Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ. – ΛΙΓΟ  ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ. -“Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική”. (Οδυσσέας Ελύτης). (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

17 Ιουλίου 2020
13:17
Κανένα σχόλιο


Η Εκκλησία τιμά σήμερα, 17 Ιουλίου, τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Η Αγία καταγόταν από την Πισσιδεία “εν τοις μέρεσιν Αντιοχείας”.

Έζησε στα χρόνια των αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα των Ρωμαίων Διοκλητιανού, 284 – 304 μ.Χ.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών η αγία Μαρίνα άθλησε για το Χριστό.

“Χειρ δημίου τέμνει σε, Μαρίνα, ξίφει //

Χειρ Κυρίου χάριτος θεία δε στέφει”.

Για την χριστιανική της ιδιότητα συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κριτήριο.

Όταν οι (ανα)κριτές, με καλοπιάσματα και με απειλές, δεν κατάφεραν να την πείσουν να αρνηθεί το Χριστό, “εκέλευσεν ο ηγεμών ταθήναι αυτήν και ράβδοις απηνώς καταξαίνεσθε, και το αίματι αυτής η γη εφοινίσσετο. Είθ’ ούτως αναρτηθήναι ταύτην προστάττει και το σώμα αυτής ξέεσθαι επί επί πολύ. Μετά τούτο δε έβαλαν αυτήν εις φυλακήν”.

Το μαρτύριό της “είλκυσε πολλούς εις την του Χριστού πίστιν, οί και τας κεφαλάς ετμήθησαν”.

Η ολοκλήρωση της μαρτυρίας και του μαρτυρίου της 15χρονης Αγίας έγινε μ’ αυτόν τον τρόπο: “Επί τούτω θυμωθείς ο ηγεμών, ξίφει την κεφαλήν αυτής απέτεμεν”.

Η Αγία Μαρίνα, βοήθειά μας! Στις οικογένειές μας! Στη νεολαία μας! Στη νοηματοδότηση του βίου μας!

Υπό το κλίμα της βαθιάς θλίψης και του ανείπωτου πόνου για το (ξανα) σταύρωμα της Αγίας Σοφίας της Πόλης του Κωνσταντίνου από τον (ψευδο)σουλτάνο της εξ ανατολών γείτονος χώρας, τελέσαμε σε όλες τις ενορίες της Α.Π.Β. τη Θεία Λειτουργία.

Στον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό έψαλαν οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάννης, Βασίλης Καρανώτας, Λάκης Χατζημανώλης.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
17-7-2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.