Η μετά κορωνοϊού εποχή πρέπει να μας βρει έτοιμους – Η Δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Π.Ε. Κοζάνης, πιο αναγκαία από ποτέ άλλοτε (Του Χάρη Κάτανα)

12 Ιουνίου 2020
15:17

 Δέκα χρόνια ύφεσης, αδυναμία δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες σε ποσοστό άνω του 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω δυσμενών στοιχείων από την περίοδο της κρίσης και τώρα … το χτύπημα του κορονοϊού που πέραν της απώλειας των ανθρωπίνων ζωών και στην πατρίδα μας, αναμφίβολα θα επιταχύνει περαιτέρω την οικονομική ύφεση, κυρίως στην μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση εάν δεν λάβουμε άμεσα αποφασιστικά μέτρα που να διασώσουν πλέον, ότι απέμεινε από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Θεωρώ επιβεβλημένο να τοποθετηθώ και πάλι δημοσίως, για μια πολιτική πρόταση που επανειλλημένα έχω κάνει στο παρελθόν και δεν έχει σχέση με το πότε και με το πώς θα αποφασίσει η Ευρώπη να δανειοδοτήσει τις χώρες που επλήγησαν. Η πρόταση μου αυτή αφορά τη δημιουργία -Ειδικής Οικονομικής Ζώνης- στην περιοχή μας. (φυσικά όχι δομημένη στα ασιατικά πρότυπα, υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις στην Ευρώπη όπου μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να αποτελέσουν την βάση του σχεδίου της Ειδικής Φορολογικής Ζώνης.)

Το θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για το νομό Κοζάνης, που μετ΄ επιτάσεως προτείνω εδώ και χρόνια, είναι μια πρόταση όπου η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει άλλωστε προ εξαμήνου από την Πτολεμαΐδα, δια στόματος του κ. Κ. Χατζηδάκη και του κ. Α. Γεωργιάδη. Πρέπει να επιταχυνθούν στο μέγιστο βαθμό οι διαδικασίες υλοποίησης της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης και να τις εφαρμόσουμε στα πρότυπα που εφαρμόζονται και αποδίδουν οικονομικά και αναπτυξιακά, σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που επανέρχομαι και το επαναδιατυπώνω ως πρόταση, απευθυνόμενος προς κάθε αρμόδιο φορέα ή πολιτικό πρόσωπο που έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το μέλλον του τόπου μας.

Πρόκειται για μια πραγματικά φιλελεύθερη πολιτική, όπου περιλαμβάνει προτάσεις για την σύσταση μιας ζώνης και την παροχή διευκολύνσεων στους επενδυτές εντός αυτής. Διευκολύνσεις οι οποίες δεν θα μπορούν ν’ ανακληθούν από μία μεταγενέστερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επιδιώκεται, δηλαδή, να διασφαλισθεί ένας ελάχιστος βαθμός σταθερότητας, χρονικά, για τους πιθανούς επενδυτές. Η Ζώνη αυτή θα παρέχει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα όπου θα μπορούν να λάβουν πολλές μορφές όπως μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, μειωμένα ασφαλιστικά έξοδα (με ίσα δικαιώματα στη σύνταξη αλλά και στα νοσηλεία με την υπόλοιπη επικράτεια) για εργοδότες και εργαζομένους, ακόμη και προ-εγκεκριμένες περιβαλλοντικές άδειες στις περιπτώσεις που χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχουν αργότερα “εκπλήξεις” για τους επενδυτές.

Κάθε αρμόδιος πρέπει να αντιληφθεί πως για να μην μοιάζει στη μετακορονοΐου εποχή κρανίου τόπος η περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, λόγω και των εξελίξεων σε σχέση με τη ΔΕΗ, οφείλουμε να πιέσουμε τις διαδικασίες για να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα αποφάσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην περιοχή μας, για να συνεχίσει να υφίσταται με βιώσιμους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση και δε θα σταματήσω να επιχειρηματολογώ περί αυτού ως άνθρωπος της αγοράς, είναι η πολιτική απόφαση για στροφή στον κόσμο των επενδυτών.

Τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων αναπτυξιακών αποφάσεων. Υπάρχουν προτάσεις εφικτές, όπως αυτή που μόλις περιέγραψα, υπάρχει ο τρόπος. Η πανδημία κάποια στιγμή θα παρέλθει, έτσι συμβαίνει πάντοτε. Εμείς όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει σελίδα ο τόπος μας στη μετά κορονοϊού εποχή, να έρθει η ανάπτυξη και για γίνει συνώνυμο μιας νέας δημιουργικής εποχής για την περιοχή μας και για τους ανθρώπους της.

30 σχόλια

  • Πάλι καλά έχουμε κ τον Κάτανα κ δίνει το παρόν …γιατι αν περιμέναμε απο αυτούς που μας εκπροσωπούν στην Βουλή Μαύρα μεσάνυχτα

  • Τώρα είναι στιγμή κάτανα αλλα δυστηχώς αυτοι που εκλέξαμε ήπιαν το αμίλητο νερό κ εξαφανίστηκαν ..Κατανα είναι άτυχοι που δε σε εχουν μαζί τους ας ξανερθουν για ψήφους

  • Ο επιμένων νικά κ. Κάτανα. Και εσείς είστε μαχητής !
    Ένας άνθρωπος της αγοράς που ξέρει βιωματικά τι λέει !
    Μακάρι να σας ακούσουν κ. Κάτανα.Μακαρι..!

  • Χάρη είσαι ο καλύτερος και ο μόνος που αξίζει για βουλευτής ΝΔ όπως φάνηκε και το διάστημα που ήσουν Βουλευτής των Συριζανελ και απο το έργο που άφησες και παραμιλάει η Κοζάνη !

  • Η Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι τα αλήστου μνήμης Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης επί Σημίτη. Μισθοί πείνας, εργαζόμενοι σε γαλέρα. Ντροπή να βγαίνει κι ο Κάτανας για γλύψιμο του κόμματος, επειδή δεν τον έβαλαν στο ψηφοδέλτιο!

  • Ρε Κατανα αυτά τα έλεγε ο Σημανδρακος από το 2018 προεκλογικά και εσυ στήριζες τον Μιχαηλιδη που δεν έλεγε τίποτα γιαυτο. Ασφαλώς ούτε και εσυ τότε τίποτα δεν έγραψες δημόσια.

    • Ποιο Σημανδράκο φίλε μου.; Τι σχέση έχει ο Γρεβενιώτης με την Κοζάνη ; Χθες Γρεβενά , σήμερα Κοζάνη, με το καλό και στη Φλώρινα …παρεπιπτωντος από το 2014 τα φωνάζει ο Χάρης . Α… από τότε ενδιαφέρεται και παλεύει μόνο για το νόμο κοζανης . Όχι όπου μας πάει το κύμα …

      • Από το 2014 φωνάζει ο Χάρης που ήταν περιφερειακός σύμβουλος με τον Καρυπίδη, στην ίδια παράταξη με τον… Σημανδράκο! Τι σχέση έχουν οι συριζανέλ με τη ΝΔ; Όπου μας πάει το κύμα…

  • Εχω ανθρωπο της οικογενειας μου που δουλευει σε δημοσκοπικη γνωστη εταιρεια και το μαυρισμα που τρωει η νδ ειναι τεραστιο δεν μπορουν ομως να το βγαλουν στην φορα γιατι χρειαζεται σταθεροτητα στην χωρα Κατανα συνεχισε εισαι ο μονος με σοβαρο λογο και αποψη

  • Θελουμε ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν που Έχουν ιδέες και όραμα για το αύριο εύγε κύριε κατάνα που για ακόμα μία φορά αποδείξατε την αξία σας σαν πολιτικός και σαν άνθρωπος

  • Οχι κύριοι δεν είναι το θέμα η εγκυρότητα των λεγομένων του Κυρίου Κατανα, αυτή δεν αμφισβητείται.

    Υπό αμφισβήτηση είναι ξεκάθαρα η πολιτικη ανυπαρξία και η Καρεκλολαγνια των εκλεγμένων που υπό τον φόβο της υψώσεως του αναστήματος δεν μιλάνε γιατί η μαρμίτα είναι πανω απο το κοινό καλό του τόπου.

    Να πινετε νερό και γιατί καλοκαίρι είναι και συνίσταται η υδροληψια αλλά και στο όνομα ενός μη εκλεγεντα που ευτυχώς σώζει την κομματική σας υπόληψη

  • Κατανα ευτυχώς δε είσαι μαζί τους δε είσαι για αυτή την παράταξη που ξεπουλάνε τα πάντα .Είσαι αξιος και καθαρός

  • Ο απο καραμπόλα του εκλογικού νόμου βουλευτής κ.Κάτανας αφού άλλαξε όροφο στην ίδια πολυκατοικία , προσπαθεί να πείσει ότι είναι δικός τους ( των Κυβερνώντων ) στους οποίους έδωσε γή και ύδωρ. Ομως δεν ξέρει ότι δεν πρέπει να είσαι απλώς δικός τους , αλλά πολύ πολύ δικός τους. Προς το παρόν ας πάει να βγάλει την ταμπέλα στο πολιτικό γραφείο της Οδού Τράντα στην Κοζάνη ή τουλάχιστον να προσθέσει το πρώην. Κατάλαβε έστω και λίγο την αγνωμοσύνη των κυβερνώντων ;

  • Παρακαλούνται οι “φίλοι” και “γνωστοί” του κ.Κατανα που περιμένουν το σύνθημα για να σχολιάσουν να γράψουν και κανένα επιχείρημα και ας αφήσουν τα περί λεβεντιάς και άλλα σαχλά.

    αυτή η σταθερότητα απόψεων (όπου φυσάει ο άνεμος) εκπλήσσει.

    Εγώ θυμάμαι για γερμανοτσολιάδες και άλλα γραφικά αλλά μάλλον θα ήταν άλλος αυτός που τα έλεγε τότε.

    Απλή συνωνυμία μάλλον.

    προπαντώς η δίψα για προβολή και καρέκλα.

  • Κάντε τον κόπο να διαβάσετε τα όσα ψηφισμένα, στον τελευταίο περίφημο αναπτυξιακό νόμο, ισχύουν για τις περίφημες ΕΟΖ. Κατηργημενα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς σσε, χωρίς ωράρια, χωρίς βασικό, ολόκληρες περιοχές όπου οι εργαζόμενοι ζουν για να δουλεύουν για ψίχουλα.. Κι εντάξει δεν λέω να χει κανενα σοβαρό όραμα για τους πολίτες της περιοχής ο κατανας, από πού κι ως πού, αλλά το να δίνουμε τα εύσημα σε τετοιες προτάσεις είναι σαν να σκάβουμε τον λακκο μας. Αν ο κόσμος της περιοχής δεν βγει μαζικά να απαιτήσει, ουδείς, και πόσο μάλλον ο κατανας, θα τον σώσει.

  • ΕΟΖ σημαινει κινεζοποιηση. Θα λεμε ευχαριστώ για ενα κομμάτι ψωμί. Τελικα μονο αρνητικα ακούγονται για την περιοχη μας… οποτε το μονο που εχουμε να κανουμε ειναι να περιμενουμε να δούμε πιο κακο θα μας βρει πρώτο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.