΔΕΗ προμηθεύεται ενέργεια από το σύστημα για να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές της , αφού η παραγωγή της δεν επαρκεί. Επομένως η οικονομική επίδραση λειτουργίας των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς στην ΔΕΗ
είναι αμελητέα και διαχειρίσιμη.
6. Το υπ’αριθμ. 424/27-01-2020 έγγραφο Δήμου-ΔΕΤΗΠ προς το ΥΠΕΝ με θέμα “ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ” στο οποίο αναφέρονται τα εξής σχετικά με την απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς:
“ Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αποσύρσεων και εντάξεων σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΣΕΚ, της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ:
− Η απόσυρση των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς προβλέπεται το 1ο τρίμηνο 2021.
− Η πιθανή ένταξη της Μονάδας Πτολεμαΐδα 5 προσδιορίζεται (ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ) μετά το 4ο τρίμηνο 2021 – αρχές 2022.
− Η ένταξη στο σύστημα για την εφεδρική παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο προγράμματος ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2020-2029 προσδιορίζεται τον
Δεκέμβριο 2022.
− Η τροφοδοσία θερμότητας δεν εξασφαλίζεται την περίοδο 2021-22 και μετά το 2028, εάν παραμείνει αμφίβολη η συνέχιση κανονικής λειτουργίας της Μονάδας Πτολεμαΐδα 5 .
Η κρισιμότητα της περιόδου 2021-24 εντοπίστηκε στην Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2020 – 2030, (ΑΔΜΗΕ, Δεκ.2019) ”
7. Το υπ’αριθμ. 43706/15-4-2020 (Α.Π. ΔΕΤΗΠ 1508/15-04-2020) έγγραφο της ΔΕΗ με θέμα “ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΧΗ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 140 MWth ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ V “ στις δύο τελευταίες παραγράφους του οποίου αναφέρεται ότι το γεγονός της πανδημίας λόγω (COVID -2019) και τα έκτακτα μέτρα θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα εργασιών του Αναδόχου «με αποτέλεσμα να υπάρξει περίπτωση αδυναμίας ως προς την δυνατότητα κάλυψης της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας για την θερμαντική περίοδο 2021-2022 από την υπό κατασκευή Μονάδα.
Για το λόγο αυτό θεωρούμε, εφόσον και εσείς το κρίνετε σκόπιμο, ότι πρέπει να αναζητηθούν και να εξεταστούν από
κοινού λύσεις που θα καλύπτουν αφενός την υπόψη περίοδο, αφετέρου την περίοδο μετά τη θέση σε λειτουργία της Μονάδας, για τις περιπτώσεις όμως που δεν θα είναι αυτή διαθέσιμη να παρέχει στο δίκτυο τηλεθέρμανσης την αναγκαία θερμική ενέργεια (αναζήτηση εφεδρείας).
Στο παραπάνω πλαίσιο και για την εξέταση πιθανών συνδυαστικών λύσεων, παρακαλούμε να μας δώσετε την πλέον ασφαλή πρόβλεψη αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Έργου του δικτύου τηλεθέρμανσης μέχρι την Μονάδα Πτολεμαΐδα 5 (αγωγός μεταφοράς και αντλιοστάσια).».
8. Την από 23-4-2020 Σύσκεψη μεταξύ του Δημάρχου, του Προέδρου ΔΣ , του εξουσιοδοτημένου για τα θέματα ΔΕΗ μέλους ΔΣ ΔΕΤΗΠ, του Σωματείου Εργαζομένων , της Γ. Διεύθυνσης και των Προϊσταμένων ΔΕΤΗΠ, στην οποία εξετάστηκε διεξοδικά το υπόψη θέμα και αναφέρθηκαν:
− οι ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου σύνδεσης με την μονάδα Πτολεμαΐδα V και εφεδρειών, που παρά τις παρεμβάσεις μας στο ΥΠΕΝ, στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ δεν τελεσφόρησαν μέχρι σήμερα,
− το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης και κατασκευής των έργων που είναι , κατ’ ελάχιστο 24 μήνες
για τους αγωγούς διασύνδεσης και τα αντλιοστάσια και 18 μήνες για τους λέβητες εφεδρείας,
9. Τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργίας των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς 32.000 ωρών (από 1/1/2016)
που είναι 4.524 ώρες δηλαδή 188 ήμερες, οι οποίες επαρκούν οριακά μόνον για την χειμερινή
περίοδο 2020-2021.
10. Το γεγονός ότι κατά την θερινή λειτουργία των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς καταναλώθηκαν 4.671 ώρες, που αντιστοιχούν σε 195 ημέρες μιας επιπλέον χειμερινής περιόδου λειτουργίας της
τηλεθέρμανσης.
11. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων, δηλαδή το σύνολο των 40.000 κατοίκων, είναι μακροχρόνιοι καταναλωτές Τηλεθέρμανσης και δεν διαθέτουν εφεδρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης.
12. Το γεγονός ότι η εγκατάσταση εφεδρείας της Δ.Ε.ΤΗ.Π. , ισχύος 25 MWth , δεν επαρκεί για την κανονική, πολυήμερη ή πολύμηνη κάλυψη της θερμικής ζήτησης.
13. Την υπ’αριθμ. 1548/23-4-2020 έκθεση του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ με θέμα « Εκτίμηση των επιπτώσεων από την διακοπή λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας πριν την ολοκλήρωση διασύνδεσης με τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5» σύμφωνα με την οποία , σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της τηλεθέρμανσης για
ένα έτος :
− Οι δαπάνες (ζημίες) σε βάρος των καταναλωτών για την εγκατάσταση και συντήρηση λεβήτων και την χρήση πετρελαίου θα ανέλθουν σε 27,3 εκ. ευρώ ως 30 εκ. ευρώ έναντι 8,3 εκ. ευρώ που θα δαπανούσαν για την θέρμανση με τηλεθέρμανση.
− Οι δαπάνες (ζημίες) σε βάρος της Δ.Ε.ΤΗ.Π. για την αντιπαγωτική προστασία των δικτύων, την μισθοδοσία και τα τοκοχρεολύσια επενδυτικών δανείων θα ανέλθουν σε 5,646 εκ. ευρώ, με μηδενικό κύκλο εργασιών.
− Οι αστικοί ρύποι , λόγω χρήσης πετρελαίου θέρμανσης θα εκτοξευτούν σε 61.090 ΤΝ CO2 από μηδενικοί που είναι σήμερα, λόγω της απομακρυσμένης παραγωγής της θερμικής ενέργειας της τηλεθέρμανσης. Η περιβαλλοντική ζημία δεν αποτιμάται.
Από τα παραπάνω έγγραφα, στοιχεία, εκτιμήσεις και χρονοδιαγράμματα συμπεραίνουμε ότι:
– δεν διαμορφώνεται καμία εφικτή εναλλακτική λύση, άμεσα υλοποιήσιμη, που να εγγυάται την αποφυγή κενού στην τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης,
– οι λύσεις εφεδρείας και παροχής Φυσικού Αερίου δεν θα έχουν ολοκληρωθεί την χειμερινή περίοδο 2021-22,
ΑΔΣ 71/20 5
– η μόνη τεχνικοοικονομικά ρεαλιστική πρόταση, που αποτελεί ήδη διατυπωμένο αίτημα του Δήμου και της Δ.Ε.ΤΗ.Π., είναι η ολιγόμηνη παράταση λειτουργίας των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, έως την ολοκλήρωση των έργων αναπλήρωσης αποσυρόμενης ισχύος από την Μονάδα Πτολεμαΐδα 5.
Ένα απλό συγνώμη κυρίως για τους πριν από εσάς είναι αρκετό. Τα υπόλοιπα είναι μόνο λόγια.