Παρουσιάστηκε το «Master Plan» της κυβέρνησης – Νέα δώρα στο κεφάλαιο και βάρη στους εργαζόμενους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

10 Σεπτεμβρίου 2020
10:39

 

Το «Master Plan» που ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «απολιγνιτοποίηση» παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου από τον ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, τον συντονιστή «Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» Κωστή Μουσουρούλη και την γενική γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το σχέδιο – «ταφόπλακα» των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων και του λαού της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα κατατεθεί στα τέλη του έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, και σύμφωνα με τις διακηρύξεις αφορά ένα πλάνο χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης ανάπτυξης» και άλλων κλάδων, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, που θα αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ο υπουργός αλλά και ο συντονιστής του σχεδίου, το πλάνο είναι «πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους και την πολιτική της ΕΕ». Με την υλοποίησή του, θα εφαρμοστεί στις λιγνιτικές περιοχές ένα «ειδικό πλαίσιο φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων», το οποίο θα αποτελέσει «φάρο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αξονες του σχεδίου εστιάζουν στη στήριξη των «πράσινων» επενδύσεων, στους κλάδους της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου, όπως και στην «καθοδήγηση και παροχή κινήτρων στην επιχειρηματικότητα».

Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περιορίζει την ένταση των κρατικών ενισχύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προσθέτοντας πως με το «Master Plan» ευελπιστεί στην αύξηση των ορίων της χρηματοδότησής τους πάνω από το 100%. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία τα όρια χρηματοδότησης ορίζονται σήμερα στο 25% για μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για μεσαίες και 45% για μικρές, ενώ στην Πελοπόννησο για κάθε αντίστοιχη κατηγορία είναι 10% πάνω. Η πρόταση της κυβέρνησης θα διαμορφώσει σε 60%, 70% και 80% το όριο για κάθε κατηγορία αντίστοιχα στις ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης, ενώ για τις λοιπές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου σε 40%, 50% και 60% για κάθε αντίστοιχη κατηγορία.

Ακόμα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην προώθηση της αντιλαϊκής λαίλαπας της «απολιγνιτοποίησης», δηλώνοντας πως η Μονάδα «Μεγαλόπολη 3» θα τεθεί εκτός λειτουργίας 6 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο κλείσιμό της, ενώ ο ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» θα λειτουργεί μέχρι και το 2028.

Από την άλλη, για το λαό των περιοχών σχεδιάζεται η διαμόρφωση ενός «θαλάμου αερίων» από την καύση απορριμμάτων, καθώς στο σχέδιο αναφέρεται ο στόχος της στήριξης των «τοπικών ΦΟΔΣΑ για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής Ενέργειας από απορρίμματα», ενώ ανάμεσα στα 16 επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν, από τα 70 που έχουν κατατεθεί, περιλαμβάνεται και μια μονάδα «διαχείρισης αποβλήτων» στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, ως «καρότο» για τους εργαζόμενους και το λαό της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, που ήδη βιώνουν τα πρώτα σαρωτικά αποτελέσματα της «απολιγνιτοποίησης», εμφάνισε τις εκτιμώμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την κατασκευή των επενδύσεων ως ακόμα περισσότερες από τις ήδη υπάρχουσες. Ωστόσο, το σχέδιο εντοπίζει την ανάγκη «μέτριας ή υψηλής επανακατάρτισης» για 2.600 εργαζόμενους, στο πλαίσιο της «ελαχιστοποίησης των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων» που συνεπάγεται η «απολιγνιτοποίηση».

Ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την παρουσίαση του σχεδίου «απολιγνιτοποίησης», η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχολιάζει πως «το “Master Plan” της κυβέρνησης της ΝΔ σφραγίζει τις επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο “απολιγνιτοποίησης” στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, κλείνει το μάτι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που θα έρθουν να επενδύσουν στα συντρίμμια των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το ντόπιο κεφάλαιο».

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο για τη ζωή τους από την εφαρμογή του “Master Plan”», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως «αντίθετα με αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης κατ’ επιλογή της ΕΕ, κάποιοι κεφαλαιοκράτες τρίβουν τα χέρια τους όταν τους υπόσχονται “ειδική δέσμη επενδυτικών κίνητρων” (ειδική φορολογική ζώνη – φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, απαλλαγή τελών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, δάνεια με ευνοϊκούς όρους και εγγυήσεις κ.λπ.). Αυτά και αν είναι δώρα στο κεφάλαιο. Αντίθετα για τους εργαζόμενους υπόσχονται ανεργία ή στην καλύτερη κατάρτιση με προγράμματα για μισθούς πείνας, απασχόληση αντί για μόνιμη δουλειά, στεγαστικά δάνεια και χαμηλούς φόρους εισοδήματος!

Αυτή είναι η έξυπνη και πράσινη Ευρώπη, της ανεργίας και της εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους και των κερδών των λίγων μονοπωλίων. Τα όποια “εμβληματικά έργα” πάλι θα τα πληρώσει ο λαός από την τσέπη του, από την άγρια φορολογία και την εκμετάλλευσή του».

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει πως το ΚΚΕ προτείνει τον δρόμο της διεκδίκησης αλλά και της σύγκρουσης με αυτήν την πολιτική. «Το ξαναλέμε, και άλλωστε το αποδεικνύουν και τα σχέδιά τους, πως δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει στο καπιταλιστικό σύστημα. Για αυτό πρέπει αυτοί που πλήττονται σήμερα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ώστε να διεκδικήσουν τη λύση που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, να διασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τις σταθερές θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το δρόμο του σοσιαλισμού, την ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας, που θα ωθείται από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και όχι από το κέρδος. Μόνο σε μια τέτοια κοινωνία, το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας την άμεση ανάγκη οργάνωσης του λαού της περιοχής, βάζοντας ως προμετωπίδα του αγώνα την πάλη για διεκδικήσεις όπως το να μην κλείσει καμία μονάδα και ορυχείο καθώς και την απαίτηση για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τον λαό.

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.