Με τον συντονιστή της Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης K.Μουσουρούλη συναντήθηκε το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης

17 Ιουνίου 2020
12:38

Με τον συντονιστή της Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης κ. Μουσουρούλη συναντήθηκε το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης την Τρίτη 16/06/2020 στη Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Τέθηκαν από την πλευρά μας όλα τα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις τις βίαιης απολιγνιτοποίησης στον Νομό Κοζάνης και την Δυτ. Μακεδονία.

Η απολιγνιτοποίηση μαζί με την ΛΑΡΚΟ, την γούνα, τα μάρμαρα δημιουργούν προϋποθέσεις ερήμωσης της περιοχής.

Γκρεμίζετε το σύνολο της βιομηχανίας και της οικονομίας μας με την ανεργία να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Τονίσαμε ότι από τις αρχές του έτους ο αριθμός των ανέργων σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 αυξήθηκε κατά 2.204 άτομα φτάνοντας στους 30.797 χωρίς να υπολογίζουμε τους επιδοτούμενους ανέργους που είναι 3.149. Παρατηρούμε ότι η ανεργία στην Δυτ. Μακεδονία συνεχώς αυξάνεται, παρά τα αντίθετα αποτελέσματα στο σύνολο της Χώρας.

Η απώλεια λόγω απολιγνιτοποίησης των θέσεων εργασίας θα αγγίξει τις 25.000, που εάν τις προσθέσουμε στην υφιστάμενη ήδη υψηλή ανεργία προκύπτει ότι θα χάσουμε πάνω από το 90% του ενεργού πληθυσμού του Νομού Κοζάνης που είναι ο μεγαλύτερος Νομός της Δυτ. Μακεδονίας.

Η απώλεια του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 40% άμεσα (2,5 δις/έτος) και πολύ παραπάνω έμμεσα.

Για να γίνει ένα σχέδιο μετάβασης σοβαρό και δίκαιο πρέπει η Κυβέρνηση πρώτα να πάρει πίσω το 2023, γιατί δεν βγαίνει.

Απαίτηση μας είναι να παραταθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για όσο χρόνο χρειαστεί και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παροχής θερμικής ενέργειας, να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπαίνουν στο σύστημα πρώτα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που έχουν σχέση με την τηλεθέρμανση, για να μην κινδυνέψει η ομαλή τροφοδοσία με θερμική ενέργεια, όπως για πρώτη φορά έγινε πολλές φορές φέτος από την ίδρυση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης.

Τέλος κατατέθηκε υπόμνημα και τονίσαμε ότι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τα παραπάνω, τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα των νοικοκυριών.

Εμείς οφείλουμε να κινητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε χωρίς εκπτώσεις.

Ένα σχόλιο

  • Για να γίνει ένα σχέδιο μετάβασης σοβαρό και δίκαιο πρέπει η Κυβέρνηση πρώτα να πάρει πίσω το 2023, γιατί δεν βγαίνει.
    Αυτά είπαν οι εργατοπατερες, δηλαδή το 2025 θα είναι καλά?
    Ως πότε θα τους ανεχόμαστε αυτούς που ξεπουλάνε τα πάντα στο όνομα μιας καρέκλας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.