Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ ια τα προβλήματα και τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα Βοΐου Κοζάνης

3 Αυγούστου 2020
11:22
Κανένα σχόλιο

 

Θέμα: Για τα προβλήματα και τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα Βοΐου Κοζάνης

Σε απόγνωση είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Καστοριάς και Σιάτιστας Βοίου Κοζάνης. Συγκεκριμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής (κατασκευή, βυρσοδεψία, φάρμες) αλλά και εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο.

Παίρνουμε υπόψη ότι στον κλάδο, συγκριτικά, απασχολείται το μεγαλύτερο τμήμα του εργατικού δυναμικού της περιοχής. Είναι ένας παραδοσιακός κλάδος που βρίσκεται σε κρίση εδώ και χρόνια ως συνέπεια της προηγηθείσας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών (εμπάργκο στην Ρωσία από ΕΕ). Αυτές οι εξελίξεις που υπάρχουν έχει αποτέλεσμα να δημιουργούν άσχημες συνέπειες σε μια περιοχή που από τα προηγούμενα χρόνια καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά. Η πανδημία σήμερα επιτάχυνε ακόμα περισσότερο τις αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο.

Συγκεκριμένα σήμερα, στην εν λόγω περιοχή, απασχολούνται πάνω από 3000 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, είναι καταγεγραμμένοι 490 άνεργοι. Επίσης μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων εργάζεται χωρίς να εξασφαλίζεται η ΣΣΕ, ασφάλιση, άδειες, δώρα. Και αυτό γιατί υπάρχει η πολιτική της ΕΕ , όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, αλλά και η τρομοκρατία της εργοδοσίας η οποία υπό την απειλή της ανεργίας, αξιοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο στις πλάτες των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, με την πανδημία του covid 19, η πλειοψηφία του κλάδου βρέθηκε εκτεθειμένη, δηλαδή οι περισσότεροι γουνεργάτες έμειναν χωρίς εισόδημα αφού στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τα 800 και 534 ευρώ δεν εντάχτηκαν αφού δε φαινόταν πουθενά σαν εργαζόμενοι.

H κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη και σήμερα αφού η πλειοψηφία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων έχουν αναστείλει ή σταματήσει την λειτουργία τους, ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που απολύουν εργαζόμενους ή τους απασχολούν με ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ κάποιοι εργοδότες ζητάν να δοθούν από τους εργαζόμενους μέρος ή και ολόκληρος ο μισθός τους πίσω.

Μεγάλη επίσης σημασία έχει το θέμα των εργαζόμενων που βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης και μένει χωρίς δουλειά, όπου δύσκολα θα μπορέσει να αποκτήσει τα ένσημα που απαιτούνται.

Υπάρχουν ταυτόχρονα εργαζόμενοι, που κάνανε αυτασφάλιση στον ΟΓΑ για να έχουν ιατρική περίθαλψη γιατί οι εργοδότες τους είχαν σαν συνεργάτες με δελτία αποστολής όπως και οι εργαζόμενοι στις φάρμες, που είναι επίσης στον ασφαλιστικό φορέα του ΟΓΑ και δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στην ανεργία και στα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τους άνεργους λόγω κορονοϊού.

Πέρα από όλα αυτά οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν και διαχρονικά προβλήματα που έχουν αναδείξει δεκάδες φορές μέσα από κινητοποιήσεις τους με το αίτημα ο κλάδος να ενταχτεί στα ΒΑΕ. Είναι τα σοβαρά ζητήματα με την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που αποδεδειγμένα έχουν συνέπεια στην υγεία τους,αφού καθημερινά έρχονται σε επαφή με επικίνδυνα υλικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση, τι μέτρα θα πάρει για:

• Την αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους ανέργους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

• Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη την περίοδο της ανεργίας.

• Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.

• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλείας. Ένταξη όλων των ειδικοτήτων του κλάδου σε ΒΑΕ με ταυτόχρονη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.