Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων (Παράρτ. Δυτ. Μακεδονίας ΣΕΚ): “Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 8μ.μ.

24 Ιουνίου 2020
18:26

 

Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες, εργαζόμενοι-ες, γονείς, μαθητές και μαθήτριες,

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζοντας τον αιφνιδιασμό της σχολικής κοινότητας με την κατάθεση και ψήφιση του απαράδεκτου πολυνομοσχεδίου για την παιδεία μέσα στην καραντίνα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο με την κατάρτιση του Ωρολογίου Προγράμματος των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων, ημερήσιων και εσπερινών, καθώς:

  • Καταργεί τη διδασκαλία των Κοινωνικών Επιστημών από το Γενικό Λύκειο (Κοινωνιολογία, Σύγχρονος Κόσμος- Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών)

  • Υποβαθμίζει το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας στην Α τάξη.

Η υπουργός κα Κεραμέως και η υφυπουργός κα Ζαχαράκη δεν τεκμηριώνουν επιστημονικά την απόφασή τους να καταργήσουν τα παραπάνω μαθήματα, αλλά προβάλλουν αστείες δικαιολογίες που αποδεικνύουν ιδεοληψίες απαξίωση.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί των κοινωνικών επιστημών (κοινωνιολόγοι και πολιτικών-νομικών επιστημών) απορρίπτουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου καθώς η απουσία της διδασκαλίας των κοινωνικών επιστημών στερεί από τους νέους και τις νέες την πολιτική, νομική και κοινωνιολογική παιδεία τους.

Tη στιγμή που περισσότερο από άλλη φορά, είναι αναγκαία η διδασκαλία των κ.ε., παρατηρούμε ότι το υπουργείο τις εξοβελίζει από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, ή περιορίζει τη διδασκαλία τους, προωθώντας ταυτόχρονα μια παρωχημένη αντίληψη σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνει η εκπαίδευση. Επομένως σήμερα η Πολιτεία οφείλει να διευκρινίσει και να εξηγήσει τι είδους πολίτες και ποια εκπαίδευση επιθυμεί να επιβάλει, σε ένα ζήτημα βαθιά θεσμικό και πολιτειακό. Παράλληλα, με τις ρυθμίσεις αυτές, αποδομείται ολόκληρος ο κλάδος των κοινωνικών επιστημών (κοινωνιολόγοι, νομικοί- πολιτικοί, οικονομίας). Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, αφού υπηρέτησαν με ευθύνη και συνέπεια το δημόσιο σχολείο για τριάντα χρόνια, θα βρεθούν σταδιακά χωρίς ωράρια και πρακτικά θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της απόλυσης. Εκτός από το γεγονός ότι χάνονται οργανικές θέσεις, τίθενται και ζητήματα της ύπαρξης και συνέχισης του κλάδου Κοινωνικών Επιστημών στο μέλλον.

Θύματα της κατάστασης που δημιουργείται είναι οι αναπληρωτές. Κανένας αναπληρωτής δεν θα βρει δουλειά κι ας έχει βρεθεί από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, για να μαζέψει τα πολυπόθητα μόρια για τον διορισμό που δεν θα ρθει ποτέ, τώρα πια!

Γι αυτούς τους λόγους εμείς, οι εκπαιδευτικοί των Κοινωνικών Επιστημών:

  • Διεκδικούμε το δικαίωμα της ύπαρξης των ΠΕ78 στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών.

  • Συστρατευόμαστε και συμπορευόμαστε με όλους τους φορείς, συλλόγους εκπαιδευτικών που πλήττονται, σε μια κοινή διεκδίκηση για ένα σχολείο δημοκρατικό που προετοιμάζει πολίτες υπεύθυνους, με επιστημονική κοινωνική γνώση.

  • Γι αυτό το λόγο συνάδελφε και συναδέλφισσα, γονιέ, μαθητή και μαθήτρια σε καλούμε να στηρίξεις τον αγώνα μας για ένα δημοκρατικό σχολείο, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι επιστήμες.

Σε καλούμε να πάρεις θέση σε ένα θέμα που σε αφορά άμεσα, που αφορά το μέλλον του παιδιού σου στο δημόσιο σχολείο.

Σε καλούμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρία στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, στις 8μ.μ.

Εκ μέρους της Δ.Ε. του Σ.Ε.Κ. παρ. Δυτικής Μακεδονίας

Η πρόεδρος Η αντιπρόεδρος

Αναστασία Πάτσιου Άννα Μπαφίτη

4 σχόλια

  • ΕΡΩΤΗΣΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ (Α/ΘΜΙΑ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ) ΤΟΣΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ;ΝΟΜΙΖΩ,ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ.

  • Ποια χωρα στον πλανητη εχει τις περισσοτερες ειδικοτητες που εργαζονται στην Α/θμια και Β/θμια εκπ/ση;Μα φυσικα η Ελλαδα.Ελεος!!!Δε χωρανε ολοι στην εκπ/ση.Τι να κανουμε.Ποια χωρα στον πλανητη εχει μια απο τις μικροτερες αναλογιες καθηγητων μαθητων;Δεν το ξερω .ψαξτετο.Καλη επιτυχια στον αγωνα σας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.