Εσχάτως ωστόσο, βλέποντας προφανώς και την πρόοδο της χώρας στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, κάποια κοινοτικά στελέχη δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αλλάξουν στάση. Σε αυτό βοηθούν προφανώς και αντίστοιχες κινήσεις που έγιναν φέτος σε ευρωπαικό επίπεδο, όπως το πράσινο φως που άναψε τον Μάιο η Κομισιόν στην αποδέσμευση 52,5 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για το πρόωρο κλείσιμο μονάδων με άνθρακα Hemweg από την Ολλανδία. Τότε μάλιστα η επίτροπος Ανταγωνισμού Μ.Βεστάγκερ είχε δηλώσει ότι ίσως τα κράτη-μέλη να χρειάζεται να αποζημιώσουν τις εταιρείες που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, προσθέτοντας πως το ολλανδικό μέτρο αποζημίωσης δεν προκαλεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαικής αγοράς.
Αξιολογώντας την κινητικότητα που επικρατεί στην υπόθεση, κύκλοι της ΔΕΗ εκτιμούν ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα υπάρξουν εξελίξεις από πλευράς Κομισιόν. Και συνυπολογίζοντας την εμπειρία σε επίπεδο χειρισμού τέτοιων θεμάτων από τις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι η υπόθεση για το antitrust case με τον λιγνίτη και το αίτημα αποζημίωσης της ΔΕΗ, θα κλείσουν πιθανότατα μαζί.
Η τελική πρόταση του ΥΠΕΝ για τον λιγνίτη εστάλη, όπως έγραψε το Energypress προς τα τέλη Αυγούστου στην DG Comp,, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι το δεκαετές σίριαλ για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, τελειώνει. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, τα πακέτα ρεύματος που θα διατεθούν αποκλειστικά σε προμηθευτές, θα είναι σε προκαθορισμένη τιμή, επουδενί κάτω του κόστους της ΔΕΗ και σε ποσότητα ίση με το 40% της εκάστοτε παραγόμενης λιγνιτικής ενέργειας. Τυχόν νέα παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο, θα καθιστούσε την διαμάχη άνευ ουσίας, καθώς όταν η υπόθεση θα εκδικαζόταν, για παράδειγμα στα τέλη του 2021, η λιγνιτική παραγωγή θα είχε μειωθεί έτι περαιτέρω, άρα οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα είχαν ακόμη μικρότερο κέρδος.
Τι αποζημίωση διεκδικεί
Στο μέτωπο του μηχανισμού ανάκτησης κόστους από την ΔΕΗ, η πρόταση προβλέπει αποζημίωση περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως (οι ζημιές των λιγνιτών πέρυσι ανήλθαν στα 300 εκατ ευρώ) μέχρι και το 2023. Δηλαδή έως και την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, τις οποίες πάντως η ΔΕΗ επιχειρεί ει δυνατόν να κλείσει νωρίτερα, προκειμένου να μειώσει όσο αυτό γίνεται τις ζημιές. Πλέον το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής ενέργειας κινείται πέριξ των 80 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η Οριακή Τιμή του Συστήματος βρίσκεται στα 45 ευρώ η μεγαβατώρα.
Στην λογική αυτή εντάσσεται και η απόφαση της ΔΕΗ για ταχύτερη απόσυρση της Μεγαλόπολης 3 κατά 6 μήνες. Δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, αντί για τις αρχές του 2022. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για την δεύτερη μονάδα που κλείνει, μετά από το Αμύνταιο τον περασμένο Μάιο, ενώ ανάλογη προσπάθεια θα καταβληθεί, σε συνεργασία πάντα με τον ΑΔΜΗΕ και για τις υπόλοιπες, πλην της Πτολεμαΐδας 5. Σήμερα το πρόγραμμα αποσύρσεων προβλέπει :
- Το 2021, κλείνουν οι μονάδες Καρδιά 3 & 4, ισχύος 0,56GW.
- Το 2022, οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1 – 4, ισχύος 1,1 GW.
- Το 2023, οι μονάδες Μεγαλόπολη 4 ισχύος 0,26GW, Μελίτη ισχύος 0,29GW και Άγιος Δημήτριος 5, ισχύος 0,34 GW.
- Οσο για την μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 0,61GW αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα το 2022.
energypress.gr