Νέος οικισμός Ποντοκώμης Κοζάνης: Ένα χωριό που ξεκινάει τη δημιουργία του από το μηδέν

9 Αυγούστου 2020
17:50

Το χαρακτήρισαν το μικρότερο χωριό στην Ελλάδα, και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν έχει ένα σπίτι που βρίσκεται υπό κατασκευή, ένα στα θεμέλια και μερικές οικοδομικές άδειες στα σκαριά, ενώ από κατοίκους ούτε λόγος. Πρόκειται για τη Νέα Ποντοκώμη Κοζάνης, μια περιοχή λίγα χιλιόμετρα μακριά από το παλιό χωριό, η οποία δόθηκε ως «αντάλλαγμα» για την απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης από τη ΔΕΗ. Αρκετά χρόνια μετά την απαλλοτρίωση και τις αποζημιώσεις στους κατοίκους σήμερα αρκετοί περιμένουν τον ανάδοχο του έργου για να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές, ύδρευση, αποχέτευση, πεζοδρόμια, ασφαλτόστρωση κλπ., και σύντομα, όπως λέει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποντοκώμης, Γιώργος Πηλιανίδης, ολοκληρώνεται η ανέγερση του πρώτου σπιτιού.

«Υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά κοιτάζουμε να τις υπερνικήσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω και πιο γρήγορα. Σε δύο χρόνια ο εργολάβος θα έχει ολοκληρώσει τα βασικά έργα. Αν αυτά είχαν γίνει νωρίτερα, εννοείται ότι σήμερα η Νέα Ποντοκώμη θα είχε περισσότερα σπίτια και κατοίκους» αναφέρει ο πρόεδρός της. Βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η Νέα Ποντοκώμη να παραμείνει ακόμη και μετά τις υποδομές το μικρότερο χωριό στην Ελλάδα, αφού πολλοί κάτοικοι του παλιού χωριού δεν μπορούσαν να περιμένουν και μετακόμισαν σε άλλες περιοχές, ακόμη και εκτός νομού, ενώ άλλοι πρέπει να επιλύσουν το ζήτημα της κατοχής οικοπέδων κάτω από τους πυλώνες της ΔΕΗ και για τα οποία η πολεοδομία δεν εκδίδει οικοδομικές άδειες. «Πολλοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή σε άλλες περιοχές. Αρκετοί περιμένουν να χτίσουν, όπως εγώ. Περιμένουμε τον εργολάβο για να ξεκινήσει» τονίζει ο κ. Πηλιανίδης και προσθέτει ότι πολλοί κάτοικοι του παλιού χωριού, το οποίο ακόμη κατοικείται και είναι ενεργό, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα φύγουν. «Όταν θα κλείσουν οι πόρτες, τότε θα το αντιληφθούμε ότι αφήνουμε πίσω μας αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής. Κάποιοι που το έκαναν ήταν αρκετά δύσκολο γιατί δεν μπορεί τίποτε να αναπληρώσει αυτό που χάνουμε», καταλήγει.

ypaithros.gr

3 σχόλια

  • Έχεις απόλυτο δίκιο πρόεδρε δύσκολο να αποχωρηστουμε το χωριό που ζήσαμε, τα σπίτια μας αλλά μια νέα αρχή μας περιμένει στο καινούργιο χωριό μακάρι να βγουν γρήγορα οι άδειες κ να ξεκινήσουμε να χτίζουμε, μακάρι τα έργα να προχωρήσουν γρήγορα μα κ 5 μα κ 10 κάτοικοι εμείς αγαπάμε το χωριό μας.

  • Πολύ ωραίο χωριό είχα έρθει αρκετές φορές σε παλιούς καιρούς,μακάρι να γίνει κ πάλι ίδιο το χωριό σας με ζωντάνια όπως παλιά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.