kozan.gr: Χύτρα ειδήσεων: Η απολιγνιτοποίηση θα φέρει μαζί της και την απομυθοποίηση προσώπων, εννοιών, ιδεολογιών κι ιδεοληψιών

16 Ιουνίου 2020
10:00

Ο πολιτικός χρόνος, του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας & των κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής, στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης …τελειώνει! Με αφορμή και την παρουσία, στην περιοχή, του Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κ. Μουσουρούλη, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και πλέον, πολύ σύντομα, θα ολοκληρωθούν τα σχέδια κι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, της ΔΕΗ κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για το πώς η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας θα μπορέσει να μεταβεί, ήπια, όπως εκείνοι υπόσχονται, χωρίς να υποστεί οικονομικό σοκ, που θα τη διαλύσει, σε μια νέα ελπιδοφόρα(;) εποχή. Αυτή η πολυ-αναμενόμενη στιγμή είναι βέβαιο πως θα φέρει μαζί της και την απομυθοποίηση προσώπων, εννοιών, ιδεολογιών κι ιδεοληψιών, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα, διότι, πλέον, το “ισοδύναμο”, μια λέξη που χρησιμοποιούσε, επανειλημμένως, όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, ως προαπαιτούμενο, για οποιαδήποτε συναίνεση στα σχέδια της μετάβασης, θα αποδειχτεί αν μπορεί να υπάρξει ως πραγματική έννοια. Χωρίς την ισοδύναμη λύση, σε θέσεις εργασίας και παραγόμενο πλούτο, οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα είναι καταστρεπτικός. Είναι όμως εφικτό να υπάρξει, την “επόμενη μέρα”, μια ισοδύναμη κατάσταση αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει “σήμερα”; Άραγε, είναι ρεαλιστικό ή εν τέλει ουτοπικό να διεκδικούμε κάτι τέτοιο; Kι αν είναι ουτοπικό, τότε, γιατί συναινούμε, όλοι μας, δια της σιωπής ή της αδιαφορίας μας, στο να μεταβούμε πολύ γρήγορα, βίαια κι ανώμαλα, σε κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων γνωρίζουμε πως θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής στην περιοχή; Διότι το βίαιο της απολιγνιτοποίησης, με τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί, είναι κυβερνητική απόφαση κι όχι ευρωπαϊκή πίεση. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Εθελούσια, εντελώς απροετοίμαστα και σχεδόν μοιρολατρικά αποδεχόμαστε το στενό χρονοδιάγραμμα. Χρόνος, αρκετά περισσότερος, όχι για να κρύψουμε το πρόβλημα “κάτω από το χαλί” αλλά για να προετοιμαστούμε όπως πρέπει, θα μπορούσε, αποδεδειγμένα, να υπάρξει. Δεν είναι μόνο ευθύνη των κυβερνώντων, είναι και δική μας ευθύνη αυτό που έρχεται, όπως έρχεται και πολύ νωρίτερα απ’ ότι θα έπρεπε.

Η Χύτρα

 

13 σχόλια

  • Δεν σε καταλαβαίνω Χύτρα μου. Οι επιχειρήσεις της Κοζάνης έχουν μειωθεί στο 1/3 από το 2010 μέχρι σήμερα και δεν έγραψες ούτε αρθράκι. Μόνο η ΔΕΗ σας νοιάζει; Η ΔΕΗ δεν στήριξε στο παραμικρό τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και άφησαν τόσο κόσμο στο δρόμο που ή ζει απ’ τα επιδόματα ανεργίας ή έφυγε απ’ την πόλη.
    Εμας τους χρόνια άνεργους δε μας νοιάζει στο παραμικρό τι θα γίνει η ΔΕΗ. Μόνο τους νεόπλουτους που θα χάσουν τις μισθάρες νοιάζει.
    Δε χρειαζόμαστε άλλο κάρβουνο. Χρειαζόμαστε αγελάδες και κατσίκες.
    Βαρέθηκα να βλέπω απόφοιτους δημοτικού με κομματικές ταυτότητες να διορίζονται στη ΔΕΗ και ανθρώπους με διδακτορικά να δουλεύουν γκαρσόνια. Πότε έκανε προσλήψεις μονίμων η ΔΕΗ τελευταία φορά;
    Άντε γειά λοιπόν και δε θα μας λείψει.

    • Στο Ελλαδιστάν που κουμάντο κάνουν οι αδίστακτες μειοψηφίες, δυστυχώς μόνο για τους δεητζήδες θα μιλάμε. Που τελικά είναι οι μοναδικοί ωφελημένοι από τις σκανδαλώδεις αποζημειώσεις.

  • Εθελουσία αποχώρηση των συνταξιούχων ; Επρεπε μόλις συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης την επόμενη μέρα να λύνεται η σύμβαση .απλά .ούτε μπόνους ούτε τίποτα .

  • ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΖΕΙΣ ΧΟΛΗ 11 ΚΑΙ 38 ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΑΝ ΕΚΛΗΨΕΙ Η ΔΕΗ ΘΑ ΑΠΟΓΥΜΝΩΘΕΙ ΕΤΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΚΙΑ.ΕΛΕΟΣ.

    • Δώσε και σε μένα 3000 χιλιαρικα και σου κρατάω ανοιχτές τις επιχειρήσεις. Σου υπόσχομαι ότι θα τα ξοδεύω όλα στην περιοχή. Αυτό το παραμυθάκι τελείωσε…

    • Το γεγονός ότι μια ολόκληρη περιφέρεια επί τόσα χρόνια εξαρτιόταν οικονομικά απο δυο κλάδους, ενέργεια και γούνα δεν σας προβλημάτιζε ποτέ ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα άλλαζαν; αλλα εδω γυρισε το σύμπαν ανάποδα και μας τέλειωσε κι ο τουρισμός έτσαι όπως τον ξεραμε που κραταει όλη την χώρα…

  • Αρκετα καλο ο αρθρο,αλλα αφορα μονο τους δεητζηδες.Εμας τους ανεργους μας συμφερει αυριο το πρωι αν ειναι δυνατο να κλεισει η ΔΕΗ,για να δουμε ασπρη μερα.Μονο ετσι θα μειωθει το κοστος ζωης.Θα πεσουν τα ενοικια.Η τιμη των διαμερισματων.Θα πεσουν τα ιδιαιτερα.Θα μειωθουν οι τιμες στη λαικη στα καφε και τοσα αλλα.Επομενως για το συνολο του λαου νομιζω πως πρεπει να κλεισει η ΔΕΗ η να πεσουν οι μισθοι οπως στον ιδ. τομεα.

  • Εσείς που τώρα είστε άνεργοι, να πάτε να μαλώσετε με τους γονείς σας που δούλευαν στη ΔΕΗ και σας έμαθαν να μην παλεύεται για το ψωμί σας. Τόσα χρόνια που η ΔΕΗ κρατούσε τα μαγαζιά σας, τις ταβέρνες, τις καφετέριες, δεν μιλούσατε, τώρα που ήρθε η κρίση….για όλα φταίει η ΔΕΗ….Ας κλείσει λοιπόν, να δούμε τι θα καταλάβετε….ο άνεργος και μισό ευρώ να πάει ο καφές, δεν θα έχει να τον πιεί….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.