Κοινότητα Δρεπάνου: Απαγορεύεται η καύση ξυλίτη (ξυλοκάρβουνο) για θέρμανση καθώς αποδεδειγμένα «δηλητηριάζει» τη υγεία και τον τόπο μας

18 Αυγούστου 2020
15:01

 

Ενόψει της τροφοδοσίας όλων μας ώστε να εξασφαλιστεί η θέρμανση των κατοίκων μας για την χειμερινή περίοδο, σας ενημερώνουμε ότι η καύση (λιγνίτη – ξυλοκάρβουνου) ως κύριο καύσιμο στους λέβητες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Οι επιπτώσεις στην υγεια και στο περιβάλλον είναι γνωστές. Υψηλές εκπομπές SO2 (όξινη βροχή) καπνού και στάχτης δημιουργούν προβήματα στο αναπνευστικό, κυκλοφοριακό κ.α. Ειδικά όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ( παιδιά, υπερήλικες, άτομα με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα).

Ο νόμος το λέει ρητά:

«Για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης κτηρίων τα μόνα επιτρεπόμενα καύσιμα είναι το πετρέλαιο, τα αέρια καύσιμα καθώς και τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, πυρηνόξυλο, wood chips). ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα στερεά καύσιμα (λιγνίτης, ξυλίτης κλπ). Η χρήση τους επισύρει τις κυρώσεις των άρθρων 28,29 και 30 του Ν. 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

14 σχόλια

  • Κ πως το δημοτικό συμβούλιο θα εξασφαλίσει την τήρηση του νόμου ?
    Αυτοί που καίνε ξυλοκάρβουνο είναι γνωστοί.

  • δωστε τζαμπα πετρελαιο ρε η καντε εγκατασταση τηλεθερμανσησ πολλεσ περιοχεσ εχουν ασχολειστε με την εγκατασταση τησ αποχετευσησ το 2020 μπραβο !

  • Τώρα μάλιστα άιντε να δούμε γιατί κάθε χρόνο απογοητευμένο ήταν αλλά κανείς δεν έκανε κάτι να δούμε φέτος που έβγαινες στο κέντρο στα μαγαζιά και τα μάτια δακρυζαν από το κάρβουνο που καιγαν ορισμένοι.

  • κατι μας ειπατε τοσα χρονια αυτοι που καινε καρβουνο τους ξερατε τους κανατε ποτε καποια συσταση?απλα οχι για τα ματια του κοσμου η ανακοινωση.περυσι στο κεντρο του δρεπανου ντουμανι απο το καρβουνο που καιγαν ορισμενοι εγινε ποτε τπτ?βαρεθηκαμε με τις ανακοινωσεις ανευ ουσιας και για τα ματια του κοσμου.

      • Τι παρατηρηση να τους κανει ρε κανονικα καταγγελια θελει και μυνηση δεν καταλαβαινετε οτι ειναι οτι χειροτερο ειδικα γιαυτους που εχουν αναπνευστικά προβληματα?ορισμένοι εδω μεσα εχετε ξεφυγει

  • Ωραια τα λετε, αλλα οταν εχω κανει μια επενδυση εστω παλιότερα και εχω λεβητα ξυλοκαρβουνου, ποιος θα μου αναλαβει το κοστος της αντικαταστασης; κι αφού απαγορεύεται, γιατι υπάρχουν στο εμπόριο; και ποιο ειβαι το τοπικο συμβουλιο που θα μου απαγορευσει κατι το οποιο κυκλοφορεί στην αγορα;
    Ειχα λέβητα ξυλοκαρβουνου τον οποιο και άλλαξα προ 20ετιας,αλλα θεωρω υπερβολες ολα αυτά. Σαν πολλοι οικολογικοι υπέρμαχοι να συγκεντρωθηκανε και μου βρωμάει περισσότερο απο το ξυλοκαρβουνο…

    • Δεν υπάρχει οικιακός λέβητας ξυλοκάρβουνου.Μονο καυσόξυλων. προφανώς αυτό που έχεις θα πρεπει να το αντικαταστήσεις γιατί δεν καλύπτει την νομόθεσία και το Ευρωπαίκό πρότυπο En 303-05 .Επίσης προκαλέις μολυνση του περιβαλλόντος με αυτά που καις και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχες χορτάσει πρόστιμα!!

    • Τούς νόμους δεν τους βγάζει το τοπικό συμβούλιο αλλά το κράτος.το τοπικό συμβούλιο έκανε το αυτονόητο ενημέρωσε τους κατοίκους το λέει ο νόμος από κει πέρα είναι στην κρίση του κάθε κατοίκου αν τηρείς το νόμο ή όχι όταν έρθει το πρόστιμο . Από κει πέρα τα παράπονά σου στο κράτος.

  • Πολύ κάρβουνο και στο πλατανορευμα θα πεθάνουμε δεν υποφέρετε αυτή η κατάσταση να μη μπορείς να αναπνεύσεις μέσα σπίτι σου. Αν απαγορευόταν δεν θα το πουλούσαν δυστυχώς δεν υπάρχουν νόμοι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.