Ανδρέας Πάτσης: “Αδικαιολόγητη διακοπή λειτουργίας του Α’ εξαμήνου του Δ.ΙΕΚ του Γ.Ν. Γρεβενών αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας”

29 Ιουλίου 2020
15:24
Κανένα σχόλιο

Σε κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια προχώρησε την Τετάρτη, 29 Ιουλίου ο Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης αναφορικά με την αδικαιολόγητη διακοπή λειτουργίας του Α’ εξαμήνου του Δ.ΙΕΚ του Γ.Ν. Γρεβενών αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αθήνα, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Προς:

  • Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Αδικαιολόγητη διακοπή λειτουργίας του Α’ εξαμήνου του Δ.ΙΕΚ του Γ.Ν. Γρεβενών αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας

Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Γ.Ν. Γρεβενών λειτουργεί από το 2015 και ανελλιπώς από το 1992 ως Μ.Τ.Ε.Ν.Σ- Τ.Ε.Ε. Α’ Κύκλου- ΕΠΑΣ Β. Νοσηλευτών, έχοντας συνδράμει ουσιαστικά στην εκπαίδευση και άρτια επαγγελματική επιμόρφωση εκατοντάδων βοηθών νοσηλευτών και νοσηλευτριών, συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στο Νομό Γρεβενών καθώς μεγάλος αριθμός αποφοίτων έχει ήδη απορροφηθεί στην αγορά εργασίας σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υπηρεσιών υγείας.

Διαθέτει μόνιμο και άριστα καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελούμενο από τρεις νοσηλεύτριες, ενώ λειτουργούν δύο ειδικότητες α) Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας και β) Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας που δέχονται την εισαγωγή στο Α εξάμηνο νέων καταρτιζόμενων εναλλάξ κάθε εκπαιδευτικό έτος. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του συγκεντρώνει σταθερά το ενδιαφέρον αρκετών σπουδαστών και ο αριθμός εγγραφών κάθε χρόνο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια» από το 2015 ως το 2019.

Ουσιαστικά, το Δ.ΙΕΚ του Γ.Ν. Γρεβενών αποτελεί μια σημαντική διέξοδο επαγγελματικής επιμόρφωσης για ένα Νομό που διαθέτει ιδιαίτερα περιορισμένες επιλογές εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι στους όμορους Νομούς Καστοριάς και Φλώρινας δεν λειτουργεί αντίστοιχο Δ.ΙΕΚ ενώ σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί μόνο ένα ακόμα στην Κοζάνη. Συνεπώς, ο ρόλος του συγκεκριμένου Δ.ΙΕΚ είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για τον Νομό Γρεβενών όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς διαχρονικά προσφέρει υψηλού επιπέδου κατάρτιση, επιμόρφωση και προϋποθέσεις για επαγγελματική αποκατάσταση σε μια ειδικότητα ιδιαίτερα κρίσιμης αξίας, όπως αποδείχτηκε και από τις πρόσφατες αυξημένες ανάγκες στον τομέα της υγείας εξαιτίας της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση με αρ. Πρωτ. Γ6α/Γ.Π. 38396 του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2881/Β’/ 10-07-2020 και αφορά στη λειτουργία των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας Ν4186/2013 επιτρέπονται οι κατατάξεις καταρτιζόμενων μόνο για το Γ’ Εξάμηνο της «Ειδικότητας Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας» και αναστέλλονται οι αιτήσεις για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στο Α’ εξάμηνο της ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας», που είχε ζητηθεί και επίσημα εκ μέρους της διευθύντριας του Δ.ΙΕΚ σύμφωνα και με το υπ’ αρ. Πρωτ. 195 έγγραφο που είχε σταλεί την 1η Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση οι ενδιαφερόμενοι νέοι σπουδαστές των Γρεβενών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να αποκτήσουν έναν σημαντικό για την επαγγελματική τους αποκατάσταση τίτλο σπουδών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία λογική εξήγηση εκ μέρους της Πολιτείας για τον αποκλεισμό τον οποίο προφανώς υφίστανται. Πρακτικά, οι νέοι και οι νέες που επιθυμούν να αποκτήσουν επαγγελματική εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα, υποχρεούνται πλέον να μετακινούνται καθημερινά σε άλλο Νομό ή και να επιβαρύνονται οικονομικά πέρα από τα έξοδα μετακίνησής τους και επιπλέον δίδακτρα προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ της Κοζάνης, καθώς το μοναδικό Δημόσιο ΙΕΚ ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτικής σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία που θα λειτουργεί από το νέο εκπαιδευτικό έτος μόνο στην Κοζάνη δεν θα επαρκεί για να καλύψει όλους τους ενδιαφερόμενους από τέσσερις νομούς.

Συνεπώς, η απόφαση αυτή συνιστά κατάφορη αδικία απέναντι στους νέους και τις νέες των Γρεβενών, καθώς τους αφαιρεί το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, τους αναγκάζει να επιβαρύνουν τις οικογένειες τους με περισσότερα έξοδα ενώ παράλληλα αφαιρεί από το Γ.Ν. Γρεβενών την πολύτιμη συνεισφορά της επικουρικής βοήθειας σπουδαστών που προσφέρουν κατά τη διάρκεια της κατάρτισής τους στην καθημερινή λειτουργία του. Μάλιστα, η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή με τις ανάγκες στον τομέα της περίθαλψης να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, πολλώ δε μάλλον σε μια απομακρυσμένη και δύσβατη περιοχή όπως τα Γρεβενά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας και η εγγραφή νέων σπουδαστών στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Γρεβενών αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας αποτελεί μια αναγκαιότητα, τόσο για την παροχή εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στους νέους και τις νέες των Γρεβενών, όσο και για να εξακολουθήσει να υφίσταται η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον Νομό. Βάσει αυτών των δεδομένων, είστε διατεθειμένοι να επιτρέψετε την εγγραφή νέων σπουδαστών για το εκπαιδευτικό έτος 2020-2021;

Ο ερωτών,

Ανδρέας Πάτσης

Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών – Νέα Δημοκρατία

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.