Καμπάνια πατατοεξαγωγής: οι τιμές, τα προβλήματα & η ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

7 Αυγούστου 2020
12:18
Κανένα σχόλιο

 

Άρχισε πριν λίγες μέρες η καμπάνια εξαγωγής πατάτας στην περιοχή ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ με φυτεμένα χωράφια που ξεπερνούν τα 3.000 στρέμματα!!!

Πρόκειται για τη γνωστή ΠΟΙΟΤΙΚΗ και πεντανόστιμη ποικιλία SPUNTA που καταναλώνεται από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη. Το άνοιγμα της τιμής βρίσκεται αρκετά χαμηλά στα 0,23-0,25€ το κιλό έναντι των 0,28-0,30€ πέρσι, μειωμένη δηλαδή κατά 20%-25%.

Πρόκειται για τιμές που μόλις και με τα βίας καλύπτουν το κόστος παραγωγής για μια καλή καλλιέργεια. Με 3,5 τόνους/στρ. έως 4 τόνους/στρ. τα έσοδα φθάνουν τα 700-800€/ στρ. και το κόστος παραγωγής σε μεγάλο ποσοστό καλλιεργητών ΤΑ ΞΕΠΕΡΝΑ. Στην σημερινή τιμή δεν έχει υπολογιστεί και ΦΗΡΑ, τουλάχιστον κατά 10%…

Πρόκειται για ΕΠΕΛΑΣΗ των εμπόρων πάνω στο ΑΙΜΑ και τον ΙΔΡΩΤΑ των παραγωγών…

Πρόκειται για ελεεινή εκμετάλλευση των παραγωγών ακριβώς επειδή οι τελευταίοι δεν έχουν οργάνωση… Δεν έχουν υποδομές αποθήκευσης – τυποποίησης… Δεν έχουν μονάδες συντήρησης (ψυγεία κλπ). Είναι ουσιαστικά εκβιαζόμενοι απ’ την έλλειψη προϋποθέσεων και ρευστού για την επόμενη χρονιά…

Παράλληλα οι παραγωγοί βρίσκονται σε μεγάλο άγχος και πίεση ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ (εργάτες γης) για τη συλλογή της παραγωγής τους και εδώ ακριβώς ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ η ασυγχώρητη αδράνεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που ΔΕΝ μερίμνησε ΕΓΚΑΙΡΑ προκειμένου να βρεθούν λύσεις εργατών γης απ’ τα βόρεια σύνορα και κυρίως απ’ την Αλβανία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συνθήκες στο χωράφι θα κρατηθούν στο επίπεδο προκειμένου οι παραγωγοί να πάρουν τη σοδειά τους. Αν υπάρχουν, όμως, βροχές, όπως αυτές που ζήσαμε, τότε τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν για τους παραγωγούς μας, που μόνοι και αβοήθητοι πασχίζουν να επιβιώσουν οικονομικά βοηθώντας ταυτόχρονα και την πατρίδα…

Ν.Ε. Κοζάνης – Τομέας Αγροτών

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.