Ερώτηση Μπακαδήμα για τις ζημιές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια της Κοζάνης

11 Αυγούστου 2020
11:37
Κανένα σχόλιο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, κατέθεσε η βουλεύτρια του Μέρα25, Φωτεινή Μπακαδήμα, με θέμα: «Μεγάλη καταστροφή σε ροδάκινα και νεκταρίνια στο Νομό Κοζάνης προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία». Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κ Νίκου Κουτλιάμπα, η χθεσινή επέλαση της κακοκαιρίας άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Κουτλιάμπας «Από τα 6.000 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, σε σύνολο 12.000 στρεμμάτων στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος έχει καταστραφεί ολοσχερώς με την οικονομική ζημιά να αναμένεται μεγάλη, καθώς κάποιοι παραγωγοί είχαν προλάβει να συγκομίσουν μέρος της παραγωγής τους, ενώ άλλοι δεν μάζεψαν ούτε ένα φρούτο».

Αξίζει να θυμίσουμε πως τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια αποτελούν συγκαταλέγονται στις βασικότερες καλλιέργειες του Νομού Κοζάνης, με ετήσια μέση παραγωγή περίπου 20 εκατομμύρια κιλά και μέσο κόστος παραγωγής 1000€ ανά στρέμμα. Συμπερασματικά είναι λογικό να αναμένεται πως θα είναι μεγάλη η ζημιά από την κακοκαιρία και γι’ αυτό οι 400 αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια του είδους και οι οικογένειες ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  • Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή των καταστροφών και να γίνει η αναγγελία της ζημιάς;
  • Θα μπορέσουν να καλυφθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ;
  • Πότε είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί η συνολική διαδικασία και να έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.