Ο Μάνος Χατζιδάκις και το αμάρτημά του ν’ αγαπάς στη σημερινή κοινωνία! (Του Γιώργου Τριανταφύλλου)

15 Ιουνίου 2020
18:43
Κανένα σχόλιο

Κάθε σπίτι κρύβει λίγη αγάπη στη σιωπή, μα ένα αγόρι έχει την αγάπη για ντροπή! Αυτοί ήταν οι στίχοι, του μεγάλου άσματος του Μάνου Χατζιδάκι: Όνειρο παιδιών της γειτονιάς, από το άλμπουμ Οδός Ονείρων, που αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι της σημερινής πραγματικότητας, την ντροπή πολλών για την αγάπη!

Ο Μάνος Χατζιδάκις έζησε σε μια εποχή που η ποίηση και η λογοτεχνία ήταν στο επίκεντρο, για αυτό η ευαισθησία που τον κατέβαλε ίσως να μη βρεθεί σε κανέναν άλλον καλλιτέχνη στο μέλλον. Δεδομένου του ότι η ελευθερία του διαδικτύου και η δυνατότητα οποιουδήποτε να αναδειχτεί, αλλάζουν την αντίληψη του ακροατή, έχουν δημιουργηθεί  νέου είδους «κουλτούρες» με πιο γνωστή αυτή της σημερινής ράπ!

Επιστρέφοντας στο στίχο που ανέφερα πριν. Τα σημερινά τραγούδια που έχουν αγκαλιαστεί από ένα μεγάλο ποσοστό νέων (κυρίως rap και trap) περνάνε νοήματα σεξιστικά, προβάλλουν τη γυναίκα σαν αντικείμενο ηδονής του άντρα, προωθούν με ποικίλους τρόπους οποιοδήποτε είδος ναρκωτικού. Με έμμεσο τρόπο αποκλείουν όποιον δεν δείχνει τη κατάλληλη σκληρότητα, δηλαδή είναι ευαίσθητος, στη πεζή γλώσσα «γυναικούλα!». Αποδεικτικό αυτού, όταν βγεις έξω, πιο πολλές φορές θα ακούσεις τη φράση «@ντε γ@μήσου» παρά τη φράση «σε αγαπάω!»

Μήπως είμαστε λοιπόν ευαίσθητοι; η αγάπη μας πληγώνει και θέλουμε να τη καταπολεμήσουμε μέσω της «σκληρότητας»; Έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή που πνίγουμε τα συναισθήματα μας με τη δήθεν «ανθεκτικότητα» μας! Χωρίς να το καταλάβουμε όμως γινόμαστε πιο ευάλωτοι, διότι απομακρυνόμαστε από τη τέχνη και τη δημιουργία, με αποτέλεσμα  να πονάμε περισσότερο και να μην ξέρουμε τι μας γίνεται, να μη καταλαβαίνουμε τι μας λείπει!

Ο Μάνος ήταν ευαίσθητος, αλλά όσο η ευαισθησία του έπαιρνε σάρκα και οστά μέσω της δημιουργίας, τόσο πιο δυνατός και παράλληλα «μεγάλος» γίνονταν. Είναι ψευδαίσθηση ότι το «μεγαλείο» το αποκτάς δείχνοντας μένος, κατακρίνοντας το κόσμο ή κρύβοντας τα συναισθήματα σου επιδεικνύοντας την δήθεν σκληρή πλευρά σου. Είναι όμως πραγματικότητα ότι κάθε δάκρυ που θα πέσει, κάθε αγάπη που θα νιώσεις και την  εκφράσεις θα φανερώσουν το κύρος και την αυτοπεποίθηση που ποτέ δεν ήξερες ότι κρύβεις, δίνοντας σου το «μεγαλείο» που ονειρευόσουν!

Του Γιώργου Τριανταφύλλου,

Στη μνήμη του αγαπημένου όλων μας Μάνου Χατζιδάκι που έφυγε σαν σήμερα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.