Νίκος Αλέφαντος (Τα πάντα όλα) …καλό ταξίδι, Νικόλα (Γράφει ο συμπατριώτης μας Δήμητρης Βούρκας)

24 Ιουνίου 2020
06:51
Κανένα σχόλιο

 

Η χαρακτηριστική έκφραση, τα πάντα όλα, που συνόδευε και θα συνοδεύει για πάντα τον Νίκο Αλέφαντο και στο Επέκεινα, που από σήμερα ταξιδεύει, ενσωματώθηκε στην Ελληνική γλώσσα γιατί άγγιξε πολλούς ανθρώπους που με ευκολία την χρησιμοποιούν. Άλλωστε, τι είναι γλώσσα; Είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να συνεννοηθούμε και αυτή η έκφραση του Αλέφαντου βρήκε την εφαρμογή της. Δεν είναι σαν εκείνη τη λέξη της νεανικής αργκό, μιάς ελιτίστικης κοινωνίας, που για να εντυπωσιάσει προσπάθησε να την επιβάλλει με το ζόρι, εννοώ το επίθετο καλός που σχηματίζει τα μονολεκτικά παραθετικά με διαφορετικό τρόπο, ανώμαλο και ενδεχομένως πάτησαν σε αυτήν την ανωμαλία και μας ξεφούρνισαν το άριστος, καλυτερότερος. Δεν ενσωματώθηκε, δεν άγγιξε τους πολλούς και έσβησε!

Ο Νίκος Αλέφαντος, ποδοσφαιριστής, προπονητής, γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1939, στα Εξάρχεια, σε μια γειτονιά της αμφισβήτησης που έγινε η γειτονιά της ασυδοσίας, γειτονιά όπου μπορεί να τα σπάσεις όλα χωρίς κανένα κόστος. Νομίζω η καταγωγή του Αλέφαντου, είναι από την Έδεσσα. Μια γειτονιά όπου παλιά καθόταν ο Παλαμάς, ο Γύζης, ο Τρικούπης, ο Τσαλδάρης, αργότερα η Παξινού, ο Κούν, η Βέμπο, ο Κύρκος, και πολύ αργότερα ο Παύλος*, η Γώγου. Από μικρή ηλικία έπαιζε στον Αστέρα Εξαρχείων, ως αριστερός μέσος και αριστερός ακραίος επιθετικός. Στην ποδοσφαιρική του καριέρα έπαιξε στον ΠΑΟ Ρούφ, στην Α.Ε. Χαλανδρίου, μια χρονιά στον Ολυμπιακό Πειραιά, στον Ατρόμητο Πειραιά, στα Καμίνια, τον Ολυμπιακό Χαλκίδος, τον Παναιγιάλειο τον Πανελευσινιακό και στον Βύζαντα Μεγάρων.

Την μορφή του την γνωρίσαμε περισσότερο από τη θητεία του στον Ατρόμητο Πειραιά, ομάδα της συνοικίας των Καμινίων όπου έπαιξε για αρκετά χρόνια στην πρώτη κατηγορία μαζί με τον Ολυμπιακό, τον Εθνικό, τον Άρη Νίκαιας, την Προοδευτική, τον Αργοναύτη κ.α. όπως και στον Παναιγιάλειο που έπαιξε και εκεί για πολλά χρόνια. Η προπονητική του καριέρα, άρχισε από την ομάδα του Α.Ο. Αστέρας Εξαρχείων με πρόεδρο τον γνωστό Ανδρέα Μαζαράκη, ραδιοφωνικό παραγωγό αρθρογράφο, γνωστό με το παρατσούκλι ο “ Εξαρχείων”, Ανδρέας Μαζαράκης, που όπως λέει ο ίδιος “ Η περιοχή αυτή δυστυχώς βρίθει από μικρούς ολοκληρωτισμούς” Έχω παρακολουθήσει παλιότερα καταπληκτικές νυχτερινές εκπομπές του. Μετά τον Αστέρα, ακολούθησε ο ΠΑΟ Ρούφ, ΠΑΣ Γιάννινα, τρείς φορές ο Ολυμπιακός Πειραιά, Ο Πανιώνιος, Καστοριά κλπ.

Τον Αλέφαντο, τον γνώρισα γύρω στο 1975 με 76, όταν πήγαινα τα παιδιά μου στον Πανελλήνιο για να αθληθούν, δεν τα έγραφαν στον σύλλογο διότι έπρεπε να συμπληρώσουν τα έντεκα τους χρόνια. Κάποιο απόγευμα ανέβαινα από τον στίβο, όπου πήγα να ρωτήσω για την πρόοδο της κόρης στους δρόμους ταχύτητας, την πρώην αθλήτρια και τότε γυμνάστρια, Καφενίδου, κατέβαινε ό Αλέφαντος και χαμογελαστός με ρώτησε τα παιδιά σου έφερες, εδώ τα φέρνω και εγώ. Έκανε προπόνηση στον στίβο όταν δεν ήταν κάπου προπονητής. Τα παιδιά τα γνώριζε διότι πήγαιναν και έβλεπαν το ” Μάπετ σόου” στην τηλεόραση στην μεγάλη αίθουσα του Πανελληνίου, διότι τηλεόραση, λόγω επιλογής, δεν υπήρχε στο σπίτι. Τα γνώριζαν πολλοί, όπως ο πρόεδρος Κώστας Παπαναστασίου, ο Βασίλης Γκούμας και ποιόν από όλους να πρωτοαναφέρεις. Τελικά, η κόρη σταμάτησε τον στίβο, αλλά διακρίθηκε στην ξιφασκία. Ο δε γιός έπαιζε στην παιδική ομάδα μπάσκετ του συλλόγου.

Με τον Αλέφαντο, όταν τα διαστήματα που δεν ήταν προπονητής, ερχόταν συχνά στον Πανελλήνιο και πολλές φορές κουβεντιάζαμε γύρω από τα παιδιά, το ποδόσφαιρο.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει, Νίκο Αλέφαντε

*Παύλος Σιδηρόπουλος

Μήκας Ελίμειος
23 Ιουνίου 2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.