Σιάτιστα: Ενίσχυση 3,047 εκατ. ευρώ για τους εκτροφείς γουνοφόρων ανακοίνωσε ο Μ. Βορίδης

9 Ιουνίου 2020
00:19

 

Την ενίσχυση των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης από την Σιάτιστα κατά την συνάντηση του με τους ιδιοκτήτες μονάδων γουνοφόρων ζώων. “Η απόφαση μου είναι ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα λάβει κρατική ενίσχυση σύμφωνα με το αίτημα τους 3,5 € /δέρμα, δηλαδή 3.047.910 ευρώ” ανέφερε ο υπουργός και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο του 2020″. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση έρχεται κατά κάποιο τρόπο να αντιμετωπίσει τις δυσάρεστες επιπτώσεις που είχε στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις η καθολική αναστολή όλων των δημοπρασιών δερμάτων στην παγκόσμια αγορά.

 

Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα εγκριθεί άμεσα από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συνέχεια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δοθούν οι αναγκαίες ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Στο αίτημα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων γουνοφόρων αλλά και της τοπικής βιομηχανίας ΜΑΒΙΖ που παράγει τροφές για τα γουνοφόρα ζώα ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και ότι οι όλες οι χρηματοδοτήσεις αυτού του τύπου γίνονται με τραπεζικά κριτήρια. Τόνισε ότι θα υποστηρίξουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την άποψη ότι οι Τράπεζες χρηματοδοτούν εμπόρευμα άρα θα μπορούσαν να το ενεχυριάσουν ως εξασφάλιση για τη ροή χρηματοδότησης προς την εκάστοτε επιχείρηση.

Τέλος, ανακοίνωσε επιχορήγηση στους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 30 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα για το γεγονός που δεν μπόρεσαν να διαθέσουν λόγω κορονοϊού τα αμνοερίφιά τους την περίοδο του Πάσχα.

Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την πρότυπη μονάδα παραγωγής τροφών για γουνοφόρα ζώα ΜΑΒΙΖ στην περιοχή της Νεάπολης Κοζάνης όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της από τον επιχειρηματία Μάρκο Παπαγεωργίου. Δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι στο πνεύμα της εποχής, ότι ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες αρχές της κυκλικής Οικονομίας ενώ την χαρακτήρισε ως υποδειγματική επιχείρηση.

Την Τρίτη 9 Ιουνίου ο υπουργός Αγροτικης Ανάπτυξης θα περιοδεύσει σε μονάδες αρωματικών φυτών θα επισκεφθεί την Βλάστη Κοζάνης, θα έχει συναντήσεις με παραγωγούς οσπρίων ενώ θα πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ – vetonews.gr – Σπύρος Κουταβάς

5 σχόλια

  • Στη θανάτωση περισσότερων από 10.000 βιζόν, αποφάσισαν πρόσφατα οι ολλανδικές αρχές αφού στα εκτροφεία επτά επιχειρήσεων στη νότια Ολλανδία εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ αυτών των μικρών θηλαστικών τα οποία «πιθανόν» να μετέδωσαν την ασθένεια σε δύο εργαζομένους.ον Μάιο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο Ολλανδοί ενδέχεται να προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό από τα βιζόν, κάτι που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστά ενδεχομένως την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του SARS-CoV-2 από τα ζώα στον άνθρωπο.
    Η εκτροφή βιζόν για τη γούνα τους είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην Ολλανδία. Το 2016 το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο διέταξε να κλείσουν τα εκτροφεία μέχρι το 2024.

  • Για τους υπόλοιπους που επλήγησαν εξαιτίας του κορωνοιου που έφεραν οι γουναράδες θα πουν τίποτα ή …..?

  • Ρε έλεος με την γούνα πάρτε το απόφαση δεν την φοράμε -σκοτώνει ζώα, καταστρέφει το περιβάλλον το νερό και τον αερα γεμίζει απόβλητα σαν αυτά που μας κυβερνούν. Μήπως θα καίνε και υδρογόνο τώρα τα βυρσοδεψεία; Κανένα τους δεν έχει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πεταμένα λεφτά

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.