Καλλιόπη Βέττα: Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη στήριξη των αγροτών των Δήμων Σερβίων και Βελβεντού

16 Σεπτεμβρίου 2020
12:10

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Αναγκαία μέτρα στήριξης των αγροτών των Δήμων Σερβίων και Βελβεντού που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές».

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στο σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε από τις βροχοπτώσεις και την χαλαζόπτωση του Ιουλίου και του Αυγούστου, γεγονός που προκάλεσε ζημιά άνω των 10 εκ. ευρώ στις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής. Επιπρόσθετα, καταγράφονται τα ανοικτά ζητήματα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο (κόστος, πρόσβαση στις αγορές), ενώ παρατίθεται το πρόβλημα με την κάλυψη του παγίου αγροτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε από την κακοκαιρία.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τους αγρότες στους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού. Πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την πλήρη κάλυψη των ζημιών, ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν για την καταστροφή της παραγωγής τους που φτάνει έως και το 100% της συνολικής συγκομιδής.

Επίσης, πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει το σύνολο των ζημιών για τις φυσικές καταστροφές και νόσους. Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τον αγροτικό τομέα, ειδικά σε μια περίοδο που οι επιλογές των κατοίκων της ΠΕ Κοζάνης στενεύουν απελπιστικά λόγω του οικονομικού μαρασμού που προκύπτει από την βεβιασμένη και άδικη απολιγνιτοποίηση.

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα όπως, για παράδειγμα, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τους αγρότες της ΠΕ Κοζάνης να διαθέσουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους στην αγορά.».

Η  παρούσα ερώτηση συμπληρώνει θεματικά την αντίστοιχη που είχε κατατεθεί  στις 18 Αυγούστου από την κ. Βέττα, για την χρηματοδότηση των οδικών υποδομών της περιοχής που πλήγησαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού.

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.