Π. Κουκουλόπουλος: “Η φορά των πραγμάτων στη Δυτική Μακεδονία μοιάζει με αυτοκίνητο χωρίς φρένα σε κατήφορο – Σχετικά με τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων”

24 Ιούλιος 2020
14:48

Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε μια πολύ συνηθισμένη είδηση απο αυτές που δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά. Η είδηση αφορούσε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων (πρόγραμμα υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων».) Σύμφωνα με την προκήρυξη το ποσοστό επιχορήγησης των επενδύσεων θα κυμανθεί απο 30-55% με βάση τη σχετική κατηγοριοποίηση των περιφερειών της χώρας που ισχύει στο τρέχον ΕΣΠΑ για ανάλογες χρηματοδοτήσεις και εχει ως εξής:
Στην κατηγορία 1 εντάσσονται: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτ. Ελλάδα, Πελοπόννησος, Β. Αιγαίο.
Στην κατηγορία 2: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα.
Στην κατηγορία 3: Νότιο Αιγαίο, Αττική (Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι).
Στην κατηγορία 4: Αττική (Κεντρικός τομέας Αθηνών, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική).

Η μεγαλύτερη επιχορήγηση δίνεται στην κατηγορία 1 και η μικρότερη στην κατηγορία 4.

Η κατηγοριοποίηση γίνεται καθε φορά με βάση κυρίως το ΑΕΠ της καθε περιφέρειας στην έναρξη του προγράμματος, εν προκειμένω δηλαδή το 2014 με βάση το ΑΕΠ των ετών που προηγήθηκαν.

Με βάση τα στοιχεία του 2014 η κατάταξη είναι λογική μόνο που η πραγματικότητα άλλαξε αρδην απο τότε για μια και μόνη περιφέρεια, τη Δυτική Μακεδονία, της οποίας το ΑΕΠ καταποντίστηκε. Εδω προκύπτουν δυο βασικά ερωτήματα:

1.Μπορει να αλλάξει κατηγορία μια περιφέρεια στο μέσον της προγραμματικης περιόδου; Ναι μπορεί να αλλάξει σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν εφόσον υπάρχει ισχυρή τεκμηρίωση.

2.Υπάρχουν επίσημα στοιχεία που τεκμηριώνουν ενα τέτοιο αίτημα για τη Δυτ Μακεδονία;

Ναι υπάρχουν και είναι επίσημα, συντριπτικά και με μόνιμο χαρακτήρα όχι έκτακτο. Ο,τι απαιτείται δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αρα και της EUROSTAT, έχουμε την πιο κάτω εικόνα.

Στα τέλη του 2017 το ΑΕΠ της χώρας, μετα απο μια διετή πτώση, επανήλθε στα επίπεδα του 2014 και αυτη την εικόνα παρουσιάζουν όλες οι επι μερους περιφέρειες με πολύ μικρές διαφορές.

Εξαίρεση η Δυτική Μακεδονία της οποίας το ΑΕΠ το 2017 παρουσιάζει μείωση -13,5% έναντι του 2014 και η ΠΕ Κοζάνης -17,2% !
Έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο ζήτημα αυτο τα τελευταία χρόνια έχοντας υπογραμμίσει οτι η κατάρρευση του ΑΕΠ στον τόπο μας οφείλεται σχεδόν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη λιγνιτική παραγωγή που απο το 2015 και μετα περιορίστηκε στο 50% έναντι των προηγούμενων ετών συμπαρασύροντας το περιφερειακό ΑΕΠ προς τα κάτω. Να σημειωθεί οτι το 2015-16 το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων ηταν πολύ χαμηλό και η απόφαση μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής υπηρξε εντελώς ακατανόητη και εξόχως βλαπτική για τη ΔΕΗ και τη Δυτικη Μακεδονία.

Έχουμε λοιπόν απο το 2015 πρωτοφανή μείωση του ΑΕΠ που εχει διαρθρωτικό χαρακτήρα καθως η λιγνιτική παραγωγή με την τεράστια επιρροή της στο περιφερειακό ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται και είχαμε τότε έναν περιφερειάρχη και 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ολα τα δεδομένα προκειμένου να αλλάξουν το καθεστώς ενίσχυσης των επενδύσεων στην περιφερεια.
Δεν έπραξαν απολύτως τίποτα…

Σήμερα έχουμε έναν περιφερειάρχη και 4 βουλευτές της ΝΔ που μετα την εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης είχαν επι ενα χρόνο συντριπτικά επιχειρήματα να πράξουν αυτο που παρέλειψαν οι προηγούμενοι.
Δεν έπραξαν απολύτως τίποτα…

Κανένας δεν ισχυρίζεται οτι με 5-10% μεγαλύτερη επιχορήγηση σε κάποιες ιδιωτικές επενδυσεις θα αλλάξει η φορά των πραγμάτων στη Δυτική Μακεδονία που μοιάζει με αυτοκίνητο χωρις φρένα σε κατήφορο. Η ριζική ομως αλλαγή αντιμετώπισης της περιοχης απο τα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε Αθήνα και Βρυξέλλες σημαίνει πολλα για την περιοχή και αυτο είναι το ζήτημα.

Οτι ο τόπος μας δοκιμάζεται με πρωτοφανή σκληρότητα και οι εκπρόσωποι μας επέτρεψαν και επιτρέπουν δυο κυβερνήσεις διαδοχικά να μη μας δίνουν καμία σημασία και να σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς.

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι