Κάλεσμα για συλλαλητήριο τη Πέμπτη 11 Ιουνίου, στη Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, στις 8:00μμ από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης

4 Ιουνίου 2020
21:38

Δυναμώνουμε την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Διεκδικούμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια. Τις ανάγκες μας στην υγεία, στη δουλειά με δικαιώματα δεν τα παζαρεύουμε.

Για ακόμα μια φορά θέλουν να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την κρίση τους. Η ΝΔ αξιοποίησε την πανδημία με γνώμονα τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις υπουργικές αποφάσεις και όλα όσα αντεργατικά μέτρα νομοθετήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια, έχουν λυθεί τα χέρια της εργοδοσίας για να μας εκμεταλλεύεται όσο θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει. Την ίδια στιγμή που καταδικάζει εμάς στην ανασφάλεια, στην αναμονή και στην εξαθλίωση μπουκώνει με ζεστό χρήμα και φοροελαφρύνσεις την εργοδοσία. Αυτή είναι η περιβόητη “δίκαιη κατανομή των βαρών”.

Μας φόρτωσαν την προηγούμενη οικονομική τους κρίση με αντεργατικά μέτρα που μας γονάτισαν, που τσάκισαν το εισόδημα μας, τις ΣΣΕ και ότι είχαμε κατεκτημένο μέσα από συλλογικούς αγώνες. Σε συνθήκες πανδημίας κουνώντας μας το δάχτυλο από το πρωί μέχρι το βράδυ περί “ατομικής ευθύνης” και απομονώνοντας μας στα σπίτια μας προσπάθησαν να κρύψουν το έγκλημα που έχουν συντελέσει στο δημόσιο σύστημα υγείας καταργώντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του, τόσο η ΝΔ όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σήμερα που η νέα οικονομική κρίση έχει αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα δόντια της, μας λένε να σκύψουμε ξανά το κεφάλι για το “καλό της οικονομίας”.

Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από τους εκμεταλλευτές μας και το πολιτικό προσωπικό τους. Η λογική της αναμονής των εξελίξεων αλλά και ο αντικειμενικός φόβος που υπάρχει μας αφοπλίζει ακόμα περισσότερο, δίνοντας επιπλέον χρόνο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εργοδοσία να ξεσαλώσουν σε βάρος των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας.

Τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι ζητούσαν βοήθεια γιατί υπήρχε κρίση, μετά απαίτησαν στήριξη γιατί έφυγε η κρίση και χρειάζονταν ώθηση στην επανεκκίνηση, μετά έκαναν εκκλήσεις για νέα στήριξη επειδή η ανάπτυξη δεν ήταν ορμητική, τώρα ξαναζητούν στήριξη λόγω της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης. Μία απόδειξη για το ποιος είναι το αδηφάγο παράσιτο που πρέπει να φύγει από τη μέση.

Δεν πάει άλλο! Δε μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δε μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Έχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε οργανωμένα και συλλογικά. Η πείρα των προηγούμενων μηνών αυτό έδειξε. Εκεί που οι εργαζόμενοι οργανωμένα διεκδίκησαν μέτρα προστασίας όπως έγινε στα super markets, εκεί που υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα τους, είχαν αποτελέσματα. Ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι στον ταξικό μας εχθρό, την εργοδοσία και το κράτος της.

Όσο εμείς δεν παρεμβαίνουμε οργανωμένα αυτοί θα οργιάζουν. Στο εμπόριο με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων η κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί μέσα στα καταστήματα είναι βάρβαρη. Απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δε δίνονται. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται μέσα στους εργασιακούς χώρους για την προστασία της υγείας είναι ανεπαρκή και για το θεαθήναι.

Σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες αλλά και σε μικρότερες οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, την ανεργία, τη μερική εργασία, τους μισθούς των 300-400 ευρώ, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση απ’ ότι πριν.

Στα super markets χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να πιάσουν δουλειά μέσα στην πανδημία με συμβάσεις λίγων ημερών τώρα είναι αντιμέτωποι ξανά με την ανεργία.

Δεν μπορεί η εργοδοσία να κάνει λόγο για πτώση του τζίρου και να μας ζητά για πολλοστή φορά να βάλουμε πλάτη όταν στα super markets σε διάστημα 10 εβδομάδων, οι τζίροι έφτασαν 1,5 δις ευρώ. όταν οι τζίροι από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις 6πλασιάστηκαν την ίδια στιγμή που εμείς καλούμαστε να ζήσουμε με ψίχουλα.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

· Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις

· Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.

· Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

· Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

· Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις

· Χρηματοδότηση κρατική του Δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων . Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

2 σχόλια

    • Από σωματείο ανέργων εκλέγεται ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
      Σωματείο που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ είναι αυτό που καλεί σε συλλαλητήριο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.