Εκτάσεις σε ορυχεία για εγκατάσταση 1950 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με το masterplan της απολιγνιτοποίησης

15 Σεπτεμβρίου 2020
09:21

Σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των άλλων εταιρειών που επιδιώκουν να επενδύσουν σε νέα μεγάλου μεγέθους φωτοβολταϊκά πάρκα αποκτά πλέον και “με τη βούλα” η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το masterplan της απολιγνιτοποίησης που έδωσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση.

Το masterplan αφορά βεβαίως τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αρχική χωροθέτηση χρήσεων γης για τις τεράστιες εκτάσεις των εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων και προετοιμασία για την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί ψηφιακοί χάρτες με τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) και αποτυπώθηκαν, σε αυτές, οι εκτάσεις που θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις φωτοβολταϊκών (εγκεκριμένα και αιτήσεις).

Σύμφωνα με όσα έχουν αποτυπωθεί στο Masterplan, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει στη διάθεσή της, συνολικά, εκτάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν 1950 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα:

  • Στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) του Ορυχείου Αμυνταίου μπορούν να αναπτυχθούν 940 Μεγαβάτ σε συνολική έκταση 43.608 στρεμμάτων, ενώ για τη ζώνη αυτή έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ 17 αιτήσεις που βρίσκονται υπό αξιολόγηση.
  • Στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) του Ορυχείου Πτολεμαϊδας μπορούν να αναπτυχθούν 960 Μεγαβάτ σε συνολική έκταση 120.138 στρεμμάτων, ενώ για τη ζώνη αυτή έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ 25 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται υπό αξιολόγηση, 2 έχουν καταλήξει σε άδειες εγκατάστασης και μία σε άδεια παραγωγής (οι τρείς άδειες αφορούν το γνωστό σύμπλεγμα των 230 Μεγαβάτ).
  • Στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης του Ορυχείου Μεγαλόπολης μπορούν να αναπτυχθούν 50 Μεγαβάτ, σε συνολική έκταση 2.054 στρεμμάτων. Έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις που αφορούν το σύμπλεγμα των δύο φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 50 Μεγαβάτ που σχεδιάζει για την περιοχή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

energypress.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.