Σωματείο ιδιοκτητών καφετεριών – καφεζαχαροπλαστείων Κοζάνης “Ερμής”: “Έπειτα, λοιπόν, από 1,5 μήνα επαναλειτουργίας μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή”

9 Ιουλίου 2020
07:11

Έχει περάσει σχεδόν 1,5 μήνας από την ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών μας υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Θεωρούμε ότι είναι ικανό χρονικό διάστημα για να κριθούν τα λεγόμενα του καθενός, φυσικά και τα δικά μας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύσσωμος ο κλάδος τάχθηκε υπέρ της λήψης των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, εκφράσαμε την αγωνία μας για το μέλλον του κλάδου, διοργανώνοντας συμβολική διαμαρτυρία («άδειες καρέκλες»), καταθέτοντας τις προτάσεις μας στα αρμόδια υπουργεία, στην δημοτική και περιφερειακή αρχή. Σταθήκαμε κριτικά όσον αφορά την επάρκεια των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά που υποστήκαμε.

Έπειτα, λοιπόν, από 1,5 μήνα επαναλειτουργίας μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων μας που δεν μπόρεσαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων μας που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους για να τις ξανακλείσουν. Και ότι υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία που δεν μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του χρονικού διαστήματος που είμαστε ανοιχτοί. Και όλα αυτά, με συσσωρευμένο χρέος από την προηγούμενη περίοδο.

Με βάση τα προηγούμενα, τονίζουμε την ανάγκη να υπάρξουν νέα, γενναία μέτρα αφενός για την ανακούφιση του κλάδου αφετέρου για να σχηματιστούν οι προϋποθέσεις να μπορέσει να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Εφόσον υπάρχει όριο στον αριθμό των πελατών που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε επιχείρηση και κατά συνέπεια όριο στον τζίρο, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για ανάλογη, σημαντική ποσοστιαία μείωση των λειτουργικών εξόδων μας, όπως συνέχιση καταβολής μειωμένου ενοικίου, μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των τιμολογίων ύδρευσης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, και λαμβάνοντας υπόψη τον αποκλεισμό πολλών συναδέλφων τόσο από την διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και από τα δάνεια με επιδοτημένο το επιτόκιο, απευθύνουμε εκ νέου το αίτημα για επέκταση των παραπάνω διαδικασιών χορήγησης ρευστότητας.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στεκόμαστε τουλάχιστον με προβληματισμό απέναντι στην διαφορετική αντιμετώπιση των κλάδων όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης διάδοσης του ιού, τις αντιθέσεις και το καθεστώς άνισης μεταχείρισης που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς. Συνέπεια όμως πρέπει να δείξουν και η κυβέρνηση κατά την θεσμοθέτηση των μέτρων και τα αρμόδια όργανα ελέγχου της υλοποίησης των μέτρων, έχοντας σαν οδηγό και κριτήριο την αρχή της αναλογικότητας.

Κοζάνη, 08/07/2020
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

11 σχόλια

  • Μπορειτε να ανεβασετε την τιμη της 1 κουταλιας καφε που προσφερετε στα 4 ευρω, για να καλυψετε το 500% χαμενο κερδος σας, ισως και παραπανω, που κερδιζατε ολα τα προηγουμενα χρονια

  • Πολύ σωστά όλα αυτά με μία υποσημείωση όμως.
    Να βγάλετε σαν σύλλογος μία λίστα που να εξηγεί ποιοι πριν το covid-19 ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις τους, ποιοι πλήρωναν κανονικά ενοίκια, δεη, τηλεθερμανση, εισφορές κτλπ
    και μετά ΝΑΙ, αυτοί να στηριχθούν ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    Γιατί πολύ υποκρισία έχει πέσει. Και τα χρέη όλων αυτών στους ώμους μας.Και τα μόνιμα κορόιδα στην πίεση και άλλοι με δανεικά και αγύριστα να το παίζουν επιχειρηματίες.
    Φτάνει πια.σε λίγο θα ζητήσετε να σας ανοίγουμε εμείς τα μαγαζιά.κ τα κέρδη δικά σας , όλα τα άλλα δικά μας

  • Από τη μία είναι δύσκολα και δεν βγαίνουν και από την άλλη συνεχίζουν την ίδια τακτική, των ρεζερβέ τραπεζιών και την αφ’ υψηλού αντιμετώπιση των πελατών κάνοντάς τους να αισθανθούν παιδιά ενός κατώτερου Θεού… με τέτοιες συμπεριφορές, με τη χάλια εξυπηρέτηση θα έχετε απέναντι τον κόσμο και όχι δίπλα σας!!!

  • Ξαναρχίστε στις ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ τις «μουσικές» στην διαπασών μέχρι τις 4 και 4:30 το πρωί – πολλές φορές ξεκινώντας προκλητικά μετά τα μεσάνυχτα – λειτουργώντας τις ως «μπουζουκτσίδικα» και ξανατρελάνετε τους γείτονες που δεν θα μπορούν και πάλι να κοιμηθούν για να πάνε το πρωί στη δουλειά τους.
    Με τέτοιες συμπεριφορές καλύτερα κλειστές. Ησυχάσαμε για λίγους μήνες.
    Σεβαστείτε τους γείτονες και τους πελάτες σας, για να σας σεβαστούν και αυτοί.
    Η αυθαιρεσία και η «μαγκιά» πολλών μελών σας, δεν βάζει την κοινωνία δίπλα σας, ανεξάρτητα εάν τα παιδιά μας συχνάζουν «υποχρεωτικά» στα μαγαζιά σας.
    Αλλά δυστυχώς κατά την άποψη μερικών – όπως φαντάζομαι και εσών – ο αριθμός των καφετεριών σε μια πόλη είναι δείγμα «ανάπτυξης».
    Χρειάζονται οι καφετέριες για αναψυχή, κλπ, αλλά να λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας που τις δίνεται.

  • Πολύ σωστά.Ξεκινηστε να εφαρμόζεται το ωράριο και αφήστε τα παιχνίδια.Τρωγεστε μεταξύ σας για δύο πελάτες και τώρα σας φταίνε άλλοι.

  • οποιος δε μπορει ας κλεισει. μετα θα εχουν κοσμο περισσοτερο αυτοι που θα μεινουν και ολα καλα.

    Η κοζανη εχει ΠΑΡΑ πολλες καφετεριες σε σχεση με τον πληθυσμο της. Φτανει.

  • ολο ζητατε και ζητατε,να δωσετε τιποτα. ριξτε λιγο τις τιμες σας, ζεστανετε λιγο τα μαγαζια σας τον χειμωνα που μπαζουν απο παντου και η θερμανση ειναι κλειστη δωστε καλυτερες υπηρεσιες στους πελατες σας, χαμηλωστε λιγο τον ηχο της μουσικης των μαγαζιων σας, γιατι ο αλλος ερχεται εκει να πιει εναν καφε και να μπορεσει να μιλησει οχι να ξελαρυγγιζεται για να τον ακουσει ο αλλος, που καποιοι κανουν τα μαγαζια τους κλαμπ απο το μεσημερι…..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.