Συνεδρίασε την Πέμπτη 2/7 η Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

3 Ιουλίου 2020
12:26
Κανένα σχόλιο

Από τον Πρόεδρο της επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Λυσσαρίδη, τέθηκαν προς συζήτηση τα θέματα ημερησίας διάταξης:

  1. Πορεία υλοποίησης ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020

Ο εισηγητής κ. Κιουρτσίδης Χαράλαμπος, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε τα προσφάτως αναθεωρημένα στοιχεία του ΠΕΠ ως κάτωθι:

Προσκλήσεις: H πορεία των προσκλήσεων κρίνεται ικανοποιητική και εντός στόχων και χρονοδιαγράμματος (235,9 εκ. € (α’ εξάμηνο 2020), 93,0 εκ. € (β’ εξάμηνο 2020)). Ήδη , έχουν ενεργοποιηθεί προσκλήσεις ύψους 195,67 εκ €, ενώ αναμένονται να ενεργοποιηθούν και νέες προσκλήσεις ύψους 44,45 εκ. €.

Εντάξεις: Η πορεία των εντάξεων κρίνεται ικανοποιητική (261,7 εκ. €). Ήδη , βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης προτάσεις ύψους 45,88 εκ. €, ενώ αναμένονται εντάξεις ύψους 4,8 εκ. € στον Άξονα Προτεραιότητας 1, και 13,9 εκ. € στους Άξονες Προτεραιότητας 6 και 11.

Δαπάνες: Η πορεία των δαπανών δεν κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Βέβαια, η τάση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με παρελθόντα έτη, αλλά και πάλι, οι δαπάνες υπολείπονται των στόχων, τόσο του 1ου εξαμήνου όσο και του έτους 2020.

Συμπεράσματα: Για να επιτευχθούν οι στόχοι του τρέχοντος έτους (κυρίως σε Νομικές Δεσμεύσεις , δαπάνες) , απαιτείται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια τόσο από την πλευρά της Ειδικής Υπηρεσίας όσο και αυτήν των Τελικών Δικαιούχων. Η υγειονομική κρίση, αποτελεί αρνητικό παράγοντα επιτάχυνσης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί, εφεξής, σοβαρό λόγο για πιθανή αιτιολόγηση των τυχόν αποκλίσεων από τους ετήσιους στόχους του 2020.

  1. Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025

Ο εισηγητής κ. Κουρίας Ευάγγελος, Διευθυντής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, αναφέρθηκε στο κείμενο του ΕΠΑ που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο προς διαβούλευση ενώ ανάφερε τη νέα λογική του ΠΔΕ (εφεξής ΕΠΑ) η οποία θα ακολουθεί τη λογική του ΠΕΠ, δηλαδή θα υπάρχουν προσκλήσεις, αξιολόγηση και εντάξεις έργων. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται ο διαχειριστικός όγκος και υφίσταται το πρόβλημα της διαχειριστικής επάρκειας από την άποψη της στελέχωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας (Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού). Ζητήθηκε, τέλος, η αποστολή των προτάσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να αυτές να ενσωματωθούν στο υπό διαβούλευση κείμενο.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της επιτροπής κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους προέτρεψε να ενεργοποιηθούν περαιτέρω τόσο για την υλοποίηση των παραπάνω θεμάτων όσο και για την αποφασιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων παραγωγικών ζητημάτων της Δυτικής Μακεδονίας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.