Με αφορμή, αύριο Τρίτη 7/7/2020, τη συμπλήρωση 150 ετών από το θάνατο του Γ. Λασσάνη (7 Ιουλίου 1870) το kozan.gr, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής κι αναγνώρισης, ετοίμασε ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του, συγκεντρώνοντας διάφορα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του. Παράλληλα, όλη την τρέχουσα εβδομάδα, μέχρι και την Κυριακή 12/7, το σκίτσο του θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο kozan.gr. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μικρό αφιέρωμα να αποτελέσει την αφορμή και για τις αρμόδιες αρχές του τόπου μας, για τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να έχουν προγραμματισθεί κι ανακοινωθεί, που θα είναι αφιερωμένες στον Έλληνα λόγιο και πολιτικό από την Κοζάνη.
1) Συνοπτική παρουσίαση της βιογραφίας του Γεωργίου Λασσάνη, (Κοζάνη, 1793 – Αθήνα, 7 Ιουλίου 1870)
2) Γεώργιος Λασσάνης, από το βιβλίο “Προτομές-Ανδριάντες-Μνημεία Κοζάνης” του Βασίλη Αποστόλου
3) Το αρχοντικό Λασσάνη στην Κοζάνη
- Τιμητική πλάκα
- Αύλειος χώρος
- Ισόγειο/Αίθουσες
- Όροφος/Αίθουσες
- Κελάρι
- Χάρτης
- Αεροφωτογραφία
- To αρχοντικό του Λασσάνη, πριν την αποκατάσταση
4) Το αρχοντικό του Λασσάνη στην Αθήνα
5) Έκθεσις Περί Ληστείας – Το εικοσασέλιδο χειρόγραφο διαστάσεων 29×20 εκ. με αριθμό εγγράφου 10 και τίτλο Έκθεσις περί Ληστείας διασώζεται στο Αρχείο του Φιλικού Γεωργίου Λασσάνη (1793-1870) στην Βιβλιοθήκη της Βουλής […]. Το χειρόγραφο αποτελεί μια από τις ελάχιστες, αλλά και πιο συναρπαστικές μαρτυρίες που διαθέτουμε σχετικά με το φαινόμενο της ληστείας στο νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος”
6) Τα αποτελέσματα, για τον Γ. Λασσάνη, στο ηλεκτρονικό ευρετήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης
Όποιος αναγνώστης επιθυμεί να στείλει κάποιο άρθρο, εργασία ή οτιδήποτε άλλο θεωρεί χρήσιμο σχετικά με τον Γ. Λασσάνη, προκειμένου να αναρτηθεί στο kozan.gr, μπορεί να αποστείλει email στο [email protected]
Μπράβο!
Συγχαρητήρια! ο δημος καθεύδει. Θα επρεπε ενα πανό με την εικονα του ολοσωμη να αναρτηθει στο δημαρχειο αλλά….
Μήπως κ το λογότυπο θα μπορούσε να παραπέμπει στο όνομα του. Λέω τώρα.. αλλά ξέχασα δεν είναι ιν η ιστορία του τόπου. Βλέπε λιουλιας
Μπράβο!
Άριστη πρωτοβουλία, μην ξεχνάτε και την οικογένεια Κασομούλη, Δυτικομακεδόνες, Κοζάνη, Φλώρινα, Βλάστη, Σιάτιστα σχετίζονται μαζί τους, μια από τις σπουδαιότερες οικογένειες του 21 στη Μακεδονία. Κωνσταντίνος πατέρας έπεσε στη Νάουσα, Δημήτριος έπεσε στην έξοδο του Μεσολογγίου, Γεώργιος έπεσε σε επιχείρηση σύλληψης ληστών, Νικόλαος πολέμησε στην επανάσταση στου Ολύμπου, στον Ασπροπόταμο, επέζησε στην έξοδο του Μεσολογγίου όπου είχε συντάξει τη διαταγή της εξόδου, πολέμησε στο Φάληρο με τον Καραισκάκη, συνεργάστηκε στενά με τον Καποδίστρια και μας άφησε κληρονομιά το σπουδαίο συγγραφικό του έργο. 2 Δεκεμβρίου 1872 πέθανε στη Στυλίδα.