Πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας 22/6, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, από τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νικόλαο Πλόσκα, η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου «Κοζάνη – Έξυπνη πόλη».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, έξυπνη είναι η πόλη που έχει αντιληφθεί τις πολλαπλές δυνατότητες της τεχνολογίας και τη χρησιμοποιεί προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη και ολόκληρου του Δήμου, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό του αποτύπωμα.
Οι πρωτοβουλίες που υιοθετούνται μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στους εξής τομείς:
• έξυπνη διαβίωση (smart living)
• έξυπνη διακυβέρνηση (smart government)
• έξυπνη κινητικότητα (smart mobility)
• έξυπνη οικονομία (smart economy)
• έξυπνο περιβάλλον (smart environment)
• έξυπνοι πολίτες (smart people)
Μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις που περιλαμβάνει το Σχέδιο για την Κοζάνη – Έξυπνη Πόλη είναι π.χ. για την ανακύκλωση, η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα βασισμένη στην παιχνιδοποίηση για ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα οικολογικών πρακτικών, εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, η εκπαίδευση συγκεκριμένου προσωπικού του Δήμου, των σχολείων αλλά και των Δημόσιων υπηρεσιών για τους τρόπους διεξαγωγής ελέγχου των διάφορων περιβαλλοντικών παραμέτρων, η παροχή κινήτρων για τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, η ενσωμάτωση νέων ενοτήτων σε υπάρχοντα μαθήματα στα σχολεία με περιβαλλοντική διάσταση, η διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων, ημερίδων και συζητήσεων φιλο-περιβαλλοντικού περιεχομένου, ανοικτών προς το ευρύτερο κοινό.
Το Σχέδιο για την έξυπνη πόλη εμπεριέχει επίσης πρόταση για νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και ευφυής διαχείριση θέσεων στάθμευσης. Η πρόταση είναι ο Δήμος να προχωρήσει στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: α) Εναλλακτικούς τρόπους αγοράς και πληρωμής χρόνου στάθμευσης (σημεία πώλησης ΟΠΑΠ, μίνι μάρκετ, περίπτερα) β) Ανανέωση χρόνου στάθμευσης ηλεκτρονικά γ) Πολλαπλές θέσεις στάθμευσης (μόνιμοι κάτοικοι, θέσεις επισκεπτών, Θέσεις ΑΜΕΑ) δ) Εύκολη διαδικασία στάθμευσης μέσω τηλεφωνικής κλήσης, sms, app, internet και έξυπνων συσκευών. ε) Δυνατότητα αναλογικής χρέωσης (ανά λεπτό) και όχι προαγορασμένου χρόνου στάθμευσης για τους εγγεγραμμένους χρήστες. στ) Εύκολη πρόσβαση με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος ως «κλειδί» για κάθε λειτουργία του συστήματος (καταχώριση οχήματος, στάθμευση, έλεγχο νομιμότητας).
Επίσης στο Σχέδιο υπάρχει πρόταση για τον έλεγχο και τη διαχείριση του συστήματος ύδρευσης και των υπόγειων δεξαμενών υδάτων με αισθητήρες. Η δράση αυτή περιλαμβάνει την αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου του Δήμου με την εγκατάσταση τεχνολογιών τηλεπισκόπησης για τη διαχείριση και τον έλεγχο του δικτύου ύδρευσης του Δήμου. Το σύστημα τηλεπισκόπησης έχει σαν στόχο την αδιάλειπτη διαχείριση και παρακολούθηση των υδροληψιών, τον έλεγχο των αποθεμάτων, των παροχών και ροών του νερού αλλά και τον εντοπισμό διαρροών, μέσα από τα κέντρα ελέγχου των εγκαταστάσεων. Στα κέντρα ελέγχου θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Δικτύου Ύδρευσης. Οι δυνατότητες αυτές θα παρέχονται μέσω οργάνων μέτρησης, αισθητήρων και κατάλληλων τηλεπικοινωνιακών και μηχανολογικών εξαρτημάτων που διασυνδέονται και υλοποιούν συστήματα τηλεχειρισμού (SCADA). Στόχος της δράσης είναι να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης σε σύστημα τηλεπισκόπησης με τη μετατροπή των υφιστάμενων τοπικών σταθμών συλλογής πληροφοριών σε μετρητικούς σταθμούς πίεσης, παροχής και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων.
Άλλη πρόταση που υπάρχει στο Σχέδιο είναι η τοποθέτηση αισθητήρων κίνησης στους φωτεινούς σηματοδότες για βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής Η παρούσα δράση αφορά στην τοποθέτηση αισθητήρων κίνησης στους φωτεινούς σηματοδότες για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής. Τα συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας αποσκοπούν στην κατανομή του χρόνου μεταξύ ανταγωνιστικών κινήσεων όλων των χρηστών, δηλαδή μηχανοκίνητων οχημάτων, πεζών και ποδηλατών, στο διαθέσιμο χώρο του οδικού δικτύου, με τρόπο αποτελεσματικό και ασφαλή. Η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων λύσεων, με το συντονισμό ενός αριθμού σηματοδοτών με στόχο τη μείωση των συνεπειών στον ανταγωνισμό της κυκλοφορίας. Στόχος των νέων συστημάτων ελέγχου κυκλοφοριακής κίνησης είναι η παρατήρηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που προκαλείται από φωτεινούς σηματοδότες και η εύρεση καλύτερου τρόπου αποσυμφόρησης της κίνησης. Η χρήση αισθητήρων για την παρακολούθηση της κίνησης στην πόλη συνδυάζεται με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπουν την κίνηση σε κάθε χρονική στιγμή και ελέγχουν τους φωτεινούς σηματοδότες για τη μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης.
Το project «Κοζάνη – Έξυπνη Πόλη” που περιλαμβάνει δεκάδες προτάσεις που δεν μπορούν να παρουσιασθούν σε μια και μόνο ανάρτηση, όπως η συγκεκριμένη, θα γίνουν γνωστές στους δημότες, μέσα από μια σειρά δράσεων που θα αναπτύξει, σε βάθος χρόνου, ο Δήμος Κοζάνης.
kozan.gr
Εκεί στους έξυπνους πολίτες μην παίρνεις όρκο
ΧΑ χα χα χα χα χα.
Καλο.
Εξυπνη πολη
Αλλα με στοκους ανθρωπους να προσπαθουν να δειχνουν εξυπνοι
Ευτυχως εμεις οι εξυπνοι φυγαμε
Έξυπνοι πολίτες και σε βαθος χρόνου! Μου φτάνει για να μην περιμένω τίποτα κι απ αυτό
koytornithia………………. tha minoyme……………
Καλά τα λες Νίκο. Περιβαλλοντική ευαισθησία με μετατροπή της περιοχής σε τεράστια πεδίο καύσης απορριμάτων; Με εγκατάσταση Βιομηχανικών εκτάσεων ανεμογεννητριών (οι οποίες -μεταξύ άλλων- έχουν άμεση επίπτωση στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω αποχωμάτωσης); Με ανυπαρξία πεζόδρομων; Με κατάργηση της τηλεθέρμανσης;
Φίλε μου σε έχει χτυπήσει από τώρα το 5G με κορονοϊό. Βάστα έρχεται το εμβόλιο με το τσιπάκι.
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο 7.47. ΓΙΑΤΙ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΑΙ; ΕΧΕΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΗΠΟΛΗ; ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΕ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΔΕΗ; ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ;
Η συνεργασία με το πανεπιστήμιο και με εξειδικευμένους επιστήμονες αποδίδει καρπούς.
Φύκια…
να βγάλτι ιένα σύστημα να μαζέβ τα σκλιά πρώτα
Και η Πτολεμαιδα χαχαχαχαχαχα