Για την κάλυψη της ζήτησης, χθες Τετάρτη, ο ΑΔΜΗΕ επιστράτευσε ως εφεδρεία τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των λιγνιτικών μονάδων που μπήκαν χθες στο σύστημα στις πέντε,

3 Σεπτεμβρίου 2020
07:51

Υψηλές θερμοκρασίες και στενότητα διαθέσιμης ισχύος οδήγησαν χθες στα υψηλά των 60,3 ευρώ τη μεγαβατώρα την Οριακή Τιμή Συστήματος, ενώ για την κάλυψη της ζήτησης ο ΑΔΜΗΕ επιστράτευσε ως εφεδρεία τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των λιγνιτικών μονάδων που μπήκαν χθες στο σύστημα στις πέντε, αφού η ΔΕΗ είχε ήδη προγραμματίσει με όρους αγοράς την ένταξη δύο μονάδων.

Ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε εφεδρεία τις μονάδες 1 και 3 του Αγ. Δημητρίου και την Μεγαλόπολη 3 ενώ η ΔΕΗ είχε εντάξει την Μεγαλόπολη 4 και την Μελίτη. Η στενότητα ισχύος, προέκυψε λόγω αφενός της αυξημένης ζήτησης λόγω καύσωνα και αφετέρου εξαιτίας της απόσυρσης για λόγους συντήρησης της μονάδας φυσικού αερίου της ΗΡΩΝ και της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ Μεγαλόπολη 5.

Ακόμη μεγαλύτερη αναμένεται να είναι σήμερα η ζήτηση, σκαρφαλώνοντας στα 8.692 μεγαβάτ, με συνέπεια η Οριακή Τιμή να αυξηθεί στα 70 ευρώ! Για την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα, θα επιστρατευθούν και πάλι πέντε ακριβές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ θα ενισχυθούν έτι περαιτέρω οι εισαγωγές.

Στα 8.500 MW η μέγιστη ζήτηση

Όσον αφορά τη χθεσινή ημέρα, η ζήτηση που άρχισε να αυξάνεται από νωρίς το πρωί έφτασε στο peak στις 2 το μεσημέρι στα 8.500 MW, ενώ μέχρι τις 5 το απόγευμα παρέμεινε πάνω από 8 χιλιάδες μεγαβάτ. Οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ κάλυψαν το 19% της ζήτησης και όρισαν τιμή για τρεις ώρες στα 47.9 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών όρισαν τιμή επίσης για τρεις ώρες στα 72,1 ευρώ η μεγαβατώρα και οι εισαγωγές που κάλυψαν το 25% της ζήτησης όρισαν τιμή για 15 ώρες στα 55,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης χθες ήταν 16% ενώ σε ποσοστό 5% συνέβαλαν και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

Αν και οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος έχουν ανέβει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας κυρίως της αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου (ΤΤF) η χονδρεμπορική τιμή στην αγορά της Ελλάδας είναι σταθερά η ακριβότερη και μάλιστα κατά τουλάχιστον 8 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στη Βουλγαρία μέσω της οποίας μπήκε χθες στην αγορά το 32% των εισαγωγών η τιμή διαμορφώθηκε στα 52,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην Κροατία και στην Αυστρία στα 49,82 ευρώ η μεγαβατώρα, όπως και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, στην Ιταλία στα 50,21 ευρώ η μεγαβατώρα , ενώ οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 44,2 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μέσω της διασύνδεσης με την Ιταλία πραγματοποιήθηκε χθες το 26% των εισαγωγών ρεύματος, μέσω της FYROM το 24%, της Αλβανίας το 11% ενώ ποσοστό 7% εξυπηρετήθηκε μέσω της διασύνδεσης με την Τουρκία.

Ανοδική τάση των τιμών το επόμενο διάστημα

Ανεξάρτητα πάντως από την εξέλιξη της ζήτησης, οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση το επόμενο διάστημα λόγω της διακύμανσης της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία κατέγραψε άνοδο 60% μέσα σε ένα μήνα ενώ οι προθεσμιακές τιμές των συμβολαίων των επόμενων μηνών κινούνται επίσης ανοδικά, με την αγορά να επανέρχεται στα προ Covid επίπεδα.

Το πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τους καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα θα φανεί το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθεί από την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ιδιώτες πάροχοι για να χτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα πιεστούν οι εταιρίες – πάροχοι δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εμπορία και επωφελούνταν από τις χαμηλές τιμές στη χονδρική αγορά, αφήνοντας έδαφος στις καθετοποιημένες εταιρίες.

www.worldenergynews.gr

11 σχόλια

  • Και από το 23 που ο κουλης ο Μητσοτάκης θα στείλει τις λιγνιτικές μονάδες στα σκουπίδια τι θα κάνουμε;. Θα αγοράζουμε ακριβά από έξω ή θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή των παππούδων μας με ρεύμα μόνο μερικές ώρες το 24ωρο και για τις υπόλοιπες κερί.

  • Καλημέρα
    Αν διάβασες το άρθρο η μεγαλύτερη τιμή Kw είναι από τα εργοστάσια του λιγνίτη……τί δεν καταλαβαίνετε στην Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.
    Για καλό δικό σας είναι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα

    • Καταλαβαίνεις επιλεκτικά. Η αύξηση στην τιμή των λιγνιτικών οφείλεται στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ κόστος ρύπων. Η τιμή των ιδιωτών με αέριο πού οφείλεται?
      Στα 70€ μπήκαν οι λιγνιτικές αφού και οι “φθηνοί” ιδιώτες με το “οικολογικό” αέριο δίνουν τιμή στα ίδια επίπεδα (72,1€)

      Η σύγκριση ΔΕΗ – ΙΔΙΩΤΩΝ :

      “Οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ κάλυψαν το 19% της ζήτησης και όρισαν τιμή για τρεις ώρες στα 47.9 ευρώ η μεγαβατώρα”.

      “Οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών όρισαν τιμή επίσης για τρεις ώρες στα 72,1 ευρώ η μεγαβατώρα

      και οι εισαγωγές που κάλυψαν το 25% της ζήτησης όρισαν τιμή για 15 ώρες στα 55,5 ευρώ η μεγαβατώρα”.

    • Δεν κόβεται τις μπούρδες περί ανταγωνισμού και τιμών
      Αν μιλάς για τιμή οι μεγαλύτερες τιμές είναι από Ήλιο και Αέρα (ΑΠΕ) Τι σημαίνει, είναι “ακριβότερη” η τιμή!!!! ότι δεν αγοράζουμε θα πάμε σε συσκότιση;

  • H ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 6% ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ.ΜΗΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ!!! ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΑΠΑΚΙΑ.Η ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΕΣΟΔΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 2ΔΙΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΥΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ!!! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΟΡΟΚΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΤΑ ΧΑΙΡΙΑ ΤΟΥ!!!ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΜΕ? ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ 40% ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ? ΚΤΛ ΚΤΛ!!!

    • ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΑΠΑΚΙΑ ΦΙΛΕ Η ΔΕΗ ΕΧΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ Κ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗ Κ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ.ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2004 2007 Κ ΤΩΡΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ 2023.ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΛΛΟΥ

  • 8500MW ζήτηση; Σιγά τα ωά! 6500MW ΑΠΕ έχουμε, γιατί δεν φτάνει το ρεύμα; Πάνω από 12 δισεκατομμύρια κόστισαν αυτά τα 6500MW. Θέλετε να μας πείτε πως 12 δισεκατομμύρια πήγαν στο βρόντο; Και κατά τα λοιπά κόψαμε τις συντάξεις;

  • Μπράβο μας, μπράβο μας. Έτσι να το χρυσοπληρωνουμε το φυσικό αέριο, το αξίζει γιατί είναι οικολογικό… Εμείς θα κρατήσουμε την ανεργία και το ακριβό ρεύμα. Κάποιοι άλλοι κέρδη. Ευχαριστούμε Κουλη – διακοπουλη..

    • Δεν θελω να σε τρομαξω,αλλα εδω και τουλαχιστον μια πενταετια η δυτ.μακεδονια ερχεται πρωτη σε ανεργια στην ελλαδα!!! Ετσι και αλλιως στα οχταμηνα εμπαιναν οι ιδιοι και οι ιδιοι,οπως γνωριζουμε πολυ καλα!!!Οσο για διακοπες,ο τσιπρας εκανε 4μιση χρονια στα κοτερα!!!!

  • Εισαγωγές από Τουρκία. Αυτοί της ΡΡΑΕ είναι Έλληνες ή Τούρκοι. Κανένας απο τη κυβέρνηση δεν σκέφτεται κάτι καλό για την Ελλάδα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.