Καλλιόπη Βέττα: «Στον Πολιτισμό, η κυβέρνηση, όταν δεν δείχνει αδιαφορία, δείχνει υποταγή στα ιδιωτικά συμφέροντα» (Βίντεο)

4 Ιουνίου 2020
12:23
Κανένα σχόλιο

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα ήταν η εισηγήτρια από τον ΣΥΡΙΖΑ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης Ελλάδας- Περού με θέμα την πρόληψη της κλοπής, της παράνομης ανασκαφής και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης ή μεταβίβασης κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και την απόδοσή τους στη χώρα προέλευσης.

Η κ. Βέττα, παρουσίασε την διεθνή σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την αναγκαιότητα πολλαπλασιασμού παρόμοιων διμερών συμβάσεων για να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι εκμετάλλευσης των πολιτιστικών αγαθών.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα έχει προβληματικά στοιχεία, υπενθυμίζοντας τις ατυχέστατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για «δανεισμό» των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, δηλώσεις που νομιμοποιούσαν τις αγγλικές απόψεις περί κυριότητας των ελληνικών γλυπτών.

Τέλος, ανέδειξε, μια σειρά από πρωτοβουλίες και παραλείψεις της κυβέρνησης, οι οποίες δεν προφυλάσσουν τον ελληνικό Πολιτισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην μετακίνηση των αρχαίων από το Μετρό Θεσσαλονίκης παρά τις μελέτες που επέτρεπαν την παραμονή στον φυσικό τους χώρο και τις έντονες διαφωνίες ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών φορέων, στην πλήρη στασιμότητα στο έργο κατασκευής του αναβατορίου στην Ακρόπολη, στην απουσία σοβαρών μέτρων στήριξης των Ελλήνων καλλιτεχνών και εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, όπως και σε μια σειρά από νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν σε ιδιωτικά συμφέροντα να καταπατούν τις προστατευτικές, περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές, διατάξεις.

Το link της παρέμβασης της κ. Βέττα είναι το κάτωθι:


https://www.youtube.com/watch?v=mJc6ArHJbfE

Τέλος, η κ. Βέττα μίλησε στην κεντρική εκδήλωση του isyriza με θέμα

«Ο Πολιτισμός την εποχή της πανδημίας και η επόμενη μέρα».

To link της εκδήλωσης είναι το εξής:

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.