Ζούμε σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία των πολιτικών δεν ενδιαφέρονται για τους νέους (του Στέλιου Μήλιου)

12 Αυγούστου 2020
21:30

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, η οποία επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι νέοι ανά τον κόσμο ποικίλουν. 

Φτωχοί, πλούσιοι, πρόσφυγες, μετανάστες, φυλακισμένοι..όλοι τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα. 

Άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα. Άλλοι πιο δύσκολα και άλλοι πιο εύκολα.

Αυτός ο διαχωρισμός είναι φυσικός, αφού στον 21ο αι. που διανύουμε οι έννοιες της ισότητας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι κάπου χαμένες στο διάστημα στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζουν τα κράτη.

Ας δούμε λοιπόν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι νέοι στην Ελλάδα. 

Άνεργοι…νέοι κάτω από τα όρια της φτώχειας, μαθητές αντιμέτωποι με ένα συντηρητικό και οπισθοδρομικό εκπαιδευτικό σύστημα, φοιτητές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, απόφοιτοι χωρίς εργασία…νέοι χωρίς δική τους στέγη.

Για ποια Παγκόσμια Ημέρα συζητάμε και πιο μέλλον…;

Σε μια κοινωνία όπου οι ανισότητες αυξάνονται διαρκώς…

Μαθητές και μαθήτριες εκπαιδεύονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που στοχεύει στη στείρα αποστήθιση.  Μαθητές που πολλές φορές δεν έχουν πρόσβαση στη μάθηση. Μαθητές που πολλές φορές δεν έχουν κολατσιο στα διαλείμματα… Φοιτητές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα σε αρκετές σχολές. Φοιτητές που παρατάνε τις σπουδές τους γιατί δεν μπορούν να τα ανταπεξέλθουν οικονομικά. Φοιτητές που εργάζονται και σπουδάζουν συγχρόνως. Απόφοιτοι χωρίς εργασία. Νέοι και νέες που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, χωρίς όμως να δίνονται προοπτικές και κίνητρα…Αυτά και άλλα πολλά…

Τώρα ζούμε στην εποχή της πιο κρίσιμης και επικίνδυνης πανδημίας…

Ας δούμε και κάτι ακόμη..

Ζούμε σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία των πολιτικών δεν ενδιαφέρονται για τους νέους.

Δεν έχουν γνώση για τα προβλήματα μας…δεν έχουν ιδέα για τις ικανότητες μας..

Πολιτικοί που ενδιαφέρονται μόνο για τα παιδιά των κομματικών σωλήνων..

Επίσης, πάρα πολλοί από εμάς κατοικούμε σε πόλεις όπου οι Δήμοι δεν έχουν κανένα σχέδιο για εμάς…

Υπάρχουν όμως και ευθύνες που βαραίνουν εμάς τους νέους.

Πρώτα από όλα αποδεχόμαστε όλα τα παραπάνω χωρίς να κάνουμε κάτι. 

Οι μαθητές στα σχολεία φοβούνται να αντιδράσουν..

Φοιτητές στα Πανεπιστήμια καταπατούν την ελευθερία του λόγου…

Νέες και νέοι φωνάζουν χωρίς να προτείνουν..

Κανένας όμως δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Κανένας όμως δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για όλα όσα μας επιρρίπτουν καθημερινώς.

Οι λύσεις και οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε είναι άμεσες και αναγκαίες.

Πρέπει να πορευόμαστε με αξίες όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Πρέπει όπου βρισκόμαστε να τονίζουμε όλα τα παραπάνω.

Πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες νέων σε κάθε γειτονιά, χωριό, πόλη και πανεπιστήμιο, όπου θα δρουν με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας.

Πρέπει να διαμορφώσουμε νέους όρους και νέες συνθήκες με την πολιτική…

Το παρόν είναι εδώ γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες… το μέλλον ας είναι αυτό που εμείς θα οικοδομήσουμε με αξίες και ηθικές.

Ο Στέλιος Μήλιος, από την Κοζάνη, είναι φοιτητής Ιονίου Πανεπιστημίου του τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας.

16 σχόλια

  • και που ΟΛΟΙ οι νεοι, σαν να εχουν iq αμοιβαδας, ψηφισουν καθυποδειξη των βιλεμενων γονιων αυτους τους πολιτικους,,,ξανα και ξανα

    Τυχαιο οτι το 90% των νεων ψηφιζουν οτι λεει ο ,,,μπαμπας

  • ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΕΙ ΙΔΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ.

    • Γιατί οι προηγούμενοι έκαναν κάτι για τη νεολαία; ποια πρότυπα έδωσαν, ότι πρέπει να ρήμαζούμε να σπάμε και να καίμε οπότε γουστάρουμε; ή έτσι μας συμφέρει να λέμε;

  • ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ….

  • Σήμερα βιώνουμε και το αντίστροφο πολύ ισχυρά. Νέοι που αισθάνονται δυνατοί απέναντι στον ιό να μη δίνουν καμία σημασία στην καθημερινότητα τους και ν αδιαφορούν απέναντι στους μεγάλους και στο τι τους μεταφέρουν από το συνωστισμό και τον συχρωτισμο στις εξόδους τους, στο περπάτημα στους δρόμους που αδιάφορα σε παίρνουν σβάρνα χωρίς κανείς να προσέχει ή να κρατά απόσταση, να βηχουν μπροστά σου αδιάφορα και γενικά να πορευοντσι χωρίς ευθύνη αλλά μόνο με απαιτήσεις. Δώσαμε πολλά και η υπερπροσφορα θεωρήθηκε δικαίωμα χωρίς να καλλιεργήσει αμοιβαιοτητα

    • Θέλεις να μας πεις δηλαδή ότι εσύ είσαι τόσο πονοψυχος και αλτρουιστης που ενδιαφέρεσαι πρωτίστως για το καλό των άλλων και τους προστατεύεις. Πολλοί φιλάνθρωποι ξεφυτρωσαν τώρα τελευταία,σαν να οδεύει η κοινωνία μας προς ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα σας έπιασε ο πόνος για τον συνάνθρωπο. Εσύ είσαι ο μεγαλύτερος παρτακιας.

  • Νέοι είναι όμως κι αυτοί που καταστρέφουν, που μουτζουρωνουν που γράφουν τις νύχτες τα πάντα αδιαφορώντας για τη ζημιά κ για το κόστος, που όλη νύχτα καταναλώνουν αλκοόλ κλπ κλπ .

  • Οι νέοι ψηφίζουμε Έλληνες για την πατρίδα,μήπως και ανακτήσουμε την ελευθερία τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία.
    Να παν οι τεμπέληδες σπίτι τους.

  • Κάνεις ένα θεμελιακό λάθος.
    Ξεκινάς ολόκληρο το σκεπτικό με το διαχωρισμό “οι νέοι” από τη μία και το “παλιό” από την άλλη.
    Χρησιμοποιείς ταυτόχρονα πολύ όμορφες λέξεις (Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία κλπ). Αλλά δεν μας λες για ΠΟΙΟΝ;
    Πόση Δημοκρατία υπάρχει όταν ο νεαρός τραπεζίτης ψηφίζει αυτόν που γουστάρει αλλά ο πιτσιρικάς που δουλεύει για 500€ αν δεν ψηφίσει ότι του πει ο εργοδότης θα απολυθεί;
    Πόσο ελεύθερος είναι να κάνει ο 20χρονος εργάτης σε εργολάβους αυτά που θέλει και πόσο ο 20χρονος γιος του Μπόμπολα, του Μυτηλιναίου, του Jumpo κλπ;
    Να θυμάσαι ότι οι νέοι δεν έχουν πάντα νέες και φρέσκες ιδέες, νέοι δεν υποστήριζαν ακροδεξιές ιδέες; Το φρέσκο, το αναγκαίο και επίκαιρο μπορεί να υπάρχει σε ιδέες 100 χρόνων και βάλε, αλλά που δεν πήραμε ακόμα την απόφαση να τις ακολουθήσουμε.

    ΥΓ: Μην υπογράφεις ως απλός φοιτητής, είσαι σε φοιτητική παράταξη και Πρόεδρος.

    • Το υστερόγραφο προδίδει ότι ο σχολιαστής σε όσα πολύ σωστά γράφει ο Στέλιος, προφανώς και θα διέθετε τα προσόντα μέλους τού αλήστου μνήμης ”σπουδαστικού τής Ασφάλειας”…

  • Εγώ θα ήθελα να συγχαρώ το νεανία για τις απόψεις του. Μέχρι στιγής μας λέει τι πρέπει να κάνουν οι νέοι στην ελλάδα μας. Πρέπει να γίνουν από τη χώρα?
    Οι νέοι δεν μπορούν να οργανώσουν τις ομάδες και δράσεις που θέλουν?

    Μήπως έχουν μάθει να τα έχουν όλα στο πιάτο και έτοιμα? Μασημένη τροφή…….

    Εμπρός λοιπόν λαμπροί μου νέοι…….οργανωθείτε και δείξτε το σωστό δρόμο (αν καταφέρεται να ξεκολλήσετε από το internet και τα internet cafe).

    Η χώρα περιμένει τις δράσεις σας……………

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.