Το σκληρό “πρόσωπο” της απολιγνιτοποίησης δοκιμάζει ο Δήμος Σερβιών – Άμεσα μέτρα ζητάει ο Δήμαρχος

8 Σεπτεμβρίου 2020
09:30

Τον “κώδωνα του κινδύνου” για τις θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα του τόπου κρούει η δημοτική αρχή Σερβίων ως απόρροια των αλλαγών που προκαλεί η απολιγνιτοποίηση, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς εξομάλυνση της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής και μετριασμού των συνεπειών.

Η περιοχή του Δήμου Σερβιών διαθέτει δύο ορυχεία, αυτό της ΛΑΡΚΟ και το ορυχείο Προσηλίου όπου άμεσα ή έμμεσα απασχολείται ένα σημαντικό μέρος των δημοτών της περιοχής. Το μεν πρώτο -το ορυχείο της ΛΑΡΚΟ – βρίσκεται βαλτωμένο εδώ και 8 μήνες, ενώ το δεύτερο βρίσκεται “προ αδιεξόδου” με την εταιρεία ΜΕΤΕ να επεξεργάζεται την απόφαση μαζικής απόλυσης εργαζομένων, περί τα 40 άτομα, λόγω μείωσης της δραστηριότητας με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Μιλώντας στο energypress, ο Δήμαρχος Σερβιών Χρήστος Ελευθερίου υπογράμμισε πως η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ορυχείου θέτει εκτός δουλειάς πάνω από 400 φορτηγά που απασχολούνταν στην μεταφορά του κάρβουνου, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποιο “σενάριο επόμενης μέρας” για τους εργαζόμενους αυτούς. Μάλιστα ο Δήμος Σερβιών δεν συγκαταλέγεται στους ενεργειακούς δήμους με αποτέλεσμα τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα έναντι της απολιγνιτοποίησης να αναμένονται σε δεύτερο χρόνο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.

Η μείωση της ζήτησης λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου οδηγεί την εν λόγω εταιρεία σε μείωση της δραστηριότητάς της και κατ’ επέκταση στην απόλυση των εργαζομένων. Μάλιστα η αγωνία των εργαζομένων κορυφώνεται καθώς πέραν της υφιστάμενης σύμβασης που υπάρχει μεταξύ εταιρείας και ΔΕΗ, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την συνέχεια. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή, όπως ανέφερε ο κ. Ελευθερίου, έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση προκειμένου να διασαφηνιστούν οι προθέσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ως προς το ζήτημα αυτό.

Σε αντιστάθμιση των αλλαγών που επιφέρει η απολιγνιτοποίηση, ο Δήμαρχος Σερβιών ζητάει να υπάρξουν σαφή κίνητρα από πλευράς Πολιτείας (φορολογικά, επενδυτικά, γεωγραφικά κλπ) ώστε να επιτραπεί η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής όπως είναι τα μάρμαρα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύναται να δώσουν 500 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας.

energypress.gr

7 σχόλια

  • καλή ιδέα δήμαρχε…να στρώσεις με μάρμαρα όλους τους δρόμους των σερβίων….κάποτε είχαν βάλει μάρμαρα στους δρόμους αντί για διαγραμμίσεις τέρμα το σοβάτισμα των οικοδομών.όλα μάρμαρο …..το ΜΑΡΜΑΡΟ ποιός θα πληρώσει δεν ξέρω

  • ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΜΑΒΕ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ 5 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ;

  • Τελικά ρε Ελευθερίου είστε για δεν είστε ενεργειακός δήμος; Γιατί μια μας λες ότι είστε και μια ότι δεν είστε. Θα αποφασίσεις καμιά φορά τι είστε;

  • Πόση υποκρισία!!!
    Διαμαρτύρεται ο δήμαρχος που αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων, όταν έγινε η άτυπη συζήτηση για το ορυχείο Προσηλίου και τις επερχόμενες απολύσεις των εργαζομένων.
    Διαμαρτύρεται ο δήμαρχος που δεν συμμετείχε και ούτε έστειλε εκπρόσωπο του δήμου στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης για το ίδιο θέμα.
    Και μετά του φταίνε οι άλλοι γιατί τον βγάζουν από το παιχνίδι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι