Η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο από τον Περιφερειάρχη, είναι αποκαλυπτική για το ρόλο που παίζει και καλείται να παίξει ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός ώστε να εμπεδωθεί κλίμα «συναίνεσης» των εργαζόμενων στα καταστροφικά σχέδια για τους εργαζόμενους και την περιοχή.

Η επιλογή για συμμετοχή των συνδικαλιστών στη ΔΕΗ Α.Ε όπως του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης , Πτολεμαΐδας – Φλώρινας, του προέδρου του Σπάρτακου και της Ένωσης δείχνει ότι καλούνται να αναλάβουν συγκεκριμένο ρόλο στην προώθηση της πολιτικής για την απολιγνιτοποίηση.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα αντικείμενα που θα έχει αυτή η επιτροπή είναι « Η συμμετοχή σε δράσεις διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες για θέματα μετάβασης με στόχο την ενεργότερη συμμέτοχή όλων των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας». Με λίγα λόγια έχουν αναλάβει τη χρέωση να συμβάλουν ώστε να πειστούν οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να βάλει την υπογραφή του στη σφαγή του.

Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τους εργοδοτικούς- κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Διαχρονικά έβαλαν πλάτη στον να προωθηθεί η πολιτική του κεφαλαίου στον κλάδο. Κάθε βήμα στην απελευθέρωση του κλάδου έχει την υπογραφή τους. Μετοχοποίηση, τριχοτόμηση, διάλυση ασφαλιστικού και οποίες αντιδράσεις υπήρξαν ήταν στα πλαίσια της κυβερνητικής εναλλαγής και την προώθηση αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ίδιο ρόλο παίζουν και στην προώθηση των σχεδίων απολιγνιτοποίησης. Από την στιγμή που ανακοινώθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΔΕΗ Α.Ε για κλείσιμο μονάδων και ορυχείων πέρα από κινητοποιήσεις για την τιμή των όπλων δεν έβγαλαν κουβέντα για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ (του αφεντικού δηλαδή) που διαλύει ότι έχει μείνει όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζόμενων στη ΔΕΗ (κατάργηση ΕΣΣΕ, μονιμότητας, αξιολόγηση κ.α.). Αντί γι’ αυτό έπαιξαν το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού ώστε να μπουν εμπόδια στην συμπόρευση των υπολοίπων εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε., καλλιέργησαν την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους, εξασφάλισαν την εργασιακή ειρήνη σε χώρους δουλειάς. Παράλληλα μπήκαν στο παιχνίδι της ενσωμάτωσης των εργαζομένων διαφημίζοντας σαν νίκη τις απολύσεις – «εθελούσια», ενώ αξιοποιούν την ανασφάλεια των εργαζόμενων για το μέλλον για ρουσφέτια για το ποιος θα σωθεί ενισχύοντας την εργοδοτική τρομοκρατία. Όλα αυτά είναι ένα μέρος της βρώμικης δουλείας που υλοποιούν.

Τώρα μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητό στους εργαζόμενους ο λόγος που το προηγούμενο διάστημα εκτίναξαν την νοθεία στα ύψη με τελευταίο παράδειγμα το έκτακτο Συνέδριο του Ε.Κ Πτολεμαΐδας. Ενδιαφέρονται μόνο για τους συσχετισμούς που διαμορφώνουν τις καρέκλες και τα προνόμια τους. Είναι τα «30 αργύρια» για να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί χωρίς αντιδράσεις.

Η εξέλιξη αυτή είναι και απάντηση σε όσους ονειρεύονται «δημοκρατικά μέτωπα» ενάντια στην βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ακροδεξιά περιφερειακή αρχή αφού στο σχήμα της επιτροπής συμμετέχουν και διάφοροι «αριστεροί».

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματα τους. Κάθε τίμιος εργαζόμενο, κάθε τίμιος συνδικαλιστής να τους γυρίσει την πλάτη. Να τους κηρύξουμε ανεπιθύμητους στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ Α.Ε και παντού. Να μην τους αφήσουμε να «κάνουν την δουλειά τους», που δεν είναι άλλη από το να κάνουν τους εργαζόμενους συνένοχους στην καταστροφή, να τους τρομοκρατήσουν να τους κοροϊδέψουν για μια ακόμα φορά. Να ενταχθούν μαζικά στα σωματεία, να αλλάξουμε παντού τους συσχετισμούς , να μετατρέψουμε τα σωματεία από φερέφωνα των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας σε κάστρα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας κάτι που είναι επίκαιρο όσο ποτέ μπροστά στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Ο αγώνας ξεκίνησε – Πληρώσαμε πολλά – δεν θα πληρώσουμε ξανά.