ΔΕΗ: Μεταβίβαση λιγνιτικών εκτάσεων σε SPV του Δημοσίου λόγω απολιγνιτοποίησης

27 Αυγούστου 2020
10:10

Το κόστος της αποκατάστασης των ορυχείων της ΔΕΗ, μετά το τέλος του λιγνίτη, είναι τεράστιο για την επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση της πιο οικονομικής για εκείνη λύσης.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγής, η διοίκηση της ΔΕΗ, με τη συνδρομή του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά και του κ. Κωστή  Μουσουρούλη, ο οποίος είναι συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, επεξεργάζονται έναν σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει ότι η επιχείρηση θα διατηρήσει όσες εκτάσεις απαιτεί η υλοποίηση των σχεδίων της για εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις δύο ενεργειακές Περιφέρειες της χώρας ενώ η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία της να μεταβιβαστεί σε  Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV) του Δημοσίου προκειμένου να αξιοποιηθεί.

Επιπλέον, το κόστος της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των εδαφών σε περιοχές λιγνιτωρυχείων διαφαίνεται και από το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), να τεθεί ως προτεραιότητα, με βάση και την αρχή της εγγύτητας, η αξιοποίηση των εξαιρετικά μεγάλων ποσοτήτων των υλικών που προέρχονται από αυτές τις δραστηριότητες (απαλλαγμένων από επικίνδυνες ουσίες και υλικά, απόβλητα μετάλλων, πλαστικών, υαλοπινάκων, κεραμικών, ξύλων, πορσελάνης κ.λπ.) στις αποθέσεις των ορυχείων για την αποκατάστασή τους.

Με τον τρόπο αυτό, θα εφαρμόζεται η βασική προτεραιότητα στην ιεράρχηση των αποβλήτων, που είναι η πρόληψη δημιουργίας τους, καθώς τα υλικά αυτά θα αποτελούν και χρήσιμες πρώτες ύλες. Επιπλέον λόγω των πολύ μεγάλων ποσοτήτων υλικών που αναμένεται να προκύψουν από την αποκατάσταση εδαφών και εγκαταστάσεων, το κόστος για την εναλλακτική διαχείρισή τους ως απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)  από Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, εκτιμάται ότι θα είναι απαγορευτικό για τη ΔΕΗ.

Επίσης, η διοίκηση της επιχείρησης έχει ζητήσει από το ΥΠΕΝ την περαιτέρω επίσπευση της δημιουργίας και οργάνωσης Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), για την παύση της ιδιαίτερα κοστοβόρας εξαγωγής των επικίνδυνων αποβλήτων στο εξωτερικό για διάθεση. Γι΄ αυτό προτείνει έως την ολοκλήρωση αυτών των υποδομών, να μην υπάρχει το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο (βάσει της εγκυκλίου 13141/11.03.2016) για την προσωρινή αποθήκευση στον χώρο του παραγωγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλειδί για την επιτυχία της απολιγνιτοποίησης είναι το κόστος της και τα διαθέσιμα κονδύλια. Η Ελλάδα ευελπιστούσε ότι θα έπαιρνε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης περί τα 2,4 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια απολιγνιτοποίησης στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη τα οποία πλέον έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου ένα δισ. ευρώ, βάσει των ευρωπαϊκών επιλογών.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και η αρμόδια Επιτροπή σχεδιάζει να δώσει μια σειρά κινήτρων ώστε να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επενδυτές στις λιγνιτικές περιοχές, όπως απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και  χρηματοδοτική κάλυψη του μισθολογικού κόστους, φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές κλπ.

(insider.gr)

5 σχόλια

  • 1. Διακρίνω οτι η ΔΕΗ προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην πληρώσει την αποκατάσταση των εδαφών. Αν τα πληρώσει να δουμε αυτούς που φώναζαν για την φθινότερη πηγή ενέργειας.

    2. Σε οποιονδήποτε σχεδιασμό για την επόμενη μέρα πρέπει να αποκλειστούν από χρηματοδότηση η ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού, κάποιοιο τρίβουν ήδη τα χέρια τους για το χρήμα που θα πέσει στην περιοχή και φοβάμαι πως αν θα έχουν λόγω στην διαχείρηση των χρημάτων να μας γεμ΄πισουν άχρηστους (και φυσικά μη λειτουργικούς) κύκλους, ποδηλατόδρομους και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ελληνικός λαϊκίστικος νους.

    • Η ΔΕΗ προφανώς και δεν θέλει να πληρώσει. Βέβαια πληρώνει 60 χρόνια εκμετάλλευση των ορυχείων, αν έκανε κομπόδεμα το κόστος θα ήταν μικρό σε ετήσια βάση γιατί θα απλωνόταν σε 6 δεκαετίες. Τώρα είναι όλα μαζεμένα.

      Όλη η Ανατολική-Κεντρική Ευρώπη εκμεταλλεύτηκε τον λιγνίτη, θυμίζει το ανέκδοτο με την εθνική και το αντίθετο ρεύμα ότι δεν είναι φτηνή πηγή ενέργειας.

    • ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΠΕ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ 2011 ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΤΕ ΥΠΕΚΑ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑ ΟΞΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΚΑΙ ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΙΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ 8ΕΤΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 30ΕΤΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΑΔΙΚΑ Η ΔΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ..ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ!!!

  • Δεν ανησυχώ καθόλου είναι οι συνδικαλιστές της Δάκε πού θα σώσουν την περιοχή.
    Τούς έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.
    Όλα λύνονται με μαντινάδες!!!

  • αφου χρυσοπληρωσε η δεη τα χωραφια τωρα το κρατος τα δινει στους ιδιωτες τζαμπα να κανουν φωτοβολταικα.θα λετε δεη κ θα κλαιτε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.