To Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια για τις ελλείψεις  υγειονομικού προσωπικού στο Ορυχείο Καρδιάς στην ΔΕΗ Α.Ε

17 Σεπτεμβρίου 2020
14:00
Κανένα σχόλιο

Συνάδελφοι –σες,

Είναι γνωστό σε όλους μας πως το τελευταίο διάστημα ζούμε μια κατάσταση πανδημίας, με την έξαρση του covid-19. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να μην κάνει προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε έχει οργανώσει τα δημόσια νοσοκομεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει το πρόβλημα στην ατομική ευθύνη.

Στο ίδιο σκεπτικό βρίσκεται και η ΔΕΗ Α.Ε. Προβάλλει την ατομική ευθύνη των εργαζομένων, ενώ δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη Μέτρα Ατομική Προστασίας (Μάσκες, Αντισηπτικά, Απολυμαντικά χώρου κλπ). Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει να μην κάνει προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στους σταθμούς και τα ορυχεία. Αποτέλεσμα αυτών είναι να αυξάνονται τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς. Η αύξηση των κρουσμάτων από τον covid-19 είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώσει όσο προχωράμε προς το Φθινόπωρο.

Από τον Ιούλιο έχει παρατηρηθεί, ότι στο ορυχείο της Καρδιάς, δεν υπάρχει απογευματινή  φυλακή στο ιατρείο. Αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο διότι αν εμφανιστεί θετικό κρούσμα στο χώρο είναι δύσκολη η ιχνηλάτηση. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο τις μέρες που δεν υπάρχει νοσοκόμα ούτε τη νυχτερινή φυλακή. Αναφερόμαστε στη δυσκολία ιχνηλάτισης που είναι πολύ σημαντική, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στους χώρους δουλειάς και όχι μόνο. Είναι γνωστό πως αυτό το κομμάτι είναι στην αρμοδιότητα του κάθε ιατρείου και όχι του ΕΟΔΥ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Εκτός όμως από το ορυχείο καρδιάς, δεν υπάρχει απογευματινή φυλακή και στο ιατρείο των σκληρών σχηματισμών στο Νότιο Πεδίο.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η νοσοκόμα του ιατρείου του ΑΗΣ Καρδιάς να καλύπτει τρεις διαφορετικούς χώρους.Αυτό είναι απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο,γιατί αν χρειαστεί να παρέμβει σε δύο διαφορετικά περιστατικά είναι αδύνατο.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι τα ιατρεία να είναι καλυμμένα με νοσοκόμα τουλάχιστον όλο το 24ωρο. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στον διευθυντή του συγκεκριμένου ορυχείου, αφού με τη σύμφωνη γνώμη του, οι νοσοκόμες μετακινούνται στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Αντί λοιπόν να γίνονται μπαλάκι και να πηγαίνουν από εδώ και από εκεί, πρέπει να είναι καλυμμένα όλα τα ιατρεία, με νοσηλευτικό προσωπικό 24ώρες τη μέρα. Έτσι σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, η παρέμβαση να είναι άμεση.

Άμεσα πρέπει να διασφαλιστούν:

  • Κάλυψη όλων των ορυχείων και σταθμών με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την λειτουργία όλο το 24ωρο του κάθε ιατρείου.

  • Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα  τεστ για τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.)

  • Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας στους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας και τους κράτους.

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Μονιμοποίηση του προσωπικού.

Πτολεμαΐδα 16.9.2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.