Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα μας, εκείνου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, συνολικής δυναμικότητας 204 Μεγαβάτ.

Η έναρξη κατασκευής αναμένεται λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάση αυτή ξεκινάει η κατασκευή περίπου 180 Μεγαβάτ, δηλαδή των πρώτων 15 από τα συνολικά 18 επί μέρους πάρκα που αποτελούν το σύμπλεγμα των 204 Μεγαβάτ.

Η κατασκευή των υπολοίπων τριών πάρκων θα ξεκινήσει αργότερα, καθώς συνεχίζουν να έχουν αδειοδοτικές εκκρεμότητες των οποίων η επίλυση έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να δοθεί σύντομα το πράσινο φως.

Το έργο της Κοζάνης αποτελεί επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας και θα παράγει 300 γιγαβατώρες ετησίως, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνους. “Είναι το πρώτο, θα ακολουθήσουν και άλλα έργα στη συνέχεια”, ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, καθώς ο στόχος του ομίλου είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ισχύος 600 μεγαβάτ ως το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν το φωτοβολταϊκό σύμπλεγμα στην Κοζάνη, από την εν Ελλάδι θυγατρική της γερμανικής εταιρίας juwi, που ασχολήθηκε επί χρόνια με την ωρίμανση και ανάπτυξη του έργου.

energypress.gr