To υπόμνημα που έδωσε η παράταξη της Αθηνάς Τερζοπούλου στο Συντονιστή της Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Κ. Μουσουρούλη: “Πρέπει να λειτουργήσει, με λιγνίτη, μέχρι το έτος 2040, η 5η μονάδα Πτολεμαΐδας”

17 Ιούνιος 2020
18:19
Κανένα σχόλιο

Το κατατεθέν Υπόμνημα από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Εορδαίας κα Αθηνά Τερζοπούλου έχει ως εξής:

Τα ενεργειακά Ζητήματα σε κάθε χώρα είναι υψίστης σημασίας

Για εμάς στον ενεργειακό Τομέα για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς πρέπει να αξιοποιούνται εγχώρια καύσιμα-προϊοντα (ήτοι ο Λιγνίτης, τα νερά, ο ήλιος , ο άνεμος).

Θέλουμε μια ΔΕΗ –εύρωστη επιχείρηση

Θέλουμε ένα ασφαλές, ευσταθές και ισορροπημένο ενεργειακό σύστημα.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ:

Ολοι γνωρίζουμε πως με χρόνο αναφοράς το έτος 2050 πορευόμαστε σε μία κοινωνία ουδέτερου κλίματος , ουδέτερου άνθρακα. Η κλιματική αλλαγή είναι μία κατάσταση μη επιθυμητή και η καταπολέμησή της είναι αδήριτη ανάγκη.

-Από τις θέσεις της Κομισιόν γνωρίζουμε πως κατά το έτος 2030 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να είναι λιγότερες κατά ποσοστό ( 60%) απ ό,τι ήταν το έτος 1990 .

Επίσης γνωρίζουμε πώς με την υπογραφή της συνθήκης «των Παρισίων » είμαστε υποχρεωμένοι με τις ανθρώπινες επενέργειες μας ,να συμβάλουμε έτσι ώστε, η θερμοκρασία στον πλανήτη να μην αυξηθεί κατά 2 βαθμούς κελσίου το περισσότερο.

Ποιος εξ άλλου θέλει να ζεί σ έναν πλανήτη , όπου το κλίμα θα είναι εκτός ελέγχου ;

Στην χώρα μας από το έτος 2009 δεχθήκαμε και ακολουθούμε τον δρόμο της σταδιακής απολιγνιτοποίησης .

Ταυτόχρονα δε ,κατασκευάζεται η V Μονάδα της Πτολεμαιδας, λιγντικής ισχύος 660 MW , σύγχρονης αντιρρυπαντικης τεχνολογίας ,με χρόνο παράδοσης το έτος 2022 όπως συμφωνήθηκε. Εκτός από την απασχόλησα σ αυτήν 500 ατόμων ( ορυχεία –Διοίκηση) που δημιουργούν άλλες 3,3 θέσεις εργασίας στον κύκλο εργασίας , αποφασίσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η σύνδεση με την Τηλεθέρμαση για παροχή θερμικής ενέργειας .

(Οι ανάγκες της Τ/Θ για θερμική ενέργεια απαιτούν κατά μέσον όρο 225000 MWH ετησίως)

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ:

-Είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο , με εκπομπές λιγότερων ρύπων απ ,ότι η καύση του λιγνίτη, ωστόσο είναι καύσιμο μετάβασης και δεν πρέπει να υπάρχει το έτος 2050.

Δεν είναι εγχώριο προϊόν, η προμήθειά του γίνεται από το εξωτερικό ( αν το προμηθευόμασταν από την Ελλάδα η συζήτηση τίθεται σε άλλη βάση) αποτελεί χρηματιστηριακό προϊον, με τις γνωστές αυξομειώσεις από τους προμηθευτές.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ: Θετική η στήριξή από τον κ. Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας αλλά με ορίζοντα αξιοποίησής του 20 ετίας.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕ ( φωτοβολταικά- ανεμογεννήτριες)

-Αποτελούν παγκοσμίως μορφές καθαρής ενέργειας , οι επενδύσεις σ αυτές πρέπει να βαίνουν αυξανόμενες με ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να υπάρχει απαγόρευση να τίθενται σε βοσκοτόπους και με αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων .

ΣΕ ΣΧΕΣΗ με τους ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΛΕΒΗΤΕΣ.

Είμαστε θετικοί σε συνδυασμό με τη διεκδίκησή μας , στους κατοίκους των πρώην ενεργειακών Δήμων με νομοθετική ρύθμιση να υπάρξει απαλλαγή από ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ και ΕΦΚ.

ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ μας ΕΙΝΑΙ:

ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΗΜΕΡΑ:

ΤΡΕΙΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΑ ΔΕΜΕΝΟΙ και Οφείλονται να γίνονται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Δηλαδή

1) Στην σταδιακή και όχι απότομη Λιγνιτοποίηση

2) Σε επενδύσεις ΑΠΕ αλλά

3) ταυτόχρονα πρέπει να ολοκληρώνονται έργα αντλησιοταμίευσης και εγκατάστασης μπαταριών όπου χρόνος αναφοράς είναι το έτος 2030 τουλάχιστον, διότι έτσι εξασφαλίζεται ισορροπία και σταθερότητα στο ενεργειακό μας σύστημα. Γνωρίζουμε ότι σ αυτό το θέμα έχει παραδοθεί μελέτη από το ΕΜΠ, αλλά αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα πόση αποθήκευση και πού αποθήκευση .

Στο βάθος χρόνου Θέλουμε να είμαστε οικονομικά , κοινωνικά και πολιτισμικά ελκυστικοί , αλλά αυτό δεν γίνεται απότομα , με χειρουργική επέμβαση ολοσχερούς αποβολής του λιγνίτη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ:

1) Πρέπει να λειτουργήσει η νεοκατασκευαζόμενη ακόμη 5ημονάδα Πτολεμαιδας , με λιγνίτη μέχρι το έτος 2040 και εφ όσον : α) δεν έχουν πραγματοποιηθεί άλλες οικονομικά επωφελείς λύσεις με «καθαρή «ενέργεια» και β) δεν έχουν εγκατασταθεί άλλες επιχειρήσεις και γ) δεν έχει υπάρξει οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής , επιβάλλεται να λειτουργεί μέχρι το έτος 2050.

2) Αποκατάσταση εδαφών των ορυχείων και ιδιαίτερα η ολοκληρωτική παράδοση αποκατασταθέντων εδαφών σε δάση και γεωργική εκμετάλλευση, έτσι στα υπόλοιπα αποκατασταθέντα εδάφη να δημιουργούνται χώροι αναψυχής , πάρκα βιοποικιλότητας , πίστα motocross ,χώροι γι αθλητικά κέντρα ή μουσεία λιγνίτη .

3) Να λειτουργήσει στον χώρο των εγκαταστάσεων της ΑΕΒΑΛ ΒΙΟΠΑ ζώνη ειδικών φορολογικών κινήτρων με πολύ χαμηλό ΦΠΑ και πολύ χαμηλό συντελεστή φόρου για όσες επιχειρήσεις αξιολογηθούν ότι μπορούν να εγκατασταθούν.

Εχει εκπονηθεί παλαιότερα από τον Δήμο μας το επιχειρησιακό σχέδιο στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για το ΒΙΟΠΑ στις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ και είναι εγκεκριμένο .

Η συγκεκριμένη περιοχή της ΑΕΒΑΛ με συνολική έκταση 505,03 στρέμματα περίπου, περιλαμβάνει δυο επιμέρους ζώνες μία ζωνη παραγωγικών δραστηριοτήτων-θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων έκτασης 432,48 στρεμμάτων και μι άλλα μουσειακή-εκπαιδευτικη , δημιουργία μουσείου Βιομηχανικής κληρονομιάς , εμβαδού 72,65 στρεμμάτων , είναι ζώνες θεσμοθετημένες με ΦΕΚ 1464 Β’/2005 αλλά είναι ανενεργές καθώς δεν λειτούργησαν ούτε λειτουργούν εκπαιδευτικές –

μουσειακές μονάδες , αλλά ούτε και επιχειρηματικές.

Τα κτίρια της ΑΕΒΑΛ είναι συμβατικά μπορούν να αξιοποιηθούν και ενεργειακά.

Επιβάλλεται η λειτουργία τρένου για μεταφορές εύκολα και με ασφάλεια.

4) Διαθέτοντας το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο ( ένα από τα 13 Νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοιο) , που αποτελεί την ναυαρχίδα της Δυτικής Μακεδονίας στον χώρο της υγείας , σε συνδυασμό με την λειτουργία της Μαιευτικης και Εργοθεραπείας στην Πτολεμαιδα, με προοπτική λειτουργίας και τμήματος Λογοθεραπείας , αξιώνουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για Ιδρυση Ιατρικής Σχολής και λειτουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου .

5) Ανάπλαση αστικού ιστού , πλατειών , πάρκων, Λαϊκής αγοράς της Πτολεμαΐδας και την Κοινοτήτων με αποχαρακτηρισμό από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού «του Γηπέδου» Πτολεμαΐδας και δημιουργία σ αυτό πάρκου με υπόγειο πάρκινκ.

6) Δημιουργία Πολιστικών χώρων : α) Δημιουργία Πολυχώρου εκδηλώσεων στην περιοχή του Κόμβου Ν. εισόδου Πτολεμαΐδας, πριν τις εγκαταστασεις της ΑΕΒΑΛ. β) Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης , στη νοτια εισοδο της πόλης μας , στο χώρο των παλιων αποθηκών , για έκθεση 500 αξιολογότατων πινακων ζωγραφικης που διαθέτουμε.

7)Η αναδειξη του Δήμου μας ως επιχειρηματία σ επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τροφοδότηση της ενέργειας σ επιχειρήσεις του τόπου μας με χαμηλό τζίρο ή ευπαθή νοικοκυριά .

8) Δυναμική στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης προϊόντων. Στον κλάδο αυτό επιβεβλημένη κρίνεται η ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης γεωργό –κτηνοτρόφων ως επιχειρηματιών.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Σας ευχόμαστε καλή διαμονή στον τόπο μας , να’ χετε υγεία και να δημιουργείτε για το κοινό καλό.

Πτολεμαιδα 16/6/2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι