Με επιτυχία και με όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19 πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα: «Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής: Τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν!»

21 Ιουλίου 2020
13:13

Με επιτυχία και με όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19 πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2020 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα: «Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής: Τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν!»

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη, μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας του κορωνοϊού, εκδήλωση της Εφορείας. Περιλαμβάνει 11 ταμπλό με 59 φωτογραφίες των έργων που δημιουργήθηκαν από τα παιδιά, «μένοντας σπίτι», την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού (Μάρτιος – Μάϊος 2020), στο πλαίσιο ψηφιακής δράσης που διοργάνωσε η Εφορεία. Τα έργα έγιναν στα σπίτια των παιδιών και προέκυψαν μέσα από την διαδικτυακή επίσκεψή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Συμμετείχαν 57 παιδιά, ηλικίας τεσσάρων έως δεκατριών ετών, από την Π.Ε. Κοζάνης, το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κοζάνης και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας, με συνολικά 91 κατασκευές.

Την ψηφιακή δράση και την έκθεση παρουσίασαν η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη και η Αρχαιολόγος Σάσα Ελευθεριάδου, στην οποία ανήκε και η ιδέα, επωμιζόμενη και την κύριο ρόλο της διοργάνωσης. Την επιμέλεια της έκθεσης και την ψηφιακή επεξεργασία του υλικού ανέλαβε η αρχιτέκτονας Ελισάβετ Γρηγοράκου, ενώ για τη επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης εργάστηκε με χαρά όλο το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Η περίοδος της καραντίνας ήταν δύσκολη για όλους, ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση. Ιδιαίτερα ταλαιπωρήθηκαν τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους που είχαν επιφορτιστεί με την ευθύνη να τα κρατήσουν στο σπίτι, μακριά από τις παρέες τους, την αυλή του σχολείου και το ξέφρενο παιχνίδι, ξεχνώντας για λίγο πως παιδί και παιχνίδι αποτελούν έννοιες ταυτόσημες!

Όπως τόνισε η κα Ελευθεριάδου, «την έκθεση τη δημιουργήσαμε με ιδιαίτερη χαρά, γιατί αφορά σε έργα παιδιών. Οι δημιουργίες τους έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας, αφού γέμισαν με χρώμα τη γκρίζα περίοδο που διανύουμε. Ευχαριστούμε από καρδιάς τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση, αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που τα παρότρυναν και ελπίζουμε ότι ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία της δημιουργίας των έργων. Να μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι το μέλλον! Η επαφή τους με την αρχαιολογία και τον υλικό πολιτισμό διαμορφώνει ευσυνείδητους αυριανούς πολίτες, αφού η παιδεία και η αγάπη για τις αρχαιότητες είναι προαπαιτούμενα για την προστασία τους. Ο ρόλος μας, λοιπόν, είναι να τους προσφέρουμε ερεθίσματα ώστε να επιτευχθεί αυτό και αυτό θα προσπαθούμε πάντα να κάνουμε!»

Με την ελπίδα πως η Εφορεία συνέβαλε, έστω κατ’ ελάχιστον, στην δημιουργική και ευχάριστη αξιοποίηση του χρόνου των παιδιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας, απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες προς όλους!

Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 20 Ιουλίου έως Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Επισκέψιμη καθημερινά: 8:30-15:30

Είσοδος Ελεύθερη, με την επισήμανση της πιστής τήρησης των κανόνων ασφαλούς λειτουργίας των μουσείων στο πλαίσιο προστασίας από τον covid-19 (Τήρηση των αποστάσεων 1,50 μ. στους εξωτερικούς χώρους και 2 μ. στους εσωτερικούς, Χρήση αντισηπτικού, Χρήση μη ιατρικής μάσκας στην έκθεση).

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.