Δήμος Κοζάνης: Κοινός αγώνας αυτοδιοίκησης και εργαζομένων για ενίσχυση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας

11 Σεπτεμβρίου 2020
14:49
Κανένα σχόλιο

Συνάντηση με εκπροσώπους των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Κοζάνης είχε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020, στο γραφείο του. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Νίκος Νικολάου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης των υπαλλήλων καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, έπειτα από πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης.

Ο κ. Μαλούτας ενημέρωσε τις εκπροσώπους αναφορικά με τις αλλαγές που έχουν γίνει στις διαδικασίες πρόσληψης, ενώ τις πληροφόρησε για το έγγραφο που κοινοποίησε στο Υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα.

Αναλυτικά, ο κ. Μαλούτας ζητά μέσω του εγγράφου του, την μετατροπή όλων των συμβάσεων των καθαριστριών μερικής απασχόλησης, από τρεις σε τέσσερες ώρες ημερησίας απασχόλησης ανά σύμβαση και την έγκριση πρόσληψης επιπλέον τριών τουλάχιστον εργαζομένων με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, επικαλούμενος τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων στη δύσκολη προσεχή σχολική περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι ογδόντα δύο τρίωρες συμβάσεις μερικής απασχόλησης, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες της καθαριότητας των σχολικών μονάδων που λειτουργούν 08:00 έως16:00, δεδομένου ότι φέτος οι χώροι των σχολείων θα πρέπει να καθαρίζονται ιδιαιτέρως σχολαστικά, με τους όρους που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ (απολύμανση θρανίων, τουαλετών, κοινόχρηστων χώρων κ.λ.π.) και κατά την διάρκεια των μαθημάτων, αντίστοιχα στα ολοήμερα αλλά και μετά την λήξη των σχολείων και νηπιαγωγείων, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες. Επί πλέον υπάρχουν δημοτικά σχολεία που συστεγάζονται με νηπιαγωγεία, κυρίως σε χωριά του Δήμου Κοζάνης, στα οποία με η πρόσληψη ενός μόνο ατόμου με σύμβαση τρίωρης απασχόλησης, καθιστά αδύνατη την ολική καθαριότητα των αιθουσών, καθώς και των κοινόχρηστων χώρων των σχολικών μονάδων.

Τέλος, οι δώδεκα συμβάσεις ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης οι οποίες και εγκρίθηκαν για το Δήμο Κοζάνης (παρότι απασχολούνταν δέκα πέντε πλήρους απασχόλησης την περασμένη σχολική χρονιά), δεν αρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες, καθώς συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο δύο εργαζόμενοι ΥΕ ΙΔΑΧ προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων και μέσα στον επόμενο διάστημα του Σεπτεμβρίου προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν άλλοι δύο ΙΔΑΧ.»

Επιπλέον, έγινε σαφής η κοινή πρόθεση των δύο πλευρών και η σύμπλευση αναφορικά με την αύξηση του ωραρίου των συμβάσεων μερικής απασχόλησης των εργαζομένων, την επιπλέον πρόσληψη προσωπικού πλήρους απασχόλησης, τη διεκδίκηση βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την ενίσχυση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, στο πλαίσιο των αυξημένων απαιτήσεων, λόγω covid-19.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.