Mέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η τελετή θεμελίωσης του mega φωτοβολταϊκoύ 204 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη

10 Σεπτεμβρίου 2020
06:49

Σε αντίστροφη μέτρηση έχει μπει η έναρξη υλοποίησης του mega φωτοβολταϊκoύ 204 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, το οποίο περιλαμβάνεται στις 16 εμβληματικές επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά στις λιγνιτικές περιοχές και αναμένεται να τις στηρίξουν αναπτυξιακά κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελετή θεμελίωσης του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου. Η τελετή, στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πάρκου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έργο είναι πλέον πλήρως αδειοδοτημένο, ενώ άμεσα αναμένεται να «κλειδώσουν» και οι τελευταίες προμήθειες εξοπλισμού από την εταιρεία Juwi, η οποία θα το κατασκευάσει για λογαριασμό των ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, θυγατρικής του Ομίλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η επιλογή προμηθευτή για τις μεταλλικές βάσεις των φωτοβολταϊκών πάνελ. Σύμφωνα με απάντηση σε σχετική ερώτηση χθες (9/09) του υπουργού Ενέργειας, Κ.Χατζηδάκη, όλοι οι προμηθευτές του έργου θα είναι εγχώριες εταιρείες.

Με βάση τις δηλώσεις των στελεχών του Ομίλου στο πρόσφατο teleconference για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου και β΄τριμήνου, έχει επίσης οριστικοποιηθεί η βέλτιστη λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου. Έτσι, έχουν επιλεγεί πάνελ δύο όψεων (bifacial panels).

Δάνειο 75 εκατ. ευρώ από την EBRD

Λίγες ημέρες νωρίτερα από την τελετή θεμελίωσης, και πιο συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να εγκριθεί από την EBRD δανειοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου. Το δάνειο θα είναι μακροπρόθεσμο, ώστε να αποτελέσει μία δυνητική πηγή χρηματοδότησης του έργου από τα ΕΛΠΕ.

Η επένδυση ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, οι κάτοικοι των παρακείμενων περιοχών και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων θα ενισχύονται ετησίως με ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα καταβάλλονται για μία 30ετία, όσο εκτιμάται πως θα είναι η διάρκεια ζωής του έργου.

Θα εγκατασταθεί σε περιοχή που απέχει 15 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης, καταλαμβάνοντας έκταση 4.500 στρεμμάτων. Η αποζημίωση της ηλεκτροπαραγωγής του θα γίνεται μέσω σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (Feed in Premium), με την Juwi Hellas να έχει «κλειδώσει» τιμή αναφοράς (57,3 ευρώ/MWh) συμμετέχοντας στον κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ του Απριλίου του 2019.

worldenergynews.gr

2 σχόλια

  • Μας κοροϊδεύει ο Χατζηδάκης, ότι “…όλοι οι προμηθευτές του έργου θα είναι εγχώριες εταιρείες”! Πρώτος και βασικότερος προμηθευτής των φωτοβολταϊκών πάνελ, η JUWI Inc., είναι μια Ολλανδική εταιρία, με έδρα στην Γερμανία, και υποκαταστήματα, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, θα προμηθεύσει τα ηλιακά πάνελ…! Η κρίση δικιά μας!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.