Δήμαρχε Κοζάνης Γιάννη Παγούνη , καλό σου ταξίδι στο χορό των αθανάτων (Γράφει ο Βασίλης Μαρκόπουλος )

7 Σεπτεμβρίου 2020
14:37
Κανένα σχόλιο

 

Φθινόπωρο 1982 , προεκλογική περίοδος Δημοτικών Εκλογών. Θέλαμε να τυπώσουμε ένα φειγ βολάν και προβληματιζόμασταν στο περιεχόμενο. Ο μακαρίτης Δαβίδ Χατζηδαβίδ είχε την έμπνευση να γράψουμε από τη μια πλευρά : ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο ΠΑΓΟΎΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ , όμως από την άλλη πλευρά ; Μετά από σκέψη πάλι ο Δαβίδ το βρήκε : Ο ΠΑΓΟΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Τελικά εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Γιάννης Παγούνης σε μια εποχή που τα Δημοτικά ζητήματα ήταν τελματωμένα , με πολλά προβλήματα. Η εκλογή του Συνδυασμού Παγούνη έδωσε μια νέα δυναμική στην πόλη. Είδαν οι δημότες ένα Δήμαρχο αεικίνητο , να γυρνά όλες τις γειτονιές , να μιλάει με όλους τους απλούς δημότες και να τον αποκαλούν Γιάννη , να τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Απ τα χαράματα ήταν στο Δημαρχείο και μπορούσε να τον δεί ο καθένας.

Στα θετικά της δημαρχίας Παγούνη ήταν η αναθεώρηση και επέκταση του σχεδίου πόλης , η εξασφάλιση επαρκούς υδροδότησης της πόλης από Σαρή Γκιόλ , Ερμακιά και από τα ορυχεία της ΔΕΗ με παράλληλη κατασκευή μεγάλης υδατοδεξαμενής και την ενεργοποίηση και λειτουργία της ΔΕΥΑΚ , η κατασκευή με αυτεπιστασία πολλών έργων του Δήμου και η απασχόληση σ΄αυτά πολλών συνδημοτών , η προμήθεια μηχανημάτων στο Δήμο , η μεταφορά των σκουπιδιών από το Παϊάμπορο στα λατομεία του χαμηλού Αηλιά κι αργότερα η κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης , η δημιουργία του νέου οικισμού Παϊάμπορου και η τηλεθέρμανση που υλοποιήθηκαν επι δημαρχίας Κουκουλόπουλου , η μεταφορά της λαϊκής αγοράς από την Οδό Κωστή Παλαμά στην Οδό Αριστοτέλους , η δημιουργία μεγάλου χώρου στο χαμηλό Αηλιά και η μεταφορά εκεί της εμποροπανήγυρης ( Νιάημερος ) , η καθιέρωση του θεσμού των Λασσανείων και Αθλητικών εκδηλώσεων , η μετατροπή της Πανδώρας από Μουσικό Σύλλογο σε νομικό πρόσωπο του Δήμου , η έκδοση Δημοτικού εντύπου με τίτλο ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΑ ΝΕΑ που έφθανε στο κάθε σπίτι για την ενημέρωση των δημοτών , η διάνοιξη κεντρικών δρόμων σε εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου , η δημιουργία παιδικών χαρών , η αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου , ενέργειες για τη δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕ που αρχικά του είχαν ορίζει έδρα τη Βέροια , η ενασχόληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που απασχολούσαν τους πολίτες κ.λ.π

Η συγκυρία θέλησε να στηρίξει στην πρώτη τετραετία τον ανεξάρτητο συνδυασμό του το ΚΚΕ και να βοηθήσει με στελέχη και ιδέες όσο μπορούσε , μη θίγοντας την ανεξαρτησία του συνδυασμού και την καλοπιστία των υπολοίπων μελών του. Στη δεύτερη τετραετία είχε ευρύτερη υποστήριξη από ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ , Ανανεωτική Αριστερά. Η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση το 1981 ήταν θετική συγκυρία για το Δήμο και βοήθησε να υποστηριχθεί ο Δήμος οικονομικά και σε πολλές άλλες επιλογές , τότε που υπήρχαν ακόμα όνειρα και οράματα. Η παρουσία του τότε Νομάρχη Θόδωρου Χαλάτση ήταν θετική για το Δήμο.

Πολιτικάντης και πολιτικός δεν ήταν , τεχνοκράτης ναί. Ελιγμούς δεν έκανε , ούτε παζάρια , ήταν ευθύς. Η Δημαρχία Παγούνη άφησε το αποτύπωμά της στην πόλη. Το όνομά του δε θα ξεχασθεί.

Δήμαρχε Κοζάνης Γιάννη Παγούνη , καλό σου ταξίδι στο χορό των αθανάτων!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.