Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και φορέων Δυτικής Μακεδονίας: “Η “πράσινη” ανάπτυξη αποδεικνύεται κατάμαυρη – Αγώνας ενάντια στην λεηλασία του περιβάλλοντος”- Συγκέντρωση την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 7:00 στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας.

4 Ιουνίου 2020
13:26
Κανένα σχόλιο

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) είναι μία ακόμα αφορμή για να βγουν μπροστά τα σωματεία και οι φορείς του Συντονιστικού μαζί με κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, αγρότη που καταλαβαίνει ότι η λεγόμενη “Πράσινη Συμφωνία”, η απολιγνιτοποίηση, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και λοιπές εύηχες φανφάρες θα έχουν χαμένους για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Είναι ακόμα μια αφορμή να βγάλουμε συμπεράσματα.

Η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, γνωστή κι ως “Green Deal” με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή δίνει άφθονο χρήμα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιβραβεύει όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον με “πράσινα” ταμεία και επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα τιμωρεί τις οικογένειες μας με κάθε λογής έμπνευσης “πράσινα” χαράτσια (πχ ΕΤΜΕΑΡ σε λογαριασμούς της ΔΕΗ). Ταυτόχρονα δρομολογείται η λεηλασία των ορεινών όγκων της περιοχής με τις επενδύσεις στα αιολικά πάρκα (Μπούρινος, Άσκιο, Βέρμιο κλπ) καθώς προχωράει η ολοκληρωτική απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας και η απολιγνιτοποίηση. Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι «ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα». Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή φθηνή και επαρκή Ενέργεια, μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος;

Στα πλαίσια αυτά και για να αρθούν και οι όποιες δικλίδες προστασίας του περιβάλλοντος είχαν απομείνει ψηφίστηκε και το πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που εκτός της προώθησης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Natura, την ουσιαστική κατάργηση των εθνικών δρυμών, την εύκολη αλλαγή χρήσης γης από ιδιώτες, χτυπάει και τα δικαιώματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και την “αξιοποίηση” τους. Ήδη ο δήμος Αμυνταίου ετοιμάζεται για καύση των καρκινογόνων RDF και SRF ως καύσιμο στους βιολέβητες που κατασκευάζονται για την παραγωγή θερμικής ενέργειας που θα διοχετεύεται στην τηλεθέρμανση Αμυνταίου ενώ υπάρχουν και σενάρια μετατροπής της υπό κατασκευής “Μονάδας V” σε μεικτή με καύση σκουπιδιών.

Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να οργανώσουμε την πάλη ενάντια “απολιγνιτοποίηση” και τα όσα θα έρθουν στην περιοχή. Δεν θα αφήσουμε το λαό της Δυτικής Μακεδονίας να τσιμπήσει στα δήθεν ευχολόγια για “Πράσινη” εποχή και προστασία του περιβάλλοντος.

Παλεύουμε από κοινού να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στις πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

  • Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος – Αποκατάσταση και παράδοση των εξορυγμένων εκτάσεων με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε.

  • Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των άλλων ορεινών όγκων στην Δυτική Μακεδονία. Άμεση ανάκληση των αδειών για τα αιολικά πάρκα και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή. Όχι στην ανεξέλικτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών

  • Όχι στην καρκινογόνο καύση απορριμμάτων.

  • Κανένα κλείσιμο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. Καμία πώληση παράδοση μονάδων (ΑΗΣ- ΥΗΣ) ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους. Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ.

  • Να αντικατασταθούν οι παλιές θερμικές μονάδες με σύγχρονους λιγνιτικούς σταθμούς, με αυξημένο βαθμό απόδοσης.

  • Καμία απόλυση εργαζομένων -Καμία μείωση μισθών. – 7ωρο- 5νθημερο – 35ωρό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας. Άμεσες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση όλου του έκτακτο προσωπικού (8μηνα-2μηνα, εργολαβικοί). Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών.

  • Καμία διακοπή ρεύματος- θέρμανσης σε εργατική – λαϊκή οικογένεια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια στην λαϊκή κατανάλωση. Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό. Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και τα πράσινα τέλη υπέρ των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

  • Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην μείνει ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και η Κοζάνη. Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης και σε άλλους οικισμούς. Καμία αύξηση στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης.

  • Άμεση υλοποίηση της μετεγκατάστασης της Ακρινής χωρίς καμία καθυστέρηση. Να ολοκληρωθεί αυτή της Ποντοκώμης. Καμία σκέψη για επιστροφή χρημάτων από τους κατοίκους της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης.

Να μείνουν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών, που στρέφονται ενάντια στην εργασία και την υγεία μας!

Δίνουμε ραντεβού την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 7:00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας. Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος να είναι αγώνας διεκδίκησης απέναντι στις αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του Περιβάλλοντος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.